Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 8 april 2020

Couscous med skinka och sparris

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Supergott recept! Perfekt picknick eller buffémat! Jag hoppade över korianderfröna då jag inte gillar koriander.

4 portioner

4 rejäla skivor av colaskinkan
250 g grön sparris
1 stor salladslök eller några små
4 portioner couscous
2 msk olivolja
1 dl flagad mandel
Salt
Svartpeppar

Tomatsås:
1 stor vitlöksklyfta
2 msk olivolja
400 g krossade tomater
(1 msk korianderfrön)
0,5 tsk malen spiskummin
0,5 tsk paprikapulver
0,5 g saffran (1 kuvert)

Börja med såsen: skala och hacka vitlöken. Hetta upp olivoljan i en kastrull och fräs vitlöken på medelvärme tills den blivit gyllene. Häll i tomatkrosset, (korianderfröna), spiskummin, paprikapulver och saffran. Rör om, salta och peppra. Puttra på svag värme medan du fixar resten. Glöm inte att smaka av med salt och peppar så småningom.
Skär skinkan i 2 cm tjocka strimlor. Koka upp saltat vatten, ca 2 cm djupt, i en vid kastrull eller traktörpanna. Skölj sparrisen och skär bort den träiga nederdelen, ca 3 cm. Sjud sparrisen i saltvattnet tills den är mjuk men inte sladdrig. Det tar ca 3-8 minuter beroende på tjocklek. Ansa salladslöken och skiva tunt. Måtta upp 4 portioner couscous i en bunke. Koka upp en lämplig mängd vatten. Häll det heta vattnet över couscousen och täck med plast. Efter 5 minuter, häll i olivoljan och vänd runt och luckra upp de små grynen. Servera couscousen med skinkan och sparrisen. Ringla över tomatsåsen och strö på skivad salladslök och flagad mandel.

1 kommentar:

  1. Hej. Vi är några matbloggare som vill slå ett slag för roligare vardagsmat. Därför har vi startat en bloggutmaning. Vill du vara med så skriver du ett inlägg och länkar antingen till Vin, mat, Alsace (https://vinmatalsace.wordpress.com/2020/06/13/roligare-vardagsmat-en-bloggutmaning/) eller till Min lilla Kokvrå (http://minlillakokvra.blogspot.com/2020/06/rolig-vardagsmat-en-utmaning.html).
    Sedan publiceras de de olika inläggen på våra bloggar - och kanske, kanske hittar fler människor fram till en roligare vardagsmat.

    SvaraRadera