Sidor

fredag 15 juli 2016

Martins solrosbröd

Ett recept ur Anna Bergenströms bok Nya Annas mat. Fick lust att baka lite bröd, så blev detta. Väldigt gott som nybakat och väldigt mättande. 

1 bröd

50 g jäst
7½ dl ljummet vatten
1 msk salt
1 msk honung
1,5 liter vetemjöl
0,5 liter grahamsmjöl
1-2 dl solrosfrön 

Börja med att smula ner jästen i en bunke. Lägg i salt och honung. Häll på lite av vattnet och rör om tills jästen har lösts. Slå då på resten av vattnet, lägg i olja och nästan allt mjölet och 1,5 dl solrosfrön. Arbeta samman degen med en trägaffel. Tippa sedan ut degen på ett mjölat bakbord och knåda ordentligt i 5 minuter. Arbeta samtidigt in resten av mjölet. Degen ska bli ganska fast. Den är färdigknådad när den inte längre klibbar.

Forma till ett stort bröd. Klappa in resten av solrosfröna. Jäs 60 minuter. Grädda mitt i ugnen i 40-50 minuter i 200 grader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar