Sidor

fredag 15 juli 2016

Räksoppa

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. God soppa, men passar nog bäst som förrätt än som huvudrätt. Gott med vitlöksbröd till om man vill! 


4 port.

500 g räkor med skal
3 msk olivolja
1 msk smör
1 gul lök
1 bit purjolök
1 morot
1 liten bit rotselleri
1/2 fänkål
2 msk tomatpuré 
1 lagerblad
1 kvist timjan
1 kvist persilja
2 tsk paprikapulver
2 vitlöksklyftor
1/2 dl armagnac
1 dl torrt vitt vin
Vatten
3-4 dl vispgrädde
Salt och nymalen vitpeppar

Skala räkorna och lägg dem i kylen. Fräs skalen i olivolja och smör i en kastrull under omrörning. Skala och skär löken och grönsakerna i bitar. Lägg dem i kastrullen tillsammans med tomatpurén, lagerbladet, kryddörterna och paprikapulvret. Pressa ner vitlöksklyftorna. Häll i armagnacen och vinet efter några minuter. Fyll upp med vatten tills skalen är väl täckta. Koka upp och skumma eventuellt. Låt sjuda i 10-15 minuter. Sila av skalen och koka ner tills en tredjedel återstår. Häll i grädden och låt sjuda i ytterligare 10-15 minuter. Smaka av med salt, nymalen peppar och kanske en skvätt armagnac. Lägg ner räkorna och låt dem bli varma. Servera i varma tallrikar. 

1 kommentar: