Sidor

fredag 15 juli 2016

Pepparrotskött

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Helt okej  rätt, men inte så gott som jag trodde det skulle vara. 


4-6 port.

800 g grytbitar av nötkött
2 gula lökar eller purjolökar
3 morötter
1 palsternacka (100 g)
1 bit rotselleri (50 g)
1/2 msk salt per liter vatten
8-10 vitpepparkorn

Pepparrotssås:
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl buljong från kokningen
1 dl vispgrädde
2-3 msk riven pepparrot
Salt och peppar

Tillbehör:
Färskriven pepparrot

Lägg köttet i en gryta. Häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma. Skala och skär lök och rotsaker i skivor. Lägg ner dem i grytan, tillsätt salt och pepparkorn och låt köttet sjuda under lock tills det är mört, 1,5-2 timmar. Lyft upp köttet och låt det vila i aluminiumfolie. Sila buljongen och spara grönsakerna. Smält smöret till såsen i en kastrull. Pudra över mjölet och vispa såsen slät. Späd med buljong och grädde, lite i taget, under fortsatt vispningen. Låt såsen koka i 5-10 minuter. Smaksätt med pepparroten, salt och peppar. Servera köttet med grönsakerna, såsen, riven pepparrot och kokt potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar