Sidor

torsdag 29 april 2021

Kyckling i ugn med paprika och zucchini

Ett recept jag hittade på Ica.se. Har upptäckt att det är väldigt gott att ha ajvar i olika recept, så fastnade direkt för detta. Lätt att göra och väldigt gott var det! Rekommenderas! 


4 portioner

650 g minutfilé kyckling
350 g mild ajvar relish
1/2 dl vatten
1 vitlöksklyfta
1/2 krm salt
1 krm peppar
2 gula paprikor
1 zucchini
1 gul lök
4 port ris
1/2 kruka persilja 

Tina kycklingen om fryst används.
Sätt ugnen på 225°C.
Blanda ajvar, vatten, pressad vitlök, salt och peppar i en stor skål.
Skär varje kycklingfilé i 4 bitar och lägg i skålen.
Dela, kärna ur och skär paprikorna i bitar. Dela zucchinin på längden och skrapa ur kärnhuset med en sked. Skär den sedan i skivor. Skala och skiva löken. Blanda grönsakerna väl med ajvar och kyckling.
Lägg kycklingblandningen i en långpanna. Stek mitt i ugnen ca 15 minuter.
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Hacka persiljan.



Strö persiljan över kycklingen och servera med riset.

tisdag 27 april 2021

Fläskfilémedaljonger med råstekt potatis och grönsaksplock

Detta receptet hittade jag på tasteline för ett tag sedan. Tyvärr så skar sig såsen, men det gjorde inte så mycket, tyckte att det var väldigt gott ändå! 


4 portioner 

450 gram fläskfilé 
0,5 tsk salt, plus extra till potatisen
2 krm svartpeppar 
1 msk olivolja, plus extra till potatisen
0,5 msk smör
700 gram potatis
280 gram majskorn
0,5 st gurka
1 st tomat

Sås
1 msk köttfond
3 dl gräddmjölk 
0,5 msk soja, japansk
1 msk dijonsenap
1 krm salt 
1 krm svartpeppar


1. Sätt ugnen på 200 grader.

Tillbehör:
1. Skala och skiva potatisen och lägg på en ugnsplåt. Tillsätt olja och salt.
2. Blanda om ordentligt och sprid ut på plåten. Sätt in i ugnen ca 30 min.

Fläskfilémedaljonger:
1. Putsa fläskfilén fri från fett och senor. Skär den i ca 3 cm tjocka skivor.
2. Lägg varje skiva i en plastpåse och banka ut dem tunnare. Krydda varje filé med salt och peppar.
3. Hetta upp olja och smör i en stekpanna och stek medaljongerna på medelhög värme ca 5 min på båda sidor tills de är helt genomstekta.

Sås:
1. Tillsätt köttfond, gräddmjölk, soja och senap i pannan och låt det koka in några minuter. Smaka av såsen med salt och peppar.

Tillbehör:
1. Sila av majsen. Skölj och tärna gurka och tomat. Lägg upp alla grönsaker i skålar.
2. Servera fläskfilémedaljongerna i gräddsås tillsammans med råstekt potatis och grönsaksplock.

måndag 26 april 2021

New York burger med blandfärs och klassisk dressing


Ett recept från Linas matkasse. Alltid gott med hamburgare! Vi picklade även lite rödlök som vi la på våra.


4 portioner

Ugnsrostade rotsaker:
900 g potatis
250 g morötter 
Salt
Bakplåtspapper

Tillbehör:
2 st tomater
1 rödlök
4 st hamburgerbröd 

N-Y dressing:
1 dl matyoghurt 
1 1/2 msk ketchup 
1 msk senap
Salt
Svartpeppar 

Burgare:
500 g blandfärs 
3/4 tsk salt
Svartpeppar 
Olivolja 


Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).



Klyfta potatis och morötter. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper, krydda med lite salt. Rosta mitt i ugnen ca 25 min, tills potatisen är klar.



Tillbehör: Skiva tomat och rödlök. Lägg upp på ett fat.



N-Y dressing: Blanda ketchup, senap och matyoghurt i en skål. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.



Burgare: Blanda hastigt ihop blandfärs, salt och lite nymald svartpeppar. Forma till 4 burgare.



Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek burgarna på medelvärme ca 5 min per sida, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C). Platta till dem på mitten medan du steker.



Fyll hamburgerbröd (se tips) med nystekta burgare, tomatskivor, rödlök och dressing. Servera med ugnsrostade rotsaker.

Ugnsbakad laxfilé med citronsås och potatis


Ett recept från Linas matkasse. Lätt att göra och gott! 


4 portioner

Laxfilé:
500 g laxfilé 
Olivolja
1 tsk salt
1 bakplåtspapper 

Citronsås:
1 citron
2 dl matyoghurt 
Salt
Svartpeppar 

Tillbehör:
900 g potatis 
250 g morötter 
1 frp cocktailtomater 


Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Koka potatis i lättsaltat vatten.
Laxfilé: Lägg laxfilé i en ugnsform med bakplåtspapper. Ringla på lite olivolja och strö på salt. Tillaga mitt i ugnen ca 20 min, eller tills fisken är klar.
Citronsås: Tvätta citron i ljummet vatten och finriv det yttersta skalet. Blanda citronskal med matyoghurt. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Dela den använda citronen i klyftor.
Skala och grovriv morötter. Lägg cocktailtomater i en skål.



Servera ugnsbakad lax med citronsås, nykokt potatis och grönsaker.

Shawermakryddad kycklingklubba med bulgur



Ett recept från Linas matkasse. Väldigt gott! Hade en palsternacka i kylen som jag slängde med. 



4 portioner 
300 g morötter
1100 g kycklingklubbor 
4 msk shawermakrydda
Olivolja

Tomatsallad:
2 st tomater
1 bananscharlottenlök 

Tillbehör:
250 g bulgur
1 dl matyoghurt 
1 tärning kycklingbuljong

Värm ugnen till 200°C (varmluft) eller 225°C (vanlig).
Shawermakryddad kycklingklubba: Dela morötter i mindre bitar. Gnid in kycklingklubbor med shawermakrydda. Lägg kyckling och morötter i en smord ugnsform och ringla över lite olivolja. Tillaga mitt i ugnen ca 35 min tills kycklingen är helt genomstekt (innertemp 83°C).
Koka bulgur enligt anvisning på förpackningen, men tillsätt kycklingbuljong istället för salt.
Tomatsallad: Tärna tomat. Finhacka bananschalottenlök. Lägg upp i en skål, se tips!
Servera shawermakryddad kyckling med morötter, nykokt bulgur, tomatsallad och en klick matyoghurt.

torsdag 22 april 2021

Balkan bolognese

Ett recept jag hittade på Ica.se, väldigt få ingredienser och inte alls krångligt att göra. Man kan tro att det inte är nåt speciellt, men verkligen supergott! Rekommenderar att du testar!


4 portioner

1 gul lök
500 g kycklingfärs
1/2 msk olja
salt
peppar
1 vitlöksklyfta
4 port ris eller annat gryn (gärn fullkorn)
1 röd paprika
1 1/2 dl ajvar relish (gärna mild)
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1 förp krispsallad 

Skala och hacka löken och stek den tillsammans med färsen i oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar och pressa i vitlöken. Koka riset enligt anvisningen på förpackningen. Dela, kärna ur och skär paprikan i små bitar och vänd ner i stekpannan tillsammans med ajvar och grädde. Låt sjuda ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skär salladen i bitar. Servera bolognesen med ris och sallad.

måndag 19 april 2021

Löjromspizza

Hade sikrom kvar i frysen så googlade efter något gott recept att använda den till. Hittade detta som såg så himla gott ut! Och det var det verkligen! Detta kommer jag lätt göra igen! Men nästa gång med mindre mängd sikrom. Min sambo tyckte vi lika gärna kunde göra slut på det vi hade och tinade allt... men det blev lite väl mycket. Så gå inte efter bilden när du klickar ut romen! 



Ingredienser

Pizza:
1 pkt tortillabröd
1 dl creme fraiche eller smetana
75 g parmesanost

Topping:
1 rödlök
1 kruka färsk gräslök
1 dl creme fraiche eller smetana
80 g löjrom eller sikrom
Svartpeppar
Flingsalt

Tillagning:

Värm ugnen till 225 grader. Lägg tortillabröd på en bakplåtsklädd plåt. Bred på creme fraiche och toppa med riven parmesanost. Grädda i ugn i ca 10-15 min.
Skala och finhacka rödlök. Finhacka gräslök. Ta ut pizzan och strö över rödlök och gräslök. Toppa med klickar av creme fraiche och löjrom. Strö över svartpeppar från kvarn och lite flingsalt. Skär pizzan i bitar och servera.

söndag 18 april 2021

Tomat- och örtbräserad kyckling


Ett recept från Ica.se. Lätt att göra och väldigt gott! 



4 portioner

4 port ris eller annat gryn (gärna fullkorn)

Gryta:
8 kycklinglår
1 msk olja
salt och peppar
1 1/2 dl hackad gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk hela tomater (à 400 g)
2 1/2 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
2 msk soja
3 msk frysta provençalska örter


Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Gryta: Bryn kycklinglåren i oljan i en stor stekpanna eller gryta, salta och peppra. Tillsätt löken och låt den få färg. Pressa i vitlöken.
Tillsätt tomater, vatten, buljongtärning, soja och örter. Låt sjuda under lock ca 20 minuter. Kycklingens innertemperatur vid benet ska vara 82˚C. Köttsaften ska vara klar utan rosa inslag. Servera kycklingen i såsen med riset.

Mexikanska enchiladas

Ett recept från Linas matkasse. Min sambo var inte så imponerad, men både jag och barnen tyckte att det var väldigt gott! 



4 portioner

Enchiladas:
1 gul lök
500 g nötfärs 
1 frp krossade tomater 
1 påse tacokrydda 
1 frp tortillabröd 
Olivolja
2 vitlöksklyftor 
2 msk tomatpuré 

Till servering:
3 st tomater 
1 dl gräddfil

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig).
Enchiladas: Finhacka gul lök. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Fräs lök, nötfärs och pressad vitlök ca 3 min, tills färsen fått fin färg.
Tillsätt krossade tomater, tacokrydda och tomatpuré. Koka upp och puttra ca 5 min på svag värme.
Fördela köttfärsröran på tortillabröden. Rulla ihop och lägg med skarven nedåt i en smord ugnsform. Ringla över lite olivolja och gratinera mitt i ugnen ca 5 min.
Tärna tomater. Servera enchiladas med tomater och en klick gräddfil.

torsdag 15 april 2021

Spaghetti med kyckling och champinjoner


Ett recept från Linas matkasse. Helt okej vardagsmat som var lätt att laga. 


4 portioner

Kycklingpasta:
360 g spaghetti
1 frp champinjoner 
450 g kycklinginnerfilé
1 tsk torkad oregano 
1/2 tsk torkad dragon 
1 dl gräddfil
1/3 frp bladpersilja 
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar 
2 msk smör
1 vitlöksklyfta 
1/2 msk vetemjöl 
3 dl mjölk

Tillbehör:
250 g morötter 

Kycklingpasta: Koka spaghetti enligt anvisning på förpackningen.
Kvarta champinjoner. Skär kycklinginnerfilé i mindre bitar. Krydda kycklingen med salt och nymald svartpeppar.
Hetta upp smör i en rymlig stekpanna och fräs kycklingbitarna ca 2 min, tills de fått fin färg. Tillsätt champinjoner, pressad vitlök, vetemjöl, torkad oregano och torkad dragon.
Rör ner mjölk och låt såsen puttra ca 5 min på svag värme, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemp 72°C). Ta från värmen och rör ner gräddfil. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Skala och dela morötter i stavar. Finhacka bladpersilja.
Vänd ner nykokt pasta i kycklingsåsen. Smaka av med lite torkad oregano och nymald svartpeppar. Strö på hackad persilja. Servera med morotsstavar.

onsdag 14 april 2021

Ugnsbakad torsk med persiljesås

Ett recept från Linas matkasse, lätt att göra och gott!



4 portioner

Ugnsbakad torsk:
600 g torskfilé 
2 msk olivolja 
1/2 tsk salt

Persiljesås: 
1/2 frp bladpersilja 
1 dl gräddfil
2 msk smör
1/2 msk vetemjöl
2 dl mjölk
1 dl vatten
1/2 tärning kycklingbuljong 
1 tsk honung
Salt
Svartpeppar 

Tillbehör:
900 g potatis
1 broccoli
250 g morötter 

Värm ugnen till 150°C (varmluft) eller 175°C (vanlig).
Koka potatis i lättsaltat vatten. Dela broccoli i buketter och skiva stammen tunt. Koka broccoli med potatisen ca 2 min mot slutet av koktiden.
Ugnsbakad torsk: Lägg torskfilé i en smord ugnsform och ringla över olivolja. Krydda med salt. Tillaga mitt i ugnen ca 18 min, tills torsken är klar.
Persiljesås: Finhacka bladpersilja. Smält smör i en liten kastrull. Vispa ner vetemjöl och fortsätt vispa i mjölk, vatten och smulad kycklingbuljong. Låt sjuda ca 3 min. Ta kastrullen från värmen och rör ner gräddfil, honung och finhackad persilja. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.
Skala och grovriv morötter.
Servera ugnsbakad torsk med nykokt potatis, persiljesås och grönsaker.

Grillade rotfrukter med saganaki och basilikadipp



Ett recept jag hittade på Tasteline. Har aldrig smakat saganakiost förut, den var verkligen god! Tänk att jag har missat den i alla år! Kul att testa någon ny sorts sallad, jag brukar annat lätt göra lite samma samma av ren vana. Alltså typ caesarsallad och grekisk... så att ha i rotfrukter har jag aldrig ens haft en tanke på förut. Rekommenderar verkligen denna salladen! 



Basilikadipp
0,5 kruka basilika
0,5 tsk flingsalt
0,5 st Citron, skalet från
0,5 dl olivolja
1 tsk honung
1 msk vit balsamvinäger 
1 krm svartpeppar
0,5 st vitlöksklyfta, liten och skalad

Grillade rotfrukter
300 gram palsternacka
2 tsk flingsalt
4 msk olivolja
1 msk honung
2 krm svartpeppar 
2 msk ingefära
400 gram morötter
3 st vitlöksklyftor 

Saganaki
1 msk olivolja
2 förpackningar saganaki

Sallad
1 st paprika
0,5 ask sallad, blandad
5 skivor bröd

1. Grillade rotfrukter: Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skär palsternacka och morot i mindre bitar. Skala och riv ingefära och vitlök. Massera in alla rotfrukter ordentligt med olja, honung, salt, peppar, ingefära och vitlök. Rosta i ugn ca 30-35 min.
3. Basilikadipp: Skölj basilikan. Lägg alla ingredienser i en mixerkanna och mixa ihop till en slät sås med hjälp av en stavmixer.
4. Sallad: Skölj salladen och paprikan och dela dem i mindre bitar.
5. Skär bort kanterna på brödet och skär dem sedan i kuber. Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek brödkrutongerna gyllene. Häll sedan över dem på lite hushållspapper.
6. Saganaki: Skär osten i skivor. Hetta upp ny olja i stekpannan och stek ostskivorna på båda sidor tills de fått en fin gyllenbrun färg.
7. Ta ut rotfrukterna och blanda upp med sallad och paprika. Lägg upp på ett fat och toppa med stekt saganaki och krutonger. Servera med basilikadipp.

tisdag 13 april 2021

Salsiccia med krispig gnocchi



Ett recept från Linas matkasse. Gott! Var länge sedan vi åt gnocchi så det var kul att det blev detta till middag. Barnen tyckte att det var väldigt gott!

4 portioner

300 g morötter

1/2 gurka

1 frp babyspenat

35 g riven parmesan

400 g Salsicciakorv

Olivolja

Potatisgnocchi:

2 frp potatisgnocchi

Olivolja

Salt





Lägg potatisgnocchi i en rymlig bunke. Häll på kallt vatten tills det täcker. Låt stå.
Skala och grovriv morötter. Dela gurka i stavar. Lägg upp morötter, gurka och babyspenat i skålar.
Salsiccia: Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek salsiccia ca 6 min runtom, tills den är helt genomstekt (innertemp 72°C). Lägg upp på en tallrik och torka ur pannan.
Potatisgnocchi: Häll av gnocchin. Hetta upp lite ny olivolja i den använda stekpannan och stek gnocchin på medelvärme ca 4 min, tills den fått fin färg och krispig yta. Smaka av med lite salt. Strö riven parmesan över gnocchin.
Servera salsiccia med nystekt potatisgnocchi och grönsaker.





Spaghetti pomodoro med stekt kycklingfilé och parmesan



Ett recept från Linas matkasse. Lätt att göra och gott! Lite komiskt att jag bara någon dag innan jag gjorde detta satt och kollade på italienska recept och tänkte att jag borde testa göra pasta pomodoro någon gång! 



4 portioner

360 g spaghetti

1/2 gurka

35 g gurka

Tomatsås:

1/2 gul lök

2 st tomater

1 frp krossade tomater

1/2 msk torkad oregano

1 tsk torkad basilika

2 vitlöksklyftor

3 msk olivolja

1 msk tomatpuré

2 tsk socker

3/4 tsk salt

Svartpeppar

Kyckling:

600 g minutfilé

1/2 tsk salt

Svartpeppar

Olivolja


Koka spaghetti enligt anvisning på förpackningen.
Tomatsås: Finhacka gul lök och vitlök. Dela tomater i grova bitar.
Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs all lök, tomatpuré och tomater ca 1 min. Tillsätt krossade tomater, torkad oregano, torkad basilika, socker, salt och lite nymald svartpeppar. Låt puttra på svag värme ca 8 min, eller tills servering.
Kyckling: Krydda kyckling minutfilé med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp rikligt med olivolja i en stekpanna och stek kycklingen på medelvärme ca 3 min per sida, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemp 72°C).
Dela gurka i mindre bitar. Blanda tomatsåsen med den nykokta pastan och toppa med riven parmesan. Servera direkt med nystekt kyckling och gurka.

Thaikryddade kalkonrullar i kokosmjölk

Ett recept från Linas matkasse, väldigt gott! 



4 portioner

300 g jasminris
2 st tomater
1 st broccoli

Kalkonköttbullar:
1 st lime
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen koriander
450 g kalkonfärs
3 msk ströbröd 
2 vitlöksklyftor 
1 msk japansk soja 
3/4 tsk salt
Svartpeppar 

Ingefärssås:
1/2 gul lök
1 frp kokosmjölk 
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malen koriander
Neutral olja
1 dl vatten
1 tsk socker
1 tärning kycklingbuljong 
1/2 tsk sambal oelek 


Koka jasminris enligt anvisning på förpackningen.
Kalkonköttbullar: Tvätta lime i ljummet vatten och finriv skalet. Blanda rivet limeskal, ströbröd, pressad vitlök, japansk soja, malen ingefära och malen koriander i en bunke. Vänd ner kalkonfärs, salt och lite nymald svartpeppar i bunken. Blanda till en färs och forma till ca 16 köttbullar.
Ingefärssås: Finhacka gul lök. Hetta upp lite neutral olja i en stekgryta och fräs löken mjuk ca 1 min. Tillsätt kokosmjölk, vatten, socker, smulad kycklingbuljong, malen ingefära, malen koriander, sambal oelek (kan uteslutas) och pressad saft från halva limen. Låt såsen sjuda på svag värme ca 5 min.
Lägg ner köttbullarna i såsen och sjud på medelvärme under lock ca 10 min, tills de är helt genomstekta (innertemp 72°C). Vänd gärna köttbullarna försiktigt någon gång under koktiden.
Dela tomater. Skär broccoli i små buketter och skiva stammen tunt. Vänd försiktigt ner grönsakerna i grytan och låt allt bli varmt.
Klyfta resten av den använda limen. Servera kalkonfärsbullar i ingefärssås med nykokt jasminris och limeklyfta.

onsdag 7 april 2021

Heta räkor med vitlök, saffran och tomat

Ett recept från Ica.se, väldigt gott och lätt att göra! Rekommenderas! 


4 portioner

4 port pasta (gärna fullkorn)
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 röd chilipeppar
1 ask körsbärstomater (à 250 g)
2 msk olivolja
1/2 g saffran
1 dl vitt vin
1 dl vatten
1 burk räkor i lake (à 580 g)
1/2 kruka gräslök
150 g sockerärtor

Sätt på en stor kastrull med vatten till pastan.
Skala och hacka lök och vitlök. Dela, kärna ur och hacka chilin. Dela tomaterna.
Fräs lök, vitlök och chili mjukt i olivoljan i en kastrull. Rör i saffranet och vinet och låt koka några minuter. Tillsätt tomaterna och vattnet och låt sjuda ytterligare några minuter.
Låt räkorna rinna av. Hacka gräslöken.
Dela sockerärterna på längden. Koka pastan 5 minuter i det kokande vattnet och låt sockerärterna koka med när det återstår 2 minuter av koktiden.
Rör ner räkorna i tomatsåsen och låt dem bli varma.
Häll av pastan och låt den rinna av. Servera med räksåsen och toppa med gräslöken.

tisdag 6 april 2021

Kolbulle

För ett tag sedan la en kompis ut bilder på att hon ätit kolbulle med sin familj. Undrade direkt vad det var och googlade fram ett recept. Tänkte direkt att det lät gott och att jag måste testa! Hur som helst var det väldigt gott! Gillade den sega konsistensen! Perfekt alternativ till ugnspannkaka och speciellt om man vill göra ett recept utan ägg. Detta kommer jag absolut göra igen! 


4 portioner 

6 dl vatten
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
325 g skivat rimmat fläsk


Vispa ihop vatten, mjöl och salt i en bunke.
Tärna fläsket och stek det knaprigt i omgångar i en stekpanna. Lägg vid sidan om på en tallrik.
Lägg i en fjärdedel av fläsket i stekpannan och låt det bli varmt. Slå på en fjärdedel av smeten ovanpå.
Stek kolbullen, på medelvärme ca 3 min. Vänd bullen och stek den ca 2 min till. Stek övriga bullar på samma sätt.
Till servering: Servera kolbullen med lingonsylt.

måndag 5 april 2021

Havtorn- och apelsinsill

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. En väldigt tjusig och fin sill att ställa fram på bordet, med de klara oranga färgerna. Däremot så var det inte någon superspeciell smakupplevelse. Väldigt likt vanlig löksill. 



2 pkt 5-minuterssill 

6 skivor apelsin

1 gul lök

2 vitlöksklyftor 

8 svartpepparkorn 

1 dl frysta havtorn

Dela sillen i sneda bitar, spara spadet. Skär apelsinskivorna i halvor och löken i klyftor. Skär vitlöksklyftorna i tunna skivor. Varva sill, apelsinbitar, lök, vitlök, svartpepparkorn och havtorn i en burk. Häll spadet från sillen ovanpå. Ställ sillen kallt tills det är dags att servera, gärna över natten.

Brantevikssill

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Vi brukar göra Brantevikssill till vårat årliga julbord, men den brukar vara lite annorlunda, den är mer torr, att sillen ligger i en massa kryddor och socker, så den blir som gravad. Helt ärligt så var denna varianten mycket bättre. Så detta är nu en ny favorit för min del! Rekommenderar verkligen att du testar! Supergod!



2 burkar inläggningssill à 420 g, varav 210 g sill

1 dl ättikssprit (12 %)

4 dl strösocker

3 dl vatten

2 msk grovt krossad vitpeppar

2 msk grovt krossad kryddpeppar

6 lagerblad

1 tråg med dill (Ca 1 dl finhackad dill)

1 rödlök

Skölj sillen i kallt vatten och skär den i sneda bitar. Koka upp ättikssprit, socker, vatten, vitpeppar, kryddpeppar och lagerblad. Låt lagen svalna. Hacka dillen och rödlöken fint. Varva dill, lag, dill och rödlök i en glasburk. Ställ glasburken kallt i 1 - 2 dygn. 

Basilikasill med italienska smaker

Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. En väldigt god sill som min sambo blev väldigt förtjust i! 



Blad från en kruka basilika

3 dl turkisk yoghurt

2 msk olivolja 

1 dl finriven parmesan

Salt och peppar

250 g avrunna matjessillbitar

Garnering: 2 msk pinjenötter

Färsk basilika 

Spara några basilikablad till garnering. Kör resten av basilikabladen med en stavmixer i ett litermått. Tillsätt 2 msk av den turkiska yoghurten och kör lite till. Rör ner resten av yoghurten, olivolja, parmesan, salt peppar och matjessillbitar. Lägg alltsammans i en burk. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Hacka basilikabladen grovt. Strö pinjenötter och basilikablad över sillen. 


lördag 3 april 2021

Lax med bladspenat och pasta


Ett recept från ICA.se, helt okej! Snabbt och smidigt att göra! 




4 portioner

4 portionsbitar laxfilé
4 port pasta (penne)
1 gul lök
1 msk olja
salt och peppar
65 g bladspenat
2 dl lätt crème fraiche (paprika, chili)
1 dl mjölk
300 g wokgrönsaker 

Tina fisken (om fryst används).
Koka pastan enligt anvisningen på paketet.
Skala, skiva och bryn löken i oljan tillsammans med laxbitarna i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Sänk värmen och lägg ner spenaten i pannan runt fisken.
Rör samman crème fraiche och mjölk häll det i pannan och sjud ca 8 minuter under lock eller tills laxens innertemperatur är 56˚C.
Woka grönsakerna enligt anvisningen på förpackningen. Blanda pastan med grönsakerna.
Servera laxen med pastan.

fredag 2 april 2021

Hawaiipizza med kycklingbacon och ananas

Ett recept från Linas matkasse. Lätt att göra och väldigt gott! 


4 portioner 

Baconfräs:
2 frp kycklingbacon
1/2 tsk curry
Olivolja
1 vitlöksklyfta 
Salt 
Svartpeppar 

Hawaiipizza:
1 pizzadeg
2 tomater
1 burk ananasringar 
2 tsk torkad oregano
50 g riven mozzarella
3 msk tomatpuré 

Vitkålssallad: 
400 g vitkål
1 1/2 msk olivolja
1 1/2 msk vitvinsvinäger 
1 msk vatten
1 tsk socker
1/2 tsk salt
Svartpeppar 

Värm ugnen till 225°C (varmluft) eller 250°C (vanlig). Sätt in en plåt i ugnen.
Baconfräs: Strimla kycklingbacon tunt. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek bacon hastigt. Tillsätt pressad vitlök, curry, lite salt och nymald svartpeppar. Fräs ca 1 min.
Hawaiipizza: Rulla ut pizzadegen på medföljande bakplåtspapper. Bred tomatpuré över degen. Skiva tomater tunt och fördela på pizzan.
Häll av ananas. Fördela baconfräs och ananas på pizzan. Strö över torkad oregano och riven mozzarella. Lägg över på den varma plåten och tillaga mitt i ugnen ca 12 min, tills pizzan är genomgräddad och fått fin färg.
Vitkålssallad: Blanda olivolja, vitvinsvinäger, vatten, socker, salt och lite nymald svartpeppar i en skål, eller se tips! Strimla vitkålen tunt och blanda med dressingen. Knåda vitkålen mjuk.
Servera nygräddad Hawaiipizza med vitkålssallad.

Sydfransk kycklinggryta



Ett recept från Ica.se, såg inte så märkvärdigt ut men var faktiskt väldigt gott! 


4 portioner 

400 g kycklingfilé
2  gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 zucchini
3 msk olivolja
1 hönsbuljongtärning
1 tsk dragon
1 tsk timjan
500 g krossade tomater
1 dl syltlök
1/2 tsk socker
1/2 tsk salt
1 krm peppar
2 msk hackad persilja

Till servering:
ris
oliver
rostade pumpakärnor 


Skär kycklingfilén i ca 2 cm stora bitar. Skala och skär de gula lökarna i strimlor och vitlöksklyftorna i tunna skivor. Skär zucchinin i 1 cm stora bitar.
Stek kycklingen runt om i olivoljan i en gryta ca 1 minut. Lägg i lök, vitlök och zucchini, stek ytterligare ca 3 minuter. Rör då och då. Smula ner buljongtärningen och tillsätt dragon och timjan. Rör ner tomaterna och låt koka ca 5 minuter under lock.
Tillsätt syltlöken i grytan. Krydda med socker, salt och peppar.
Strö över hackad persilja.
Till servering: Servera med kokt ris. Toppa ev med oliver och rostade pumpakärnor.