Sidor

fredag 15 juli 2016

Köttbullar med potatismos

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Detta är ju en gammal klassiker som nästan alla gillar! 


4 portioner.

600 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
1 liten gul lök
1 msk smör
1 ägg
1 1/2 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
Smör till stekning

Potatismos:
8-10 potatisar (800 g)
50 g smör
1 dl mjölk + 1 dl vispgrädde
Riven muskotnöt
Salt och nymalen vitpeppar

Lägg ströbrödet att svälla i grädden. Skala och finhacka löken. Stek den mjuk i smör tills den blir knappt gyllenbrun. Låt svalna. Blanda färsen väl med löken, ströbrödsblandningen och ägget och smaksätt med salt och peppar. Gör gärna ett stekprov. Forma små bullar och bryn dem på hög värme i smör i en stekpanna. Sänk värmen och efterstek dem i 3-5 minuter. Servera köttbullarna med potatismos, gräddsås, pressgurka och rårörda lingon. 

Potatismos:
Skala och koka potatisen riktigt mjuk. Häll av vattnet och stöt potatisen med mosstamp eller vispa med elvisp. För extra slät mos, använd potatispress och därefter elvisp. Tillsätt smöret och mjölken blandad med grädden. Smaka av med lite muskotnöt, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar