Sidor

onsdag 27 juli 2016

Oxjärpar med svampsås

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt saftiga och goda järpar, och en riktigt smarrig svampsås!


Ca 4 port.

400 g nötfärs
1/2 dl ströbröd
1 dl mjölk eller vatten + grädde
1 msk råriven lök eller 1,5 msk fräst hackad lök
1 tsk salt
1 krm peppar
1 ägg
Smör till stekning

Fyllning:
1 dl hackad persilja

Låt ströbrödet svälla i mjölken i 10 minuter. Blanda färsen med lök, salt, peppar och ägg. Tillsätt ströbrödsblandningen och arbeta färsen smidig. Forma färsen till avlånga bullar, järpar. Gör en skåra i dem och fyll dem med persilja. Bryn järparna runt om i smör i en het stekpanna. Låt eftersteka i ca 5 minuter på svag värme. Servera med svampsås och kokt eller pressad potatis.

Svampsås:

300 g svamp, gärna kantareller, trattkantareller, trumpetsvamp
1/2 gul lök
2-3 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl grönsaks- eller hönsbuljong
2 dl vispgrädde
1 tsk soja
Salt och peppar

Borsta eller skölj svampen och skiva eller skär den i bitar. Skala och finhacka löken. Fräs svamp och lök i smöret i några minuter tills eventuell vätska kokat in. Pudra över mjölet, rör om och späd med buljong och grädde under omrörning. Koka upp och låt småkoka i ca 10 minuter. Smaka av med soja, salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar