Stekta bananer!! Åh det är ju så himla gott! Och så enkelt!
Bara att slänga i några bananer, smör, sirap och kanel i en stekpanna. Steka på båda sidor. Servera med vaniljglass. Gjort på ett kick och en supersuccé. Perfekt snabb efterrätt.
Sidor
▼
söndag 31 juli 2011
lördag 30 juli 2011
Bakad ricotta med vit choklad
Ett recept ur boken Kladdiga kakor. Det lät spännande att prova baka nåt med ricotta, minns inte att jag har gjort det förut. Eller kanske, men i så fall var det väldigt länge sen. Hur som helst så var det inte så super gott.. ganska så skum smak faktiskt..
Visserligen råkade jag glömma köpa vit choklad och gjorde på mörk istället..men det hade nog smakat lika skumt om det hade varit vit..
ca 8 portioner
250 g ricotta
2 msk florsocker
1 krm vaniljsocker
3/4 msk maizena
75 g finhackad vit choklad
1 ägg
16 färska eller lösfrysta hallon
ev chokladglass till servering
Sätt ugnen på 175 grader. Placera ut 8 engångsmuffinsformar i aluminium på en plåt. Smör med smör och socker. Blanda alla ingredienserna utom hallonen i en bunke. Fyll formarna ända upp till kanten med smet och lägg 2 hallon ovanpå varje. Grädda ca 15 minuter i mitten av ugnen. Serveras omgående, gärna tillsammans med lite chokladglass.
fredag 29 juli 2011
Nougat- och kokosbars
Ett recept ur boken Kladdiga kakor. Smarriga, lite som julgodis på nåt vis. Älskar nougat! Men man vill bara äta ett par stycken, sen blir det för mycket.
ca 16 st
3 dl lättrostade kokosflingor
150 g smält ljus blockchoklad
500 g nougat
Blanda samman kokos och choklad. Fördel smeten jämt i en form klädd med bakplåtspapper. Smält nougaten i mikron och häll i formen och tryk jämnt. Låt stelna. Ta ur kakan ur formen och skär i önskad storlek.
ca 16 st
3 dl lättrostade kokosflingor
150 g smält ljus blockchoklad
500 g nougat
Blanda samman kokos och choklad. Fördel smeten jämt i en form klädd med bakplåtspapper. Smält nougaten i mikron och häll i formen och tryk jämnt. Låt stelna. Ta ur kakan ur formen och skär i önskad storlek.
torsdag 28 juli 2011
Choklad- och jordnötskakor
Ett till recept ur boken Kladdiga kakor. Lätt att göra, men blev inte så super imponerad. Goda men dom var lite för håra för min smak, speciellt för att komma från en bok som heter just Kladdiga kakor.
ca 20 st
150 g smör
150 g finhackad ljus blockchoklad
1 dl florsocker
1 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
200 g saltade rostade jordnötter
Sätt ugnen på 200 grader. Placera ut ca 20 muffinsformar på en plåt. Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält lägger du i chokladen och rör om tills den smält. Tillsätt florsocker, strösocker och ägg under omrörning. Häll i mjölet och rör om. Blanda i jordnötterna. Fyll formarna till 3/4 med smet och grädda i mitten av ugnen ca 14 minuter.
onsdag 27 juli 2011
Passionsfruktscurd med marängtopp
Ett recept ur boken Kladdiga kakor. Gjorde det tillsammans med grannens flickor. Det var gott, men ganska så krångligt att göra, så kommer tyvärr inte att göra om det.
6 portioner
12 passionsfrukter
1 dl strösocker
100 g smör
2 ägg
2 passionsfrukter till garnering
maräng:
3 äggvitor
2 dl stösocker
3 droppar citronsaft
Dela pasionsfrukterna mitt itu och gröp ur fruktköttet i en kastrull. Ge det ett snabbt uppkok. Sila av kärnorna. Koka upp saften igen tillsammans med hälften av sockret och smöret. Blanda resterande socker med äggen och tillsätt äggvispet i uppkoket. Rör ordentligt tills du märker att det börjar koka. Ta av från plattan och sila genom en tät sil. Fyll 6 portionsglas. Låt svalna. Garnera med lite passionsfrukt i varje glas. Blanda äggvita, socker och citronsaft i en microsäker bunke. Värm smeten till ca 50 grader (drygt fingervarmt). Vispa sedan marängen tills den är rumstempererad. Klicka den ovanpå curden och bränn av med en brännare.
tisdag 26 juli 2011
Kladdiga muffins med ingefära och vaniljsmörkräm
helt ärligt så tycker jag att dom här muffinsen var lite för mycket. Man kunde lätt ha hoppat över smör krämen. Alldeles för mycket smör, blev nästan illamående när jag åt av den, men jag är i och för sig lite känslig mot när det blir för mycket smör..samma med grädde. Men Muffinsen utan vaniljsmörkrämen var väldigt god.
ca 20 muffins
150g smör
200g finchackad vit choklad
2 dl strösocker
3 ägg
ca 1½ tsk malen ingefära
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
Vaniljsmörkräm:
200g rumsvarmt osaltat smör
½ dl florsocker
½ tsk vanilsocker
Sätt ugnen på 200 grader. Sätt ut ca 20 muffinsformar på en plåt. Smält smöret i en kastrull på låg värme. När smöret smält tillsätt chokladen och rör om tills det smält. Blanda i socker och ägg under omrörning. Tillsätt ingefäran. Häll i vaniljsocker och vetemjöl under omrörning. Fyll formarna till 3/4 med smet, grädda i mitten av ugnen ca 13 minuter. Låt svalna.
Vispa samman smör, florsocker och vaniljsocker till en luftig smörkräm. Det tar ca 10 minuter med elvisp på full effekt. Stryk eller spritsa på smörkrämen på varje muffin.
måndag 25 juli 2011
Boeuf Bourguignon
Ett recept från Nya Annas Mat. En superbra kokbok som alla borde ha.
Detta receptet är underbart gott. Det är så himla gott med långkok!
ca 6-8 port.
ca 1½ kg högrev utan ben
ca 2 msk smör
1-2 tsk salt
lite svartpeppar
1 lagerblad
2 st purjolökar
1 stor morot
2 gula lökar
2 stora vitlöksklyftor
4-6 dl rödvin
1 tsk timjan
2-3 msk tomatpuré
ca 15 st gula smålökar
200 g champinjoner
Skär köttet i ca 3 cm stora bitar. Bryn dem långsamt i en stekpanna i så lite fett som möjligt. Lägg i en gryta. Vispa ur stekpannan med lite vatten och häll skyn i grytan. Tillsätt det mesta av vinet och lägg i lagerbladet, skalad morot i tjocka slantar, skalad gul lök i klyftor, strimlad purjo, tomatpuré och kryddor. Låt stå och puttra i ca 1½ timme. Skala smålökarna, bryn dem. Fräs också svampen. Lägg ner svampen och löken i grytan när det återstår ca 20 minuter av koktiden. Lägg då också i pressad vitlök. Red gärna av med ca 2 msk vetemjöl utrört i ca 3 msk vatten eller rödvin, låt puttra i ytterliggare 5 minuter. Servera med kokt potatis eller ris.
söndag 24 juli 2011
Bounty cupcakes med kokos
Fick detta tipset av min kära lillasyster. När jag såg receptet så tänkte jag direkt, typiskt Laila, massa special ingredienser, och krångligt att göra, men säkert supersmarrigt. Och precis så var det.
Dom var verkligen jättegoda, men det var nästan lite väl bökigt att göra dom. Därför undviker jag många av Lailas recept. Men som sagt, dom var ju väldigt goda! Men skulle jag göra dom här igen, så skulle jag hoppa över den krångliga glazen, för den var ganska så onödig.
...kolla in mina 2 andra muffins under fliken underbart sött, dom är inte att underskatta bara för att dom är enklare att göra!
1 dl kokosflingor
75 g blockchoklad
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
0.75 dl kokosmjölk
2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt
2.5 msk kakao
1.5 msk kallt kaffe
6 st bountystänger
Glaze
250 g blockchoklad
1.5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 nypa flingsalt
1 msk smör
100 g philadelphiaost
Kokos till garnering
Cupcakes
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta kokosen i en torr stekpanna tills den får lite färg. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i kokosmjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, sikta blandningen och vänd försiktigt ner det i smeten. Rör ner smält choklad, kokosflingor, kakao och kaffe i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Halvera bountystängerna och stick ner en halva i varje muffins. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12-13 minuter. Låt svalna.
Glaze
Hacka chokladen fint i en hushållsmixer. Koka upp vispgrädde, honung och flingsalt och häll den över chokladen under mixning. Tillsätt smör och philadelphiaost och ”pulsmixa”. Spritsa glazen över cupcakesen. Garnera med kokos.
Dom var verkligen jättegoda, men det var nästan lite väl bökigt att göra dom. Därför undviker jag många av Lailas recept. Men som sagt, dom var ju väldigt goda! Men skulle jag göra dom här igen, så skulle jag hoppa över den krångliga glazen, för den var ganska så onödig.
...kolla in mina 2 andra muffins under fliken underbart sött, dom är inte att underskatta bara för att dom är enklare att göra!
1 dl kokosflingor
75 g blockchoklad
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
0.75 dl kokosmjölk
2.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt
2.5 msk kakao
1.5 msk kallt kaffe
6 st bountystänger
Glaze
250 g blockchoklad
1.5 dl vispgrädde
2 msk honung
1 nypa flingsalt
1 msk smör
100 g philadelphiaost
Kokos till garnering
Cupcakes
Sätt ugnen på 175 grader. Rosta kokosen i en torr stekpanna tills den får lite färg. Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten). Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i kokosmjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt, sikta blandningen och vänd försiktigt ner det i smeten. Rör ner smält choklad, kokosflingor, kakao och kaffe i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Halvera bountystängerna och stick ner en halva i varje muffins. Grädda dem i mitten av ugnen i cirka 12-13 minuter. Låt svalna.
Glaze
Hacka chokladen fint i en hushållsmixer. Koka upp vispgrädde, honung och flingsalt och häll den över chokladen under mixning. Tillsätt smör och philadelphiaost och ”pulsmixa”. Spritsa glazen över cupcakesen. Garnera med kokos.
lördag 23 juli 2011
Lammhults tex mex kryddkorv
Hamnade på en spontan grillfest.. hade inget annat hemma än.. ja kan ni gissa, korv! Jag vet att jag provar många sorters korvar, men det är ganska så skönt att slippa göra avancerade recept ibland. Med tanke på att jag har provat cirka 400 recept de senaste två åren så tar jag mig den friheten!
Denna korven var väl helt okej, inget speciellt med den. Gott med majonäsgurka på!
Men måste tillägga att jag inte orkade alla tre, två var mer lagom för mig!
Denna korven var väl helt okej, inget speciellt med den. Gott med majonäsgurka på!
Men måste tillägga att jag inte orkade alla tre, två var mer lagom för mig!
fredag 22 juli 2011
Krämig räksoppa
Fick detta tipset i förbi farten av en jag känner när jag var nere på ica för länge sen. Fick sen även chansen att bli bjuden på den nu sist det var nyår. Den kanske inte ser så märkvärdig ut, men den är verkligen supergod. Och väldigt enkel att göra.
Perfekt som förrätt om man vill det.
morötter
gul lök
vitlök
buljong
dill
räkost
salt och peppar
Koka morötter, lök och buljong tills dom är mjuka. Mixa till en slät soppa. Häll i räkost och dill.
torsdag 21 juli 2011
Mammas Tomatsoppa
Jag har aldrig varit särskilt förtjust i ärtsoppa. Därför var det så himla bra att min mamma alltid har gjort tomatsoppa till pannkakor!
1 burk krossade tomater
ca 1 dl tomatpuré
salt och peppar
1 buljongtärning
ca 1 liter vatten
1 gul lök
1 pressad vitlök
ev. smaksätt med lite sambal oelek
bröd
vitlök
smör
Super enkelt. hacka löken och stek i lite smör, häll sedan på vatten, krossade tomater och tomatpuré. Lägg i en buljongtärning och smaka sedan av med salt och peppar.
Skär rost bröd i små fyrkanter och stek i rikligt med smör och pressad vitlök. Servera med soppan.
onsdag 20 juli 2011
Rabarberkladdkaka
100 g rabarber
0,5 dl vatten
0,5 dl + 3 dl strösocker
100 g smör
2 ägg
2,5 dl vetemjöl
Skiva rabarbern och koka den tillsammans med vattnet och 0,5 dl av sockret. När vattnet nästan kokat bort klickas smöret ner och kastrullen tas av värmen.
Rör samman ägg och 3 dl socker och tillsätt vetemjölet. Rör ner rabarbersmeten. Häll smeten i en smord form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Grädda i 25-30 minuter i 200 grader i mitten av ugnen. Låt kakan svalna. Servera med vispgrädde.
tisdag 19 juli 2011
Lasagne
Lasagne är ett säkert kort, det är perfekt att bjuda på, och den är alltid som bäst när den har fått stå ett dygn i kylen, så alla smakerna har sugit till sig. Och funkar superbra att frysa in i små portioner att bara ta fram.
köffärssås
ostsås
rivenost
lasagneplattor
varva köttfärsåsen, ostsåsen och lasagneplattorna i en ugnssäkerform. Avsluta med ostsås och riven ost på toppen. Sen in i ca 200 grader i 35 minuter.
köffärssås
ostsås
rivenost
lasagneplattor
varva köttfärsåsen, ostsåsen och lasagneplattorna i en ugnssäkerform. Avsluta med ostsås och riven ost på toppen. Sen in i ca 200 grader i 35 minuter.
måndag 18 juli 2011
Moussaka
Gjorde moussaka för första gången för ungefär ett och ett halvt år sedan.. när jag hade börjat med mitt projekt att göra en ny maträtt varje dag. Men det var ju innan jag började med bloggen, så jag tänkte att jag bara måste dela med mig av den här också. Supergott!
köttfärssås
ostsås
1 kg aubergine
3 msk vetemjöl
½tsk salt
2 msk smör
1 dl riven ost
Förbered köttfärssåsen och ostsåsen. Skiva auberginen, vänd dem i saltat mjöl. Stek dem sedan i smöret. Varva sedan med köttfärsås i en gratäng from. Täck med ostsås och riven ost. Gratinera i ca 20 minuter.
söndag 17 juli 2011
Kerstins Tårta
Denna tårtan brukar min styvmamma göra lite då och då, och den är alltid en succé!
Botten:
4 hårt slagna äggvitor
2 dl strösocker
150 g mald sötmandel eller hasselnötter
Vispa samman och häll i en smord och bröad springform. Grädda i ca 15-20 minuter, i 175 grader. Låt svalna.
Kräm:
4 st äggulor
2 dl strösocker
1 dl vispgrädde
100 g smält smör
1 nypa vanilsocker
garnering:
vispad grädde
rostade hackade hasselnötter
Blanda äggulorna, socker och grädde i en kastrull. Låt sjuda under omrörning ca 5-10 minuter. När krämen svalnat tillsätt då smöret och vaniljsockret, bred därefter krämen över kakan. Garnera med vispad grädde och rostade hackade hasselnötter.
lördag 16 juli 2011
Jordnötskaka
Har bakat mig igenom alla recepten i Maria Öhrns bok kladdkakor. Och detta var helt klart bäst. Underbart god! Jordnötssmöret är verkligen pricken över i:et!!
25 g smör
200 g jordnötssmör
2 dl strösocker
3 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
kokostäcke:
100 g ljus blockchoklad
1 dl kokosflingor
Smör och bröa en springform, ca 21 cm i diameter. Smält smöret. Rör ihop jordnötssmör med det smälta smöret och blanda sen ner sockret. Tillsätt ett ägg i taget och rör noga. Blanda ner mjöl, bakpulver och kakao. Häll smeten i formen och grädda i ca 12 minuter i 200 grader. Låt svalna. Smält chokladen och rör ner kokosflingorna. Bred ett lager på toppen av kakan. Låt stelna.
fredag 15 juli 2011
Ättiksgurka
Ingen maträtt, men något jag bara måste tipsa om, så himla enkelt att göra och så himla gott!
Perfekt till stek tillexempel.
1 gurka, i tunna skivor
3 dl strösocker
3 dl vatten
1 dl ättika 12%
salt, peppar
ev, färsk persilja
Koka ihop vatten, socker och ättika, slå över gurk skivorna när det svalnat. Smaksätt med salt, peppar och persilja.
Perfekt till stek tillexempel.
1 gurka, i tunna skivor
3 dl strösocker
3 dl vatten
1 dl ättika 12%
salt, peppar
ev, färsk persilja
Koka ihop vatten, socker och ättika, slå över gurk skivorna när det svalnat. Smaksätt med salt, peppar och persilja.
torsdag 14 juli 2011
Tabuleh
Ganska så komiskt att jag aldrig ens hört talas om Tabuleh, men sen dagen efter att jag ätit det såg jag att dom hade med det i programmet halv åtta hos mig..
Hur som helst blev jag bjuden på detta hos min kära vän S. Och det var supergott!! Det var länge sedan jag la till något under fliken absolut måste göra igen, men denna förtjänar en plats där!
Det var så fräscht och gott, och annorlunda! Gört! :)
ca 4 port.
1 st citron
3 st tomater
1 st liten lök
1,5 dl persilja
1 dl bulgur
2 krm salt/peppar
3 msk olivolja
Samla ihop persiljan. Skär av stjälkarna, sedan hacka persilje bladen mycket fint. Skär tomaterna i tärningar. Skala och hacka löken. När bulgurn har svällt, lägga den i en skål. Tillsätt tomater, lök och persilja. Krydda med salt, peppar, citron och olivolja
Sås:
2 dl creme fraiche
1 pkt fetaost, smulad
1 vilöksklyfta, pressad
ca ½ dl svarta oliver, hackade
salt och peppar
Lägg din tabuleh i ett salladsblad, som du sen äter som ett paket med händerna. Servera med såsen, stekt kyckling och halloumi. (hoppa över kycklingen om du vill att det ska vara ett vegetariskt alternativ..eller varför inte byta ut den mot något annat gott du gillar)
onsdag 13 juli 2011
Öring
Va ut på en fisketur en kväll. Var väldigt roligt att prova på flugfiske för första gången! Fick dessutom napp 5 gånger!! Men jag släppte i tre stycken och tog hem två.
Känns verkligen superbra att tillaga mat som man har fixat själv.
Nästa steg kanske blir att ta jägarexamen!
Hur som helst, jag fyllde fisken med smör, persilja,salt, peppar och vitlök. Sen in i ugnen i ca 200 grader, ca 20 minuter tror jag det var.. höll inte så noga koll på tiden.
Till det serverade jag potatis och en kall sås på gräddfil, dill och rödlök.
Känns verkligen superbra att tillaga mat som man har fixat själv.
Nästa steg kanske blir att ta jägarexamen!
Hur som helst, jag fyllde fisken med smör, persilja,salt, peppar och vitlök. Sen in i ugnen i ca 200 grader, ca 20 minuter tror jag det var.. höll inte så noga koll på tiden.
Till det serverade jag potatis och en kall sås på gräddfil, dill och rödlök.
tisdag 12 juli 2011
Marinerad hare i gryta
Då var det dax att prova göra ett recept på hare för första gången! Fick köttet av pappa när jag var nere hos honom och hälsade på.. men det har inte blivit av först nu. Hittade detta receptet när jag sökte på internet, och tyckte att det verkade supergott. Men tyvärr så blev jag inte alls imponerad... köttet smakade konstigt. Grynigt och torrt på något vis. Vet inte om det var för att receptet var dåligt.. eller om det var haren i sig som var skum. Tycker ju om annat vilt kött, så vet inte riktigt vad som gick snett egentligen. Men nu kan jag i alla fall säga att jag har provat hare!
1 hare, i bitar
10-12 steklökar
150 g rökt fläsk, tärnat
200 g små champinjoner
200 g urkärnade katrinplommon
salt och svartpeppar
timjan
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
Marinad:
1 fl enkelt rött vin
1 tsk torkad timjan
2 små lagerblad
1 gul lök, skivad
6-7 enbär, krossade
smör att steka i
Blanda marinaden. Lägg i harköttet, täck och ställ det i kylen över natt.
Förväll steklöken hastigt i en bottenskyla saltat vatten. Bryn fläsket, lägg i löken och låt den steka med. Ta upp haren, sila marinaden och spara den. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det runtom. Lägg det i en gryta med fläsk och lök. Slå på lite av marinaden och strö på timjan. Sjud under lock ca 1 1/2 timme eller tills köttet känns mört. Späd med mer marinad om så behövs.
Bryn champinjonerna i lite smör. Tillsätt dem och katrinplommonen när grytan är nästan klar. Sila från spadet ur grytan. Red spadet till en sås med mjölet utrört i grädden. Koka 10 minuter och slå tillbaka såsen i grytan. Servera.
1 hare, i bitar
10-12 steklökar
150 g rökt fläsk, tärnat
200 g små champinjoner
200 g urkärnade katrinplommon
salt och svartpeppar
timjan
1 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
Marinad:
1 fl enkelt rött vin
1 tsk torkad timjan
2 små lagerblad
1 gul lök, skivad
6-7 enbär, krossade
smör att steka i
Blanda marinaden. Lägg i harköttet, täck och ställ det i kylen över natt.
Förväll steklöken hastigt i en bottenskyla saltat vatten. Bryn fläsket, lägg i löken och låt den steka med. Ta upp haren, sila marinaden och spara den. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det runtom. Lägg det i en gryta med fläsk och lök. Slå på lite av marinaden och strö på timjan. Sjud under lock ca 1 1/2 timme eller tills köttet känns mört. Späd med mer marinad om så behövs.
Bryn champinjonerna i lite smör. Tillsätt dem och katrinplommonen när grytan är nästan klar. Sila från spadet ur grytan. Red spadet till en sås med mjölet utrört i grädden. Koka 10 minuter och slå tillbaka såsen i grytan. Servera.
måndag 11 juli 2011
Porterstek
Fick detta tipset av en underbar tant som jag gick hem till i hemtjänsten förut. Hon var verkligen ett proffs i köket. Det är ingen slump att det är hennes äppelkaka som jag har som favorit.
Rekommenderar starkt att ni provar porterstek om ni inte har gjort det förut.. himmelskt gott!
ca 8 port.
1,25-1,5 kg benfritt kött
33 cl porteröl
½-1 dl svartvinbärssaft
3/4 dl soja
7 torkade enbär
2 tsk timjan
7 hela svartpepparkorn
2 gula lökar,skivade
3 st köttbuljongtärningar
Häll ner allt i en stor gryta, låt stå och puttra i ca 1½ timme. Vänd på steken då och då. Köttet ska vara 75 grader i mitten när det är färdigt. Servera med kokt potatis och gärna lite svartvinbärsgelé.
söndag 10 juli 2011
Kerstins Gula sill
Denna sillen brukar min styvmamma jämt göra till jul och påsk. Och det är den godaste sillen jag någonsin ätit. Den är underbar! Det är ingen riktig jul eller påsk utan denna. Själv brukar jag göra den till midsommar, och de jular då jag inte är nere hos min pappa och styvmamma.
Egentligen är detta ett hemligt recept, men jag tycker att något så gott som detta borde spridas till alla! Men säg inte att ni fick det från mig...
1 liten lök, rives fint
1 äggula
1 msk smör
1 msk senap, gärna grovkornig, som tex skånsk
1 tsk socker
Låt tjockna under omrörning i tjockbottnad kastrull, under svag värme, ställ kallt 1 dygn.
Lägg in löksill enligt recept på burken.
1,5 dl vispgrädde, vispas och blandas med senapskrämen. Häll av spadet från sillen och blanda ned ned. Kan serveras direkt eller sparas i ett par dagar.
lördag 9 juli 2011
Vaniljbullar
Ett recept från min kära bok Sju sorters kakor. Minns första gången jag åt sånna här, det var när jag gick i femman eller sexan i mellanstadiet. Det var en klasskompis mamma som bjöd.. grymt goda var dom i alla fall.
2 dl gräddmjölk
25 g jäst
75 g smör
3 msk strösocker
1 ägg
ca 8 dl vetemjöl
fyllning:
3 dl marsan vaniljkräm
garnering:
smält smör
strösocker
Ljumma vätskan till 37 grader, lös upp jästen i lite av den. Rör smöret och sockret smidigt. Tillsätt ägget, jästen och resten av degspadet. Arbeta i mjölet till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk ca 40 minuter.
Förbered fyllningen. Kavla ut degen till en stor fyrkantig kaka. Skär ut runda kakor i ca 9 cm i diameter. Lägg på en klick fyllning. Nyp ihop bullarna till små knyten. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa väl. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter i 225 grader. Låt svalna lite. Pensla sedan de gräddade bullarna med smält smör och vänd dem genast i strösocker.
fredag 8 juli 2011
Skomakarlåda
Superenkelt, och supergott!
purjolök
bacon
lövbiff
lingonsylt
salt och peppar
potatismos
lite vatten
Strimla och stek purjolöken. Stek baconet lagom knaprigt. Stek lövbiffen, häll sedan lite vatten i stekpannan, för att sedan hälla skyn på tallriken. Servera med potatismos och lingonsylt.
torsdag 7 juli 2011
Saffranskladdkaka
Fick detta tipset av en arbetskollega för ungefär två år sedan. Supersmarrigt!! Och väldigt enkelt! Rekommenderar starkt att ni provar detta!
2 3/4 dl strösocker
1½ dl riven mandelmassa
2 ½ dl vetemjöl
3 ägg
1 krm salt
135 g smält smör
1 bit bitsocker
1 påse saffran (0,5 g)
Stöt saffranet med bitsockret i en mortel. Blanda allt, häll upp i en rund spring form, grädda i 200 grader i ca 30 minuter. Servera med vispad grädde.
onsdag 6 juli 2011
Fusk wallenbergare
Gjorde en liten egen variant av wallenbergare. Bytte ut kalvfärsen mot vanlig nötfärs, och det funkar superbra.
Lyxigt och gott! Prova!!
500 g nötfärs
4 st äggulor
4 dl vispgrädde
salt
vitpeppar
1 dl ströbröd
smör att steka i
Kör färsen och äggulorna i en matberedare, smaksätt med salt och vitpeppar. Tillsätt grädden försiktigt medar mixern går. Se till att allt blandas väl. Lägg hälften av ströbrödet på en tallrik, forma biffar och lägg dom på ströbrödet. Strö resten av ströbrödet ovanpå. Stek biffarna i smör på låg värme. Serveras med potatismos, sockerärtor (eller haricoverts) och rårörda lingon.
tisdag 5 juli 2011
Duva
Har nog gått igenom alla sorters kött som finns på hötorgshallen nu.. Duva blir sist ut. Den har legat och väntat ett bra tag i frysen.
Minns inte vad den kostade, men den var ju garanterat dyrare än vanlig kyckling. Men det spelar egentligen ingen roll, jag ville ju gärna prova ändå. Och gott var det, det kan jag lova!
Fastän min kära vän tycker att det var konstigt att jag åt duva..hon frågade om jag tagit en av dom vid plattan i Stockholm... tänker man så, då känns det ju lite konstigt att äta duva. Men jag antar att det är en delikatess.. vad vet jag. Kommer det kråka på menyn så borde det kanske vara ett varningstecken..
Jag fyllde duvan med katrinplommon, äppelbitar och en klick smör. Sen på med salt och nymalen peppar, och lite smör. Sen in i ugnen, ca 200 grader, i..hm, jag tror det blev 40 minuter. Gjorde på känsla bara. Kollade till den lite då och då, och slevade lite smör över den. Till det blev det kokt potatis, kantarellsås gjord på vispgrädde, och lite svartvinbärsgelé. mmm lovely!
tyvärr är ju duvan pytteliten, så det blev bara en portion..
Minns inte vad den kostade, men den var ju garanterat dyrare än vanlig kyckling. Men det spelar egentligen ingen roll, jag ville ju gärna prova ändå. Och gott var det, det kan jag lova!
Fastän min kära vän tycker att det var konstigt att jag åt duva..hon frågade om jag tagit en av dom vid plattan i Stockholm... tänker man så, då känns det ju lite konstigt att äta duva. Men jag antar att det är en delikatess.. vad vet jag. Kommer det kråka på menyn så borde det kanske vara ett varningstecken..
Jag fyllde duvan med katrinplommon, äppelbitar och en klick smör. Sen på med salt och nymalen peppar, och lite smör. Sen in i ugnen, ca 200 grader, i..hm, jag tror det blev 40 minuter. Gjorde på känsla bara. Kollade till den lite då och då, och slevade lite smör över den. Till det blev det kokt potatis, kantarellsås gjord på vispgrädde, och lite svartvinbärsgelé. mmm lovely!
tyvärr är ju duvan pytteliten, så det blev bara en portion..
måndag 4 juli 2011
Sötpotatiskräm
Vet att min kära vän i Jönköping har tipsat mig om att det ska vara så himla gott med sötpotatis och kanel ihop. Att smakerna gifter sig som man så tjusigt säger.
Såg detta receptet i min bok Efterlängtade efterrätter, så tänkte att jag skulle passa på att prova. Måste erkänna att det var godare än jag trodde att det skulle vara, kändes konstigt att äta potatis som en efterrätt. Kommer ju långt ifrån andra goda klassiker som kladdkaka och smulpaj.. men det var ändå kul att prova. Så om du vill bjuda på något annorlunda exotisk efterrätt så varför inte göra denna?
ca 4 portioner
200 g sötpotatis
1 dl vatten
½ dl fruktsocker
½ limefrukt
1 kanelstång
1 äggula
1 tsk smör
Skala potatisen och koka den mjuk. Mixa till en slät puré. Koka upp vatten, fruktsocker, limefrukt och kanelstång i en kastrull. Låt sjuda i 5 minuter. Ta upp kanelstången och limefrukten. Rör ner sötpotatispurén och tillsätt äggulan. Koka under omrörning. Tillsätt smöret och låt allt blandas väl. Lägg upp i fyra små skålar och ställ kallt en liten stund. Pudra gärna över lite kanel vid servering.
Såg detta receptet i min bok Efterlängtade efterrätter, så tänkte att jag skulle passa på att prova. Måste erkänna att det var godare än jag trodde att det skulle vara, kändes konstigt att äta potatis som en efterrätt. Kommer ju långt ifrån andra goda klassiker som kladdkaka och smulpaj.. men det var ändå kul att prova. Så om du vill bjuda på något annorlunda exotisk efterrätt så varför inte göra denna?
ca 4 portioner
200 g sötpotatis
1 dl vatten
½ dl fruktsocker
½ limefrukt
1 kanelstång
1 äggula
1 tsk smör
Skala potatisen och koka den mjuk. Mixa till en slät puré. Koka upp vatten, fruktsocker, limefrukt och kanelstång i en kastrull. Låt sjuda i 5 minuter. Ta upp kanelstången och limefrukten. Rör ner sötpotatispurén och tillsätt äggulan. Koka under omrörning. Tillsätt smöret och låt allt blandas väl. Lägg upp i fyra små skålar och ställ kallt en liten stund. Pudra gärna över lite kanel vid servering.
söndag 3 juli 2011
Picant biff stroganoff
Kom på att jag bara har gjort vanlig korv stroganoff, men aldrig biff stroganoff! Att jag har missat det!
Lyckades hitta detta smarriga receptet! Gott var det, men gillar nog korv stroganoff bättre!
ca 4 port.
400 g strimlad biff
1 gul lök, hackad
salt och peppar
smör att steka i
1 burk salsa
1 msk soja
2 dl matlagningsgrädde
Stek biffen och löken i smör, salta och peppra. Häll sedan på salsa, grädde och soja. låt koka ihop. Servera med kokt ris! Super enkelt!
lördag 2 juli 2011
Päron med ingefärssås
Ett recept från min underbara bok Efterlängtade efterrätter. Fick den i julklapp julen 2009, har försökt prova en del recept ur den sen dess... och nu blev det denna päron deserten.
Det var helt okej, gott och fräscht. Men det hamnar ändå inte under mina favoriter.. där hamnar bara dom allra bästa recepten. Men prova gärna detta receptet ändå, för det var väldigt gott!
8 portioner
4 päron
1 dl sirap
½dl vatten
50 g valnötter
1 msk citronsaft
1 msk riven ingefära
Skala päronen och dela i halvor. häll sirap och vatten i en stor stekpanna. Låt koka i cirka 5 minuter. blanda ner valnötter, citronsaft och ingefära i stekpannan och rör om. Lägg ner päronhalvorna och vänd dem efter en stund så att de blir glaserade på båda sidor. lägg upp päronen och häll ingefärssåsen över.
Det var helt okej, gott och fräscht. Men det hamnar ändå inte under mina favoriter.. där hamnar bara dom allra bästa recepten. Men prova gärna detta receptet ändå, för det var väldigt gott!
8 portioner
4 päron
1 dl sirap
½dl vatten
50 g valnötter
1 msk citronsaft
1 msk riven ingefära
Skala päronen och dela i halvor. häll sirap och vatten i en stor stekpanna. Låt koka i cirka 5 minuter. blanda ner valnötter, citronsaft och ingefära i stekpannan och rör om. Lägg ner päronhalvorna och vänd dem efter en stund så att de blir glaserade på båda sidor. lägg upp päronen och häll ingefärssåsen över.
fredag 1 juli 2011
Revbensspjäll
Det är så grymt gott med revbensspjäll!! Kunde inte låta bli att köpa ett färdigt paket när jag var på ica. Det luktar så himmelskt gott också när man går förbi disken där dom ligger..
Fuskigt att köpa färdiga, går egentligen mot mina principer. Dom här var supergoda, men allra bäst blir det när man gör dom själva.
Rekommenderar att du köper Sweet Baby Rays barbeque Sauce, penslar på det på dina revbensspjäll, och sen in i ugnen eller på grillen! Kan inte bli annat än gott!