Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 8 april 2020

Cocad skinka

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Ett väldigt annorlunda recept där man kokar skinkan i coca-cola! Kul att prova men inget jag kommer att göra igen.


4-8 portioner

6 lökar
2 liter coca-cola
1 rimmad (men inte kokt) skinka på 1-2 kilo
3 kvistar rosmarin
12 korn svartpeppar
2 msk mörk sirap
1 msk Colman’s senapspulver
800 g potatis
2 msk olja
500 g frysta gröna ärtor
2 msk smör
1 dl grovt hackad mynta
Salt
Svartpeppar

Skala och klyfta lökarna. Koka upp colan i en stor gryta. Lägg i skinkan, löken, rosmarinen och svartpepparn. Sjud skinkan tills den är 62 grader mitt i. Använd stektermometer. Räkna med att det tar ett par timmar för en stor skinka. Värm ugnen till 250 grader. Låt den kokta skinkan rinna av lite och pensla den med sirapen. Klappa in den med senapspulvret. Lägg på folie på plåt och stek i ugnen tills den fått fin yta. Håll koll syskonkontakt inte blir bränd. Låt vila i minst 10 minuter, skär sedan i tunna skivor. Låt under tiden löken puttra vidare i spadet - nu utan lock så att det kokar ihop. Fixa potatisen medan skinkan sjuder. Värm ugnen till 225 grader. Skala potatisarna och skiva dem fast inte ända ner. De ska hänga ihop i botten. Lägg i en långpanna, salta, peppra och vänd runt i oljan. Stek cirka 45 minuter i ugnen tills potatisen är mjuk och fått fin färg.
Ärtorna: lägg ärtorna i en vid kastrull tillsammans med smöret och lite vatten. Det ska bara precis täcka. Salta och peppra. Sjud ärtorna tills de är varma. Hacka myntan och vänner i ärtorna. Servera skinkan med ärtorna, potatisen och lökskyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar