Sidor

onsdag 27 juli 2016

Isterband med stuvad potatis

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Detta är ju en riktig klassiker! Gott! Förr har jag alltid gjort dillstuvad potatis, men det var även gott med gräslök!


4 portioner

4 småländska isterband

Stuvad potatis:

10-12 kokta potatisar
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
3 dl vispgrädde 
En nypa riven muskotnöt
Salt och nymalen peppar
1/2 dl skivad salladslök, hackad gräslök eller persilja

Tillbehör:
Fransk senap
Inlagda rödbetor

Värm ugnen till 200 grader. Skala och skär potatisen i centimetertjocka skivor. Smält smöret i en kastrull, pudra över mjölet och rör om väl. Vispa ner mjölken och grädden. Koka upp sakta under vispning och sjud sedan stuvningen på svag värme i 10 minuter. Rör om då och då så att den inte bränns vid i botten. Lägg isterbanden på en plåt och stek dem gyllenbruna i mitten av ugnen, 20-25 minuter. Vänd dem då och då. Eller stek i en medelvarm stekpanna. Vänd ner potatisen i stuvningen när korven börjar bli klar och låt stuvningen bli varm. Smaka av med muskotnöt, salt och peppar och tillsätt gräslök eller persilja. Servera isterbanden och stuvningen med fransk senap och inlagda rödbetor. 

Hallonkräm

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Egentligen var detta receptet under kategorin efterrätter, men jag serverade den som lunch med bröd till. God var den i alla fall!


4 portioner

5 dl hallon
5 dl vatten
1/2 dl strösocker
2 msk potatismjöl

Garnering:
Gräddmjölk eller vispad grädde
Flagad mandel

Koka hallon, vatten och socker i 2-3 minuter i en kastrull. Rör ut potatismjölet i lite vatten. Ta kastrullen från värmen och rör ner redningen i en tunn stråle i soppan. Låt koka upp under omrörning. Strö eventuellt över lite socker så att ytan inte skinnar sig. Servera krämen kall med gräddmjölk eller vispad grädde och flagad mandel. 



Oxjärpar med svampsås

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt saftiga och goda järpar, och en riktigt smarrig svampsås!


Ca 4 port.

400 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk eller vatten + grädde
1 msk råriven lök eller 1,5 msk fräst hackad lök
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
Smör till stekning

Fyllning:
1 dl hackad persilja

Låt ströbrödet svälla i mjölken i 10 minuter. Blanda färsen med lök, salt, peppar och ägg. Tillsätt ströbrödsblandningen och arbeta färsen smidig. Forma färsen till avlånga bullar, järpar. Gör en skåra i dem och fyll dem med persilja. Bryn järparna runt om i smör i en het stekpanna. Låt eftersteka i ca 5 minuter på svag värme. Servera med svampsås och kokt eller pressad potatis.

Svampsås:

300 g svamp, gärna kantareller, trattkantareller, trumpetsvamp
1/2 gul lök
2-3 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl grönsaks- eller hönsbuljong
2 dl vispgrädde
1 tsk soja
Salt och peppar

Borsta eller skölj svampen och skiva eller skär den i bitar. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i smöret i några minuter tills eventuell vätska kokat in. Pudra över mjölet, rör om och späd med buljong och grädde under omrörning. Koka upp och låt småkoka i ca 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.

Biff a la Lindström

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Helt okej vardagsmat men ingen megahit.


4 port.
400 g nötfärs
1 ägg eller 2 äggulor
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl köttbuljong
2 msk finhackad kall, kokt potatis
2 msk hackade inlagda rödbetor
2 msk hackad gul eller röd lök
1 msk hackad kapris
Salt och peppar
Smör till stekning
2 dl köttbuljong
Persilja till garnering

Arbeta samman färsen med ägget. Späd med grädde och buljong. Blanda ner potatisen, rödbetorna, löken och kaprisen. Smaksätt med salt och peppar men arbeta färsen så lite som möjligt. Forma färsen till runda biffar. Bryn biffarna  på båda sidor i smör. Häll över buljongen och låt dem eftersteka på svag värme. Lägg sedan upp dem på varmt fat och häll över skyn. Servera biffarna med stekt potatis och senap. Garnera med persilja.


måndag 18 juli 2016

Honungsmarinerade revbensspjäll

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Kanske dumt att inte passa på att grilla ute nu när det är sommar, men ville gärna följa receptet. Men du kan ju göra som du vill! Hur som helst var det grymt gott! 


4 port.

1,5 kg tjocka revbensspjäll

Marinad:
100 g rårörsocker
1,5 dl flytande honung
3/4 dl äppelcidervinäger 
4 krossade vitlöksklyftor
4 msk tamarisoja
1 msk salt
2 tsk tabasco
4 cm skalad och riven färsk ingefära
4 msk fransk senap
Saften från 1 apelsin

Dag 1:
Blanda socker, honung och vinäger till marinaden i en kastrull och värm under omrörning. Se till att sockret löser sig och smälter. Tillsätt resten av ingredienserna och rör marinaden slät. Låt den kallna. Pensla marinaden över spjällen och lägg dem i en stor plastpåse. Låt marinera i kylskåpet i 1 dygn.

Dag 2:
Värm ugnen till 175 grader. Ta ut spjällen ur påsen och pensla på ordentligt med marinad. Släng inte marinaden som blir kvar i påsen. Lägg spjällen med köttsidan upp i en långpanna och ställ in den i ugnen. Vänd på spjällen efter ca 30 minuter och pensla på mer marinad. Ugnsstek dem ytterligare 1 timme. Vänd och pensla på marinad flera gånger under stektiden, köttet ska bli knaprigt på ytan. Servera med gräddsås, kokt potatis och äppelmos. 

fredag 15 juli 2016

Spenatsoppa

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Enkel och god soppa. Perfekt som förrätt eller som huvudrätt tillsammans med gott bröd. 


4 portioner

400 g förvälld eller fryst grovhackad spenat
1 gul lök
2 msk smör
1 liter höns- eller grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
Salt och nymalen vitpeppar
4 kokta ägg

Skala och hacka löken. Fräs spenat och lök i smör. Häll på buljongen och grädden. Mixa, koka upp och låt koka i 2-3 minuter så att soppan fortfarande är grön. Smaka av med salt och peppar. Servera med ägghalvor.

Martins solrosbröd

Ett recept ur Anna Bergenströms bok Nya Annas mat. Fick lust att baka lite bröd, så blev detta. Väldigt gott som nybakat och väldigt mättande. 

1 bröd

50 g jäst
7½ dl ljummet vatten
1 msk salt
1 msk honung
1,5 liter vetemjöl
0,5 liter grahamsmjöl
1-2 dl solrosfrön 

Börja med att smula ner jästen i en bunke. Lägg i salt och honung. Häll på lite av vattnet och rör om tills jästen har lösts. Slå då på resten av vattnet, lägg i olja och nästan allt mjölet och 1,5 dl solrosfrön. Arbeta samman degen med en trägaffel. Tippa sedan ut degen på ett mjölat bakbord och knåda ordentligt i 5 minuter. Arbeta samtidigt in resten av mjölet. Degen ska bli ganska fast. Den är färdigknådad när den inte längre klibbar.

Forma till ett stort bröd. Klappa in resten av solrosfröna. Jäs 60 minuter. Grädda mitt i ugnen i 40-50 minuter i 200 grader.

Räksoppa

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. God soppa, men passar nog bäst som förrätt än som huvudrätt. Gott med vitlöksbröd till om man vill! 


4 port.

500 g räkor med skal
3 msk olivolja
1 msk smör
1 gul lök
1 bit purjolök
1 morot
1 liten bit rotselleri
1/2 fänkål
2 msk tomatpuré 
1 lagerblad
1 kvist timjan
1 kvist persilja
2 tsk paprikapulver
2 vitlöksklyftor
1/2 dl armagnac
1 dl torrt vitt vin
Vatten
3-4 dl vispgrädde
Salt och nymalen vitpeppar

Skala räkorna och lägg dem i kylen. Fräs skalen i olivolja och smör i en kastrull under omrörning. Skala och skär löken och grönsakerna i bitar. Lägg dem i kastrullen tillsammans med tomatpurén, lagerbladet, kryddörterna och paprikapulvret. Pressa ner vitlöksklyftorna. Häll i armagnacen och vinet efter några minuter. Fyll upp med vatten tills skalen är väl täckta. Koka upp och skumma eventuellt. Låt sjuda i 10-15 minuter. Sila av skalen och koka ner tills en tredjedel återstår. Häll i grädden och låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter. Smaka av med salt, nymalen peppar och kanske en skvätt armagnac. Lägg ner räkorna och låt dem bli varma. Servera i varma tallrikar. 

Köttbullar med potatismos

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Detta är ju en gammal klassiker som nästan alla gillar! 


4 portioner.

600 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
1 liten gul lök
1 msk smör
1 ägg
1 1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Smör till stekning

Potatismos:
8-10 potatisar (800 g)
50 g smör
1 dl mjölk + 1 dl vispgrädde
Riven muskotnöt
Salt och nymalen vitpeppar

Lägg ströbrödet att svälla i grädden. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör tills den blir knappt gyllenbrun. Låt svalna. Blanda färsen väl med löken, ströbrödsblandningen och ägget och smaksätt med salt och peppar. Gör gärna ett stekprov. Forma små bullar och bryn dem på hög värme i smör i en stekpanna. Sänk värmen och efterstek dem i 3-5 minuter. Servera köttbullarna med potatismos, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon. 

Potatismos:
Skala och koka potatisen riktigt mjuk. Häll av vattnet och stöt potatisen med mosstamp eller vispa med elvisp. För extra slät mos, använd potatispress och därefter elvisp. Tillsätt smöret och mjölken blandad med grädden. Smaka av med lite muskotnöt, salt och peppar.

Dillkött

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt gott recept! Köttet riktigt smälter i munnen! Rekommenderar att du testar!


4 port.

500-600 g benfri kalvbog
1 gul lök
1 morot
1 purjolök (det vita)
2 lagerblad
10 vitpepparkorn 
1 kvist timjan
1 msk salt
2 dl vispgrädde
2-4 msk ljust redningsmjöl
1 dl grovt hackad dill

Dillreduktion:
1,5 dl vatten
1,5 dl strösocker
Några dillstjälkar
5 vitpepparkorn
3 msk ättiksprit (12%)

Skär köttet i 2-3 cm stora tärningar och lägg dem i en gryta med kallt vatten så att det täcker. Låt koka upp och häll sedan genast av vattnet. Skölj köttet och fyll på med nytt vatten så att det täcker. Skala löken och moroten och skär dem i en halv centimeter stora bitar. Skölj purjolöken och strimla den. Lägg alltsammans i grytan med köttet. Tillsätt lagerblad, peppar, timjan och salt. Låt sjuda på låg värme under lock tills köttet är mört, 45-60 minuter. Sila av köttet och grönsakerna och spara buljongen. Häll tillbaka cirka hälften, eller så mycket som du önskar, av buljongen i grytan och tillsätt grädden. Blanda alla ingredienser till dillreduktionen i en kastrull och låt koka upp. Låt sjuda utan lock i 5 minuter. Sila. Smaksätt grytan med lite av dillreduktionen, en matsked i taget, tills du får den smak du önskar. Tillsätt eventuellt mer peppar och salt. Red av med redningsmjöl direkt i grytan till en simmig konsistens. Tillsätt den hackade dillen och servera med nykokt potatis. 



Pepparrotskött

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Helt okej  rätt, men inte så gott som jag trodde det skulle vara. 


4-6 port.

800 g grytbitar av nötkött
2 gula lökar eller purjolökar
3 morötter
1 palsternacka (100 g)
1 bit rotselleri (50 g)
1/2 msk salt per liter vatten
8-10 vitpepparkorn

Pepparrotssås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl buljong från kokningen
1 dl vispgrädde
2-3 msk riven pepparrot
Salt och peppar

Tillbehör:
Färskriven pepparrot

Lägg köttet i en gryta. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma. Skala och skär lök och rotsaker i skivor. Lägg ner dem i grytan, tillsätt salt och pepparkorn och låt köttet sjuda under lock tills det är mört, 1,5-2 timmar. Lyft upp köttet och låt det vila i aluminiumfolie. Sila buljongen och spara grönsakerna. Smält smöret till såsen i en kastrull. Pudra över mjölet och vispa såsen slät. Späd med buljong och grädde, lite i taget, under fortsatt vispningen. Låt såsen koka i 5-10 minuter. Smaksätt med pepparroten, salt och peppar. Servera köttet med grönsakerna, såsen, riven pepparrot och kokt potatis.

onsdag 13 juli 2016

Tavernello

Fick hemskickat en flaska rött och en flaska vitt Tavernello. Det vita var helt klart bäst, fruktigt, friskt och gott. Gott att dricka i sommarvärmen. Drack det till pepparrotskött som jag gjort till middag här om veckan. 
Det röda fick följa med på en picknick i socitetsparken. Det var ett bra picknick vin, men inte så mycket mer än så..




Pulled pork burgare med avokadoröra

Ett recept från ICAs matkasse, väldigt gott och lätt att göra! 


 2
  • 2 port pulled pork 
  • 1 avokado 
  • 1/2 vitlöksklyfta 
  • 2 msk färskost pepparrot
  • salt och peppar 
  • 1/2 silverlök 
  • 1 tomat 
  • 1/2 romansallad 
  • 4 hamburgerbröd
    1. Skär köttet i skivor och värm i buljongen och BBQ-såsen. Dra sedan isär köttet med två gafflar.
    2. Dela avokadon, ta bort kärnan och gröp ur avokadoköttet och mosa det med en gaffel. Skala och riv vitlöken. Blanda avokadoköttet med vitlök och färskost. Smaka av med salt och peppar.
    3. Skala och skiva löken, hacka några skivor i tärningar och vänd ner i avokadoröran.
    4. Skär tomaten i skivor och salladen i stora bitar. Värm bröden.
    5. Servera pulled pork i bröden med tillbehören.

Arrabbiata med kyckling och sockerärter

Ett recept från ICAs matkasse. Gjorde iordning maten och tog med den till vår tomt där sambo håller på att gräva för fullt. Viktigt att fylla på med energi! Gott var det också!


 2
  • 2 port pasta (gärna lumaconi)
  • 1 rödlök 
  • 300 g strimlad kycklingfilé 
  • 1 tsk olja 
  • salt och peppar
  • 1/2 dl pesto arrabbiata 
  • 1 dl vatten 
  • 1/2 ask sockerärter (à 150 g)
  • 1/2 dl grana padano (flarn)
    1. Sätt på vatten till pastan.
    2. Skala och skiva löken. Stek lök och kyckling i oljan i en stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt peston och vattnet och koka upp.
    3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Lägg i sockerärterna när det återstår ca 3 minuter av pastans koktid.
    4. Servera pastan med kycklingen i såsen och strö över osten.