Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

tisdag 31 maj 2016

Trifle av jordgubbar och rabarber med honungskaramell

Ett recept ur boken Jordgubbar och rabarber av Sandra Leigh Draznin. Fick sambos kusin från Umeå på besök ikväll, så passade på att göra en till efterrätt ur min härliga bok med bara jordgubbs och rabarber recept i! 
Tycker att detta blev helt okej, ser inte så fint ut på bilden, men gott att äta. Men skulle inte rekommendera det direkt, tycker att det va lite för mycket besvär att göra för att inte va så märkvärdigt gott.


Ca 4 port.

Kräm:
1 vaniljstång
2 äggulor
2 tsk majsstärkelse
2 msk strösocker
2,5 dl grädde

Kompott:
250 g rabarberstjälkar (ca 3 st)
1 knapp dl löst råsocker
250 g (ca 0,5 liter) jordgubbar

Honungsglas:
1,5 dl strösocker
2 msk honung
1 tsk nypressad citronsaft 
1 krm bikarbonat

Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Vispa samman äggulor med vanilj, majsstärkelse och socker i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt grädde och vispa krämen tjock över svag värme tills den precis når kokpunkten. Häll över i en skål att svalna.

Skölj rabarbern och skär den i bitar om två centimeter. Blanda rabarbern med råsocker i en kastrull och värm under svag värme under lock. Ta av locket och låt sjuda tills rabarbern är mjuk men inte mosig. Vänd ner rensade och snoppade jordgubbar skurna i fjärdedelar och häll snabbt över i en skål att svalna.

Smält socker och honung i en stekpanna till en gyllene och transparent karamell. Tillsätt citronsaft och bikarbonat och låt honungsglaset bubbla upp. Häll upp på en bakpappersklädd plåt. När honungsglaset karameliserats och svalnat kan det brytas i bitar eller hackas grovt.

Varma kompott, kräm och honungsglas i höga glas - avsluta med en bit honungsglas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar