Sidor

lördag 6 mars 2021

Inkokt lax med skarpsås och ärtor

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Egentligen en ganska så tråkig rätt, men ville ändå testa den då den är med i boken..



4 portioner

1 morot

1 rödlök

1/2 knippe dill

1 lagerblad 

1 liter vatten

1/2 dl rödvinsvinäger 

1 msk salt 

2 tsk pressad citron

Några svartpepparkorn

500 g laxfilé utan skinn

Skarpsås:

1 kokt ägg

1 rå äggula

1 msk svensk senap

Salt och peppar

1 msk vinäger 

2 1/2 dl gräddfil

En nypa socker

Servering:

Kokt potatis

Kokta ärtor

Garnering:

Dill

Skala och skär morot i skivor och rödlök i klyftor. Hacka dillen i bitar. Lägg morot, rödlök, dill, lagerblad, vatten, rödvinsvinäger, salt, citron och pepparkorn i en gryta. Låt lagen koka i några minuter. Skär laxen i ganska stora tärningar och tillsätt den till kastrullen. Låt laxen sjuda på svag värme i 3-4 minuter. Ta av kastrullen från plattan och låt alltsammans svalna. Ställ laxen kallt i sin lag tills det är dags att äta, gärna över natten. 

Skala ägget och ta ut äggulan, spara äggvitan till senare. Blanda den kokta gulan och den råa gulan i en skål tillsammans med senap, salt, peppar och vinäger. Tillsätt först lite av gräddfilen och blanda, tillsätt sedan resten av gräddfilen och blanda lite till. Hacka äggvitan och tillsätt den till såsen. Servera laxen med kokt potatis, kokta ärtor och skarpsås. Garnera med dill. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar