Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 27 oktober 2019

Fyllda lökar

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Har tidigare testat att fylla paprikor, men det är första gången jag testat fylla lök! Det blev faktiskt väldigt gott! Men blev alldeles för mycket fyllning över så fick göra en extra köttfärslimpa vid sidan av.

4 portioner

4 stora gula lökar
500 g blandfärs
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
100 g fetaost
50 g kalamataoliver
1 kvist färsk timjan
1 kvist färsk rosmarin
1 ägg
Ca 1 tsk paprikapulver
1/2 dl olivolja
Salt och peppar

Till servering:
Kokt potatis eller ris
Varm tomatsås
Grekiskt lantbröd eller annat mustigt vitt bröd

Sätt ugnen på 225 grader. Skala lökarna så att de förblir intakta. Det blir de om du inte skär av spetsen alls eller roten alltför mycket. Koka upp lökarna i lättsaltat vatten och låt den sjuda ca 10 minuter tills de börjar kännas mjuka. Låt lökarna svalna så att de kan hanteras. Skär av ganska breda ”hattar” och spara dem. Tryck försiktigt ut så mycket av inkråmet att 3-4 skikt av löken återstår. Ställ lökarna i en smord ugnssäker form.
Hacka inkråmet från lökarna fint. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Dela paprikan och ta ut kärnhuset. Skär den i små bitar. Dela fetaosten i små tärningar. Kärna ur och hacka oliverna. Repa av bladen från timjan- och rosmarinkvistarna. Hacka dem. Blanda ihop alla ingredienser till köttfärssmeten. Salta och peppra. Fyll lökarna med råge och tryck fast hattarna. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter tills lökdolmarna fått riktigt fin färg. Om hattarna ser ut att ta för mycket färg kan du ta bort dem sista minuterna. Servera de fyllda lökarna rykande varma tillsammans med de tillbehör du valt.

Tomatsås

4 portioner

1 finhackad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 tsk strösocker
1 tsk oregano
Salt och peppar

Skala och finhacka löken. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Fräs löken och vitlöken i olivoljan utan att det tar färg. Tillsätt tomaterna, tomatpurén och vattnet. Rör om ordentligt. Tillsätt socker och oregano. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme 10-15 minuter tills den ser simmig och fin ut. Sila eventuellt såsen genom en grovmaskig sil så blir den extra slät, men det är absolut inte nödvändigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar