Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 27 december 2017

Edward Bloms julsill

En till sorts sill från årets julbord... många sorter blev det! Denna var hur som helst kryddig och god!


 1 stor burk 
  • 400 g saltsillfiléer

Till lagen

  • 3 ,5 dl vatten
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl ättikssprit (12 %) - kan ökas till 1 1/2 dl, om ni gillar lite mer ättiksbett
  • 8 kryddpepparkorn, krossade
  • 1 kanelstång, krossad
  • 1 liten bit torkad ingefära, krossad (går även med en lite större bit strimlad, färsk ingefära)
  • 5 krossade nejlikor
  • 10 hela nejlikor
  • lite muskotblomma
  • finstrimlad zest (yttre delen av skalen) från en klementin (eller från 1/3 apelsin)
  • lite halvkrossad kardemumma
  • 3-4 finhackade ansjovisar + allt spadet från ansjovisburken
  • 1/2 dl vardera av mycket finhackad morot, purjolök och rödlök (lika mycket till går åt några dagar senare, inför serveringen.)

  1. Vattna ur saltsillfiléerna enligt förpackningsanvisningarna (eller använd i nödfall färdigurvattnad inläggningssill).
  2. Koka ingredienserna till lagen, låt sjuda en liten stund och ställ kallt. (Det är mycket viktigt att den blir kylskåpskall.)
  3. Skär sillfiléerna i lagom stora bitar. Varva bitarna med finhackad morot, purjo- och rödlök. Häll över lagen.
  4. Låt stå i minst två, helst tre dygn i kylskåpet. Rör om en gång om dagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar