Sidor

måndag 30 november 2020

Vörtbröd



Fick två påsar med vörtbrödskryddor (Santa Maria) av en kollega, så det blev till att baka i helgen! Det blev väldigt gott, men tyvärr ganska så kompakt. Tycker att det alltid blir det när jag försöker baka bröd...


Vörtbröd (1 stor limpa)

3 dl öl eller vatten
25 g jäst
2/3 dl mörk sirap
1 påse Santa Maria Vörtmix
4,5 dl (270 g) vetemjöl
4,5 dl (225 g) rågsikt
25 g smör, mjukt
ev 1/2 dl russin


Häll öl/vatten i en kastrull och värm till degvätskan blir ljummen (ca 37 °C).
Finfördela jästen i en degbunke.
Tillsätt vätskan, sirap och vörtkryddorna. Blanda till en jämn smet och tillsätt vetemjöl, rågsikt, smör och eventuellt russin.
(P.S. Eventuellt behövs det tillsättas mer mjöl)
Arbeta degen i ca 5 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
Låt degen jäsa i cirka 45 minuter på en dragfri plats.
Forma degen till en limpa och lägg i en brödform. Låt jäsa till nästan dubbel storlek i ca 40 minuter.
Grädda i 175 °C i 30-40 minuter till limpan är gyllenbrun.



torsdag 26 november 2020

Pasta med lövbiff och tomatsallad

 Ett recept från Linas matkasse. Gott! Men tyvärr blir lövbiff lätt så segt.



4 portioner

360 g farfalle

500 g lövbiff

1 msk olivolja

Sås:

1 gul lök

1 tsk torkad timjan

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré 

1 msk dijonsenap 

2 krm salt

Svartpeppar 

2 tsk vetemjöl

3 dl mjölk

1 tärning kycklingbuljong 

Tomatsallad: 

1 frp cocktailtomater 

1 rödlök

1/2 frp mixsallad 

1 tsk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger 

1 krm salt

Koka farfalle enligt anvisning på förpackningen. Finhacka gul lök. Strimla lövbiff. Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna. Stek köttet på hög värme 2-3 minuter, i omgångar. Lägg över på ett fat. Hetta upp mer olivolja i den använda stekpannan. Fräs lök, pressad vitlök, tomatpuré, torkad timjan, dijonsenap, salt och lite nymald svartpeppar 2-3 minuter. Pudra över vetemjöl. Rör ner mjölk, lite i taget och smulad kycklingbuljong. Sjud 3-4 minuter. 

Tomatsallad: dela cocktailtomater. Finhacka rödlök. Lägg i en skål och blanda med mixsallad, olivolja, vitvinsvinäger och salt. Det går givetvis även bra att servera grönsakerna i separata skålar. 

Vänd ner lövbiff och sås i den avhällda pastan. Servera med tomatsallad.

Texas chili-pizza med limeyoghurt

Ett recept från Linas matkasse. Gott! Men värdelöst att göra matlåda av, så se till att äta upp allt!



4 portioner

1 st pizzadeg

1/2 frp mixsallad

Texas chili-färs:

500 g nötfärs

2 tsk spiskummin 

2 tsk torkad oregano

1 krm chili flakes

1 tsk olivolja

2 vitlöksklyftor 

1 tsk salt

3 msk tomatpuré 

1 msk flytande honung

1 dl vatten

Limeyoghurt:

1 st lime

2 dl matyoghurt 

2 krm salt

Limemorötter:

250 g morot

2 st tomater

2 krm salt

Sätt in en plåt i ugnen och värm till 225 grader (varmluft) eller 250 grader (vanlig). 

Texas chili-färs: hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs nötfärs, pressad vitlök, spiskummin, torkad oregano, salt och chili flakes på hög värme 3-4 minuter. Tillsätt tomatpuré, honung och vatten. Låt koka ihop 1-2 minuter, tills färsen är helt genomstekt. 

Rulla ut pizzadegen och medföljande bakplåtspapper på den varma ugnsplåten. Fördela färsen över degen. Grädda mitt i ugnen 15-18 minuter, tills pizzan fått fin färg. 

Limeyoghurt: tvätta lime i ljummet vatten. Finriv skalet och lägg i en liten skål. Blanda med matyoghurt och salt. 

Limemorötter: grovriv morötter och klyfta tomater. Lägg i en skål och blanda ner pressad saft från halva den använda limen och salt. Klyfta resten av limen. Fördela hälften av yoghurten över pizzan. Toppa med limemorötter, mixsallad och resten av limeyoghurten. Servera med limeklyfta.

Honungsrostade kycklingklubbor och rotfrukter med tomatsås

Ett recept från Linas matkasse. Gott! 



4 portioner

4 st kycklingklubbor 

1 tsk torkad timjan

1 st bakplåtspapper 

1 tsk flytande honung

3/4 tsk salt

Svartpeppar 

Ugnsrostade rotfrukter:

900 g potatis

250 g morötter

1 frp palsternacka 

1 st bakplåtspapper 

Olivolja

Salt

Svartpeppar 

Tomatsås:

1 st bananscharlottenlök 

1 frp krossade tomater

1/2 msk torkad oregano

Olivolja

1 vitlöksklyfta

1 tärning kycklingbuljong

2 krm salt

Svartpeppar 

Värm ugnen till 200 grader (varmluft) eller 225 grader (vanlig). 

Honungsrostad kyckling: lägg kycklingklubbor på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Krydda med flytande honung, salt, torkad timjan och lite nymald svartpeppar. Tillaga i övre delen av ugnen 30-35 minuter, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemperatur 83 grader).

Ugnsrostade rotfrukter: klyfta potatis, morot och palsternacka. Lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja, salt och nymald svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen, under kycklingen 25-30 minuter, tills potatisen är klar. 

Tomatsås: finhacka bananscharlottenlök. Hetta upp lite olivolja i en kastrull och fräs lök och pressad vitlök 1-2 minuter. Tillsätt krossade tomater, smulad kycklingbuljong, salt och lite nymald svartpeppar. Koka 6-8 minuter. Rör ner torkad oregano. 

Servera honungsrostad kyckling med ugnsrostade rotfrukter och tomatsås. 

torsdag 19 november 2020

Ugnspannkaka med fläsk och rotfrukter

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Gott, men Lufsa som är med bara potatis är faktiskt godare. Om man nu tvunget vill ha rotfrukt i...



4-6 portioner 

Pannkakssmet:

5 ägg

1 liter mjölk (3%)

5 dl vetemjöl

1 tsk salt

Fyllning:

400 g blandade rotfrukter, tex morot, kålrot, rotselleri och palsternacka 

2 små röda knipplökar eller 1 vanlig rödlök

150 g rökt och rimmat sidfläsk

2 msk rapsolja

Salt och svartpeppar 

Till servering:

Rårörda lingon

Sätt ugnen på 225 grader. Vispa samman äggen till pannkakssmeten med lite av mjölken i en bunke. Tillsätt mjölet och vispa ihop till en slät smet. Häll i resten av mjölken och saltet och blanda. Låt smeten vila under tiden som du förbereder och rostar rotfrukter och sidfläsk - gärna ännu längre då pannkakssmet bara mår bra av att stå till sig ett tag. 

Skala rotfrukterna och skär dem i små bitar. Strimla löken grovt. Tärna fläsket. Lägg allt i en långpanna och sväng runt med oljan. Krydda med salt och peppar och rosta i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills rotfrukterna är nästan mjuka och sidfläsket har fått fin färg. 

Häll försiktigt ner pannkakssmeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen tills pannkakan har fått fin färg, det tar cirka 30 minuter. Servera ugnspannkakan varm med rårörda lingon. 

Lavendelskorpor



När jag var på sykursen och sydde lavendelpåsar så var den en som tipsade mig om att jag kan göra lavendelskorpor. Var väldigt skeptisk, trodde de skulle smaka tvål. Men blev positivt överraskad, de var nämligen väldigt goda! Mandeln i som ger lite extra tuggmotstånd är verkligen pricken över i:et!



100 g sötmandel
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk lavendelblommor, torkade
100 g smör
1,5 dl strösocker
1 ägg
1 äggvita, till pensling

Värm ugnen till 175°. Mal häften av mandeln, grovhacka resten och blanda båda delar med mjöl, bakpulver och lavendelblommor.
Rör smör och socker poröst. Arbeta ner mandeln och ägget. Dela degen i tre delar, rulla dem till 30 cm längder. Lägg på smord plåt, platta till, pensla med äggvita och grädda mitt i ugnen i ca 20 min.
Ta ut plåten, sänk värmen till 100°. Skär längderna i bitar och torka skorporna med luckan på glänt i minst 30 min.



onsdag 18 november 2020

Sidfläsk med fänkål och citron

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Jag som älskar dansk fläskstek hade väldigt höga förväntningar på detta receptet. Och jag kan inte annat säga än att det var fantastiskt gott! Fänkålen och det salta fläsket... ojojoj. Så himla gott! Rekommenderar verkligen detta receptet. 



4-6 portioner

2 vitlöksklyftor 

2 msk hela fänkålsfrön

Rivet skal från 1 1/2 citron (gärna ekologisk)

1 tsk nymalen svartpeppar 

Ca 800 g rimmat sidfläsk i bit med fettkappan kvar

800 g fast potatis

2 rödlökar

2 fänkål

2-3 vitlöksklyftor 

Salt

Till servering:

Coleslaw

Sätt ugnen på 175 grader. Skala vitlöken och mortla den tillsammans med fänkålsfrön, citronskal samt salt och peppar till en rub. Skåra sidfläskets fettkappa i ränder eller rutor med en vass kniv och massera in ruben runt om köttet. 

Skala potatis och rödlök och skär alltsammans i tunna klyftor. Ansa fänkålen och skär även den i tunna klyftor. Skala och krossa vitlöken. Lägg alltihop i en ugnsform och krydda med salt. Lägg fläsket ovanpå med fettkappan uppåt. 

Sätt in formen i mitten av ugnen och ugnsstek tills fläsket har en innertemperatur på 60 grader. Höj värmen till 250 grader, ändra till grillfunktion och flytta upp fläsket i ugnen. Grilla tills köttet har en innertemperatur på 70-74 grader och en yta som har blivit gyllene och knaprig. Skär köttet i tunna skivor och servera genast med grönsakerna från formen och gärna med en krämig coleslaw till. 

Kycklingsoppa med dragon

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Lätt att göra och väldigt god!



4 portioner 

1 gul lök

2 vitlöksklyftor 

1/2 liten purjolök 

2 stjälkar selleri

Olivolja

800 g kycklinglår 

3 dl torrt och oekat vitt vin

1 1/2 msk torkad dragon

6 dl hönsbuljong

2 dl grädde

Ca 2 tsk vitvinsvinäger 

Salt och svartpeppar 

Till servering:

Gott bröd

Skala och hacka lök och vitlök fint. Skölj purjolöken noggrant och strimla den fint. Strimla sellerin. Hetta upp en stor kastrull med olivolja och fräs gul lök, vitlök och purjolök mjukt. Tillsätt selleri, kyckling, vin, dragon, buljong samt grädde och koka upp. Låt sjuda på medelvärme tills kycklingköttet är helt genomkokt, det tar cirka 30 minuter. Ta upp och plocka köttet från kycklinglåren. Lägg tillbaka köttet i soppan, smaka av med vinäger, salt och peppar och servera tillsammans med ett gott bröd.

Högrevschili

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Såg så himla gott ut på bilden och jag har gjort chiligrytor förut som varit väldigt goda, så var riktigt taggad på att göra detta receptet. Såg till att jag hade gott om tid så att det skulle få koka i många timmar, blev 4 timmar totalt. Men tyvärr blev den ändå ganska så vattnig, trots att den kokade utan lock i en timme. Och helt ärligt så va inte smaken direkt outstanding heller...



6-8 portioner

2 gula lökar

3 vitlöksklyftor 

1 chipotle (rökt och torkad jalapeño)

2 lite mildare chili, tex ancho 

1 pkt bacon (ca 140 g)

1 kg högrev

Matolja

2 tsk spiskummin 

2 tsk paprikapulver 

1 kanelstång

5 dl lager (öl)

1 burk krossade tomater (ca 400 g)

3-5 dl kraftig oxbuljong 

Salt och svartpeppar 

Till servering:

Tortillabröd

Guacamole

Picklad rödlök

Limeklyftor

Färsk koriander

Skala och hacka gul lök och vitlök. Hacka chipotle och chili. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar. Strimla baconet. Skär högrev i cirka 2 cm stora tärningar. 

Hetta upp en stor gryta med matolja och bryn köttet i omgångar. Ta upp köttet och lägg det åt sidan. Fräs lök, vitlök och chili tills löken är mjuk. Tillsätt paprika, bacon, köttet och alla kryddor. Häll i öl och krossade tomater. Tillsätt buljong - den lilla mängden om du använder en liten gryta och den större om du använder en stor (i en stor vid gryta kokar vätskan bort snabbare) - och koka upp. 

Koka chilin på medelvärme och under lock i 2-3 timmar eller tills köttet är riktigt mört och vätskan har kokat samman. Koka utan lock de sista 30 minuterna om det är för mycket vätska i chilin. Krydda med salt och peppar. Servera med tortillabröd, guacamole, picklad rödlök, limeklyftor och färsk koriander.

tisdag 17 november 2020

Kalvköttbullar i dillsås

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Enkelt att göra och gott! Missade att reda av såsen på slutet så blev lite väl rinnigt, men det var inte hela världen. 



4 portioner 

1/2 gul lök

Smör

2 msk ströbröd

1 1/2 msk koncentrerad kalvfond 

3 msk vispgrädde 

400 g kalvfärs

1 msk ättiksprit (12%)

1 tsk strösocker

Salt och vitpeppar

Sås:

1 1/2 gul lök

300 g morot

6 dl av kokvattnet från köttbullarna

2 1/2 dl vispgrädde 

2 1/2 msk ättiksprit (12 %)

1 1/2 msk strösocker

35 g finhackad dill (1 kruka)

Salt och vitpeppar

Maizena majsstärkelse att reda av med 

Till servering:

Kokt potatis

Skala och hacka löken till köttbullarna fint och fräs den mjuk i smör. Blanda ströbröd, kalvfond och grädde i en bunke och låt stå i ett par minuter. Tillsätt lök, färs, ättiksprit samt socker och arbeta hastigt ihop till en slät och smidig smet. Krydda med salt samt peppar och provkoka en liten bit smet för avsmakning. 

Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en stor kastrull. Forma smeten till små fina köttbullar och koka dem i 2-3 omgångar (beroende på kastrullens storlek) i 4-5 minuter eller tills köttbullarna är helt genomkokta. Ta upp köttbullarna meden hålslev (spara kokvattnet) och lägg dem åt sidan under tiden som du gör såsen. 

Skala och skär löken till såsen i grova klyftor. Skala och skär moroten i grova slantar. Blanda kokvatten, grädde, ättiksprit, socker samt dill i en stor kastrull och koka upp. Krydda med salt och peppar. Lägg ner lök och morot och låt alltsammans koka på svag värme och under lock tills moroten är mjuk. Red av såsen med maizena, lägg ner köttbullarna i såsen och låt dem bli varma. Smaka av med salt och peppar och servera med kokt potatis.

Kålpudding med lammfärs

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. En väldigt god kålpudding! Verkligen saftig och gott med så mycket kryddpeppar. Stod inget om någon sås utöver rårörda lingon, men hade lite gräddsås i frysen som jag tog till. Rekommenderar verkligen detta receptet!



4 portioner

1 kg vitkål

50 g smör

4 msk ättiksprit (12 %)

1 1/2 dl ljus sirap

Salt och vitpeppar

Färsblandning:

3 msk ströbröd

2 msk koncentrerad kalvfond

3 dl vispgrädde 

2 gula lökar

600 g lammfärs

1 msk grovmald kryddpeppar

Salt och vitpeppar

Till servering:

Rårörda lingon

Kokt potatis

Gräddsås

Sätt ugnen på 180 grader. Strimla vitkålen grovt och bryn den i omgångar i en gryta med smör tills den börjar få färg. Lägg kålen i grytan, tillsätt ättiksprit och sirap och låt vätskan koka in. Krydda med salt och vitpeppar. Ställ åt sidan. 

Blanda ströbröd, fond och grädde till färgblandningen i en bunke och låt stå i cirka 5 minuter. Skala och finhacka löken och blanda ner i bunken tillsammans med färs och kryddpeppar. Krydda med salt och vitpeppar och arbeta ihop till en jämn smet. Provstek gärna en bit av färsen för provsmakning. 

Vänd ner kålen i färsen och fördela blandningen i en ugnsform. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter eller tills kålen har fått fin färg och puddingen har satt sig. Servera med rårörda lingon, kokt potatis och gräddsås.

måndag 16 november 2020

Kalkonkorv stroganoff med körsbärstomater och vitlök

 Ett recept från Linas matkasse. Gott! Men föredrar klassisk korv stroganoff...



4 portioner

1 gul lök

1 kalkonkorv

1 konserv körsbärstomater 

1 msk torkad oregano

1 1/2 dl matyoghurt 

Olivolja

2 vitlöksklyftor 

1/2 msk vetemjöl

2 msk tomatpuré 

1 1/2 dl mjölk

1 dl vatten

2 tsk honung

3/4 tsk salt

Svartpeppar 

Tillbehör:

3 1/2 dl basmatiris 

1/2 gurka

1 kålrabbi 

Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen.

Finhacka gul lök. Skiva kalkonfalukorven och skär sen i strimlor. Hetta upp lite olivolja i en stekgryta. Bryn korven hastigt. Tillsätt löken och pressad vitlök. Fräs 1-2 minuter. Pudra vetemjöl över grytan. Rör ner tomatpuré, konserverade körsbärstomater, mjölk och vatten. Tillsätt torkad oregano, honung, salt och lite nymald svartpeppar. Låt puttra på svag värme 4-5 minuter. Ta grytan från värmen och rör ner matyoghurt. 

Dela gurka i bitar. Skala och klyfta kålrabbi tunt. Lägg upp på ett fat. 

Servera kalkonkorv stroganoff med nykokt ris och grönsaker. 

Grekisk kycklingfilé med tzatziki och tomatsallad

 Ett recept från Linas matkasse. Helt okej vardagsmat. 



4 portioner

Couscous:

250 g couscous

5 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 tsk olivolja

Grekisk kyckling:

1 frp kruspersilja 

650 g kycklingfilé

1 dl ströbröd

1 vitlöksklyfta

1 tsk salt

1 1/2 dl vetemjöl

1 ägg

2 msk olivolja

Tzatziki: 

1/2 gurka

1 1/2 dl matyoghurt 

1 vitlöksklyfta 

Salt

Svartpeppar 

Tomatsallad:

4 tomater

1 rödlök

Värm ugnen till 175 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig). 

Couscous: koka upp vatten och smulad grönsaksbuljong. Häll couscous i en bunke och blanda med olivolja. Tillsätt den varma buljongen och låt stå 10-12 minuter. Fluffa grynen med en gaffel. 

Grekisk kyckling: finhacka kruspersilja. Blanda hackad persilja (spara hälften till servering) med ströbröd, pressad vitlök (kan uteslutas) och salt på en tallrik. Ta fram två djupa tallrikar. Häll vetemjöl idén ena och vispa upp ägg i den andra. Krydda kycklingfilé med salt och vänd i vetemjöl, sedan ägg och sist i persiljeblandningen. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek kycklingen på medelvärme 2-3 minuter  per sida. Lägg över i en ugnsform. Tillaga i mitten av ugnen 10-15 minuter, tills den är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). 

Tzatziki: grovriv gurka och krama ur vätskan. Lägg gurkan i en skål och blanda med matyoghurt och pressad vitlök. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar.

Tomatsallad: skiva tomater och lägg på ett fat. Finhacka  rödlök och strö över tomaterna. 

Servera nystekt kycklingfilé med couscous, tzatziki och tomatsallad. Toppa med resten av persiljan.

Lättpanerad sej med kall citronsås och vitlöksstekt zucchini

 Ett recept från Linas matkasse. Såg så himla tråkigt ut på bilden, så var inte direkt lockad att tillaga det. Men så fel jag hade, det blev verkligen gott!



4 portioner

900 g potatis

300 g morötter 

Citronsås:

1 citron

2 dl matyoghurt 

2 krm salt

Svartpeppar 

Vitlöksstekt zucchini:

1 zucchini 

1 1/2 msk olivolja

1 vitlöksklyfta 

Salt

Svartpeppar 

Lättpanerad sej:

600 g sejrygg

1/2 tsk salt

1 dl vetemjöl

1 msk smör

1 msk olivolja 

Koka potatis mjuk i lättsaltat vatten. Skala och skär morötter i stavar. Ställ i ett glas. 

Citronsås: tvätta citron ordentligt i ljummet vatten. Finriv skalet och lägg i en liten skål. Blanda ner matyoghurt, salt och lite nymald svartpeppar. 

Vitlöksstekt zucchini: dela och skär zucchini i tunna skivor. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek zucchini, pressad vitlök, lite salt och nymald svartpeppar 2-3 minuter. Pressa saft från halva citronen över zucchinin och lägg över på ett fat. Torka ur och spara pannan. 

Lättpanerad sej: skär sejrygg i portionsbitar och krydda med salt. Häll vetemjöl på en tallrik och vänd fisken i mjölet. Hetta upp smör och olivolja i den använda stekpannan och stek fisken 2-3 minuter per sida tills den är klar. 

Klyfta resten av den använda citronen. Servera lättpanerad sej med vitlöksstekt zucchini, citronsås, kokt potatis, morotsstavar och citronklyfta.

torsdag 12 november 2020

Kryddig couscouskyckling

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Så himla gott! Verkligen ett supergott recept! Kycklingen härligt saftig och så god smak på allt av kryddorna. En del av couscousen som legat mot kanten av grytan blev lite knaprig, och det var verkligen pricken över i:et! Rekommenderar detta receptet!!



4 portioner

Couscousfyllning:

100 g torkade aprikoser

2 dl couscous

30 g smält smör

1 tsk starkt paprikapulver

1 tsk malen spiskummin

1 tsk salt

1 dl russin

4 1/2 dl hett vatten

Kyckling:

2 vitlöksklyftor 

Pressad saft av 1 citron

50 g rumstempererat smör

1 tsk kanel

1 tsk starkt paprikapulver 

1 tsk malen spiskummin 

1 msk honung

2 tsk salt

1/2 tsk svartpeppar 

1 färsk kyckling

600 g morot

2 gula lökar

1 citron (gärna ekologisk)

Sätt ugnen på 225 grader. Grovhacka aprikoserna till fyllningen och blanda tillsammans med couscous, smör,  kryddor och russin i en kastrull eller bunke med lock. Tillsätt vattnet och rör om. Låt stå och dra under lock under tiden som du förbereder kycklingen.

Skala och riv vitlöken till kycklingen. Rör samman vitlöken med resten av ingredienserna och massera noga in blandningen runt om kycklingen samt under skinnet, så gott det går.

Skala morötter samt lök och tvätta citronen. Skär lök och citron i klyftor och morötterna i stora bitar. Lägg alltsammans i en stor ugnsfast gryta eller kastrull. Fyll kycklingen med så mycket av couscousblandningen som får plats och sprid ut resten av blandningen i grytan. Lägg kycklingen ovanpå, sätt ett lock på grytan (eller täck med aluminiumfolie om du inte har ett ugnssäkert lock) och sätt in allt i ugnen. 

Låt stå i ugnen i cirka 1 1/2 timme eller tills kycklingen är helt genomstekt (pröva med sticka - all köttsaft ska vara genomskinlig). Stycka kycklingen och servera tillsammans med det som är kvar i grytan. 

måndag 9 november 2020

Tiramisu trifle

 Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. Gjorde detta till efterrätt en dag när jag hade pappa på besök. Väldigt gott! Gillade att det var små portioner istället för en stor form som alla ska slafsa ur!



4 portioner

250 g mascarpone

1 dl florsocker

1 msk kakao

3 msk Baileys Irish Cream

2 msk vispgrädde

2 dl vispgrädde

12 savoiardikex

1 1/2 dl kallt starkt kaffe

Vispa samman mascarpone, florsocker, kakao, Baileys och 2 matskedar grädde i en bunke. Vispa 2 deciliter grädde fluffigt i en annan bunke. Varva grädde och mascarponekräm i 4 glas. Doppa hastigt 1 kex i taget i kaffet och tryck genast ner i glasen så att det blir 3 kex i varje glas. Låt glasen stå i kylskåp i minst 2 timmar före servering. 

Krämig potatis- och bönsoppa

Ett recept från boken Allt i en gryta av Lisa Lemke. En god soppa som var lätt att göra! 



4 portioner

1 stor gul lök

2 stora vitlöksklyftor 

350 g potatis

Olivolja

1 1/2 tsk torkad timjan

5 dl grönsaksbuljong 

2 dl creme fraiche

3 dl mjölk (3 %)

Salt och svartpeppar 

1 burk stora vita bönor (ca 400 g)

Till servering:

Rökt makrill, eller annan rökt, vit fisk

God olivolja

Skala och hacka lök och vitlök. Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Hetta upp en kastrull med olivolja och fräs lök och vitlök mjukt. Tillsätt potatis, timjan, buljong, creme fraiche och mjölk. Krydda med salt och peppar och koka upp. Låt koka i cirka 10 minuter utan lock och tillsätt därefter bönorna. Koka tills potatisen är mjuk och mixa därefter soppan slät. Smaka eventuellt av med salt och peppar och servera därefter soppan toppad med rökt fisk bruten i bitar och lite god olivolja ringlad ovanpå. 

Fläskkotletter med dragonsås och ugnsrostad potatis

Ett recept från Linas matkasse. Lätt att göra och supergott! Har verkligen blivit förtjust i hennes återkommande kalla dragonsås! Rekommenderas! 



4 portioner

Rostad potatis:

900 g potatis

1 bakplåtspapper 

Olivolja

1/2 tsk salt

Dragonsås:

1 bananscharlottenlök 

2 dl matyoghurt 

1 tsk torkad dragon

1 tsk mild senap

1 tsk mild senap

1 flytande honung

2 krm salt

Svartpeppar 

Sallad:

1/2 isbergssallad 

1/2 gurka

1 tomat

1 msk olivolja

1 tsk vitvinsvinäger 

Salt

Fläskkotlett:

600 g fläskkotlett 

1/2 tsk salt

Svartpeppar 

1 tsk olivolja 

1 tsk smör

Värm ugnen till 225 grader (varmluft) eller 250 grader (vanlig). Klyfta potatis och lägg på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Blanda med lite olivolja och salt. Rosta mitt i ugnen 20-25 minuter, tills potatisen är klar. 

Dragonsås: finhacka bananscharlottenlök och lägg i en skål. Rör ner matyoghurt, torkad dragon, mild senap, honung, salt och lite nymald svartpeppar. 

Sallad: bryt blad från isbergssallad. Skiva gurka och klyfta tomat. Lägg i en salladsskål och blanda ner olivolja, vitvinsvinäger och lite salt. 

Fläskkotlett: skär fläskkotlett i jämntjocka skivor. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp olivolja och smör i en stekpanna och stek köttet 4-5 minuter per sida, tills det är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). 

Servera nystekta fläskkotletter med ugnsrostad potatis, dragonsås och sallad.

Currykyckling med mango och gurkraita

Ett recept från Linas matkasse. Helt okej vardagsmat!



4 portioner

1/2 frp persilja

3 1/2 dl basmatiris 

Currykyckling:

1 gul lök

550 g kyckling minutbitar 

1 tsk curry

1 tsk spiskummin 

1 tsk malen ingefära 

1 krm malen kanel

1 burk kokosmjölk

1 lime

1 mango

2 msk olivolja 

1 vitlöksklyfta 

1/2 tsk salt 

Svartpeppar 

3 msk tomatpuré 

1 msk flytande honung 

Gurkraita:

1/2 gurka

1 dl matyoghurt 

1 vitlöksklyfta 

Salt

Svartpeppar 

Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Finhacka gul lök. Hetta upp olivolja i en rymlig stekpanna. Stek kyckling minutbitar, lök och pressad vitlök 3-4 minuter. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Tillsätt tomatpuré, honung, curry, spiskummin, malen ingefära, malen kanel och kokosmjölk. Koka upp och sjud 8-10 minuter, tills kycklingen är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Tillsätt saft från halva limen. Klyfta andra halvan. Smaka av med salt.

Gurkraita: grovriv gurka. Pressa ur vätskan och lägg gurkan i en skål. Blanda ner matyoghurt och pressad vitlök. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. 

Skala och tärna mango. Grovhacka persilja. Toppa currykyckling med mango och persilja. Servera med gurkraita, limeklyfta och basmatiris.

Orientens biffar med couscous och citronyoghurt

Ett recept från Linas matkasse. Helt okej vardagsmat!



4 portioner

Couscous:

3 dl couscous 

Olivolja 

5 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong 

Citronyoghurt:

1 citron

2 dl matyoghurt 

1 tsk flytande honung

Salt

Sallad:

2 tomater

1/2 isbergssallad 

1 gul paprika 

1/2 frp persilja

Olivolja

Salt 

Färsbiffar:

500 g nötfärs 

1 tsk paprikapulver 

1/2 tsk spiskummin 

2 vitlöksklyftor 

1 ägg

1 tsk salt

Olivolja 

Couscous: häll couscous i en bunke och blanda med lite olivolja. Koka upp vatten och smulad grönsaksbuljong. Häll den varma buljongen över couscousen och låt stå 10-15 minuter. Fluffa grynen med en gaffel.

Citronyoghurt: tvätta citronen ordentligt i ljummet vatten och finriv skalet. Lägg i en skål och blanda ner matyoghurt, flytande honung och lite salt. Klyfta den använda citronen.

Sallad: klyfta tomat. Strimla isbergssallad och gul paprika. Lägg i en skål och blanda med lite olivolja och salt. Det går givetvis bra att servera grönsakerna var för sig. 

Färsbiffar: lägg nötfärs i en bunke och blanda ner pressad vitlök, ägg, paprikapulver, salt och spiskummin. Forma till 8 biffar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek biffarna 4-5 minuter per sida, tills de är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader).

Grovhacka persilja. Servera orientens biffar med couscous, citronyoghurt, sallad och citronklyfta. Toppa med persilja. 

söndag 8 november 2020

Tapasbröd med salamitopping



Såg detta receptet i en kokbok hemma hos en kompis. Såg så gott ut så jag tog en bild på receptet. Det var ett tag sen, men nu blev det äntligen av att jag testade! Och jag kan säga att det blev väldigt gott!




Grundrecept 2 bröd

25 g färsk jäst3 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7-8 dl vetemjöl
Grillad inlagd paprika
Ansjovisfiléer 
2 dl kalamata oliver, gärna örtmarinerade
2 tsk torkad oregano
5 stora eller 10 små salamiskivor


olivolja och flingsalt till plåten och utbakning

Vispa ut jästen i en bunke med vatten, honung, flingsalt och olivolja. Tillsätt lite mjöl i taget, arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på ett mjölat bakbord, dela i två bitar, knåda och forma till två bollar.Platta ut tills de är cirka 1½ cm tjocka. Jäs till dubbel storlek på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i cirka 30 minuter. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål. Ringla över rikligt med olivolja, strö över flingsaltoch oregano, lägg ut ansjovisfiléer, paprikaskivor och tryck ner kalamata oliver. Grädda bröden gyllene i mitten av ugnen ca 10 minuter. Garnera med skivad salami.

Schwarzwaldtårta



Ett recept av Per Morberg. Första gången som jag testat göra schwarzwaldtårta! Och den blev verkligen supergod! Gjorde bottnarna lite mindre och tjockare än vad som beskrivs i receptet, så de blev riktigt sega o goda! Det var egentligen för att jag tyckte att det va svårt att få ut smeten, men tyckte att slutresultatet blev superbra! Rekommenderar verkligen detta receptet!



Bottnar
3 dl hasselnötter
4 dl florsocker
3 äggvitor

Fyllning och garnering
300 g blockchoklad
5 dl vispgrädde
1 dl vaniljkräm
kakao eller florsocker
1-2 tsk vaniljsocker


Bottnar:
Sätt ugnen på 150 grader.
Mal nötterna och blanda dem med florsocker.
Vispa äggvitorna till ett riktigt hårt skum och vänd försiktigt ned i nötblandningen.
Rita upp tre rundlar, ca 18-20 cm i diameter på bakplåtspapper.
Bred ut smeten i rundlarna och grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter.
Lossa bottnarna omedelbart med en vass kniv. Låt svalna på plåten.
Garnering:
Smält blockchokladen i vattenbad.
Häll ut hälften i ett tunt lager på bakplåtspapper och låt den nästan stelna.
Sporra ut fyrkantiga bitar till garnering.
Fyllning:
Vispa grädden med vaniljsockret.
Blanda hälften av grädden med resten av den smälta chokladen och vaniljkrämen.
Tårta:
Lägg samman bottnarna med ett lager av choklad/vaniljgrädden och ett lager av bara grädde. Spara grädde till att spritsa runt om tårtan till garnityr.
Stick i chokladrutorna och pudra över kakao eller florsocker.

Potatisgnocchi med rostad butternutpumpa och parmesan

Ett recept från Linas matkasse. Lite skumt recept faktiskt! Inte riktigt min kopp te...!



4 portioner

1 butternutpumpa

1 bakplåtspapper

Olivolja

Salt

Potatisgnocchi:

1 frp potatisgnocchi 

50 g riven parmesan

1/2 frp bladpersilja

3 msk olivolja

1/2 tsk salt

Svartpeppar

Tomatsås:

250 g morötter 

2 st tomater

1/2 msk torkad basilika

1 frp krossade tomater

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor 

1 tärning grönsaksbuljong 

2 tsk socker 

1/2 msk balsamvinäger 

Salt

Svartpeppar 

Värm ugnen till 225 grader (varmluft) eller 250 grader (vanlig). Skala, dela och gröp ur kärnorna på butternutpumpan. Skär i klyftor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper, blanda med lite olivolja och salt. Rosta i övre delen av ugnen 12-15 minuter, tills den fått fin färg. Lägg potatisgnocchi i en bunke och täck med kallt vatten. 

Tomatsås: skala och grovriv morötter. Tärna tomater. Hetta upp olivolja i en stekgryta och fräs morötter och tomat 1-2 minuter. Tillsätt pressad vitlök, smulad grönsaksbuljong, torkad basilika, socker, balsamvinäger och krossade tomater. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Låt puttra 6-8 minuter. 

Potatisgnocchi: hetta upp olivolja i en stekpanna och stek väl avrunnen potatisgnocchi tills den fått gyllene färg. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Blanda nystekt gnocchi med tomatsås och riven parmesan. Toppa gnocchi med blad från bladpersilja och servera med rostad pumpa.

Ugnsstekt älg- och fläskkorv med tagliatelle

 Ett recept från Linas matkasse. Gott!



4 portioner 

1 frp älggrillare

360 g tagliatelle 

1 frp pastasås

Salt

Svartpeppar 

Grönsaker:

2 st röda äpplen

250 g morötter

2 st tomater

1/2 gurka

Värm ugnen till 225 grader (varmluft) eller 250 grader (vanlig). Koka upp vatten i en kastrull till pastakoket. Klyfta äpplena tunt. Skala och skär morötter i stavar. Tärna tomater och gurka. Lägg upp grönsaker i skålar. Snitta älgkorven på snedden. Lägg korven i en ugnsform och stek mitt i ugnen 12-15 minuter, tills korven är genomvarm och fått fin färg. Koka tagliatelle enligt anvisning på förpackningen. Häll av pastan i ett durkslag. Hetta upp pastasås i pastakastrullen. När såsen kokat upp, blanda ner pastan och smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Servera ugnsstekt älgkors med pasta och grönsaker. 

Gulaschgryta med yoghurtklick

 Ett recept från Linas matkasse. Superlätt att göra och väldigt gott! Varför gör jag inte gulasch oftare? 



4 portioner 

1/2 gurka

1 frp matyoghurt 

3 1/2 dl basmatiris 

Gulasch:

1 gul lök

1 röd paprika

1 gul paprika

500 g nötfärs 

1 1/2 msk paprikapulver

1 tsk torkad timjan

1 frp passerade tomater

Olivolja

2 vitlöksklyftor 

4 msk tomatpuré 

3/4 tsk salt

2 krm sambal oelek 

1 tärning kycklingbuljong 

4 dl vatten

2 tsk flytande honung

Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Skär gurka i stavar, ställ i glas. Finhacka gul lök. Skär röd paprika och gul paprika i grova bitar. Hetta upp lite olivolja i en stekgryta och bryn nötfärs, lök och pressad vitlök 1-2 minuter. Tillsätt paprikabitar, paprikapulver, tomatpuré, torkad timjan, salt och sambal oelek (kan uteslutas). Fräs 2-3 minuter. Blanda ner smulad kycklingbuljong, passerade tomater, vatten och flytande  honung. Låt sjuda 6-7 minuter. Servera gulaschgryta med matyoghurt, gurkstavar och ris.


Italiensk örtkyckling med tomatconcassé och klyftpotatis

 Ett recept från Linasmatkasse. Gott! 



4 portioner

1/2 knippe bladpersilja 

1 frp mixsallad

Italiensk örtkyckling:

600 g minutfilé

1 tsk torkad oregano

1/2 tsk chili flakes

2 vitlöksklyftor 

2 msk japansk soja

1 msk olivolja

Svartpeppar

2 msk smör

Rostade rotsaker:

900 g potatis

250 g morötter

1 msk olivolja

1 tsk salt

Svartpeppar 

Tomatconcassé:

1 bananscharlottenlök 

4 st tomater

1 tsk torkad basilika

1 vitlöksklyfta

Olivolja

2 tsk balsamvinäger 

1/2 tsk salt

Svartpeppar 

Värm ugnen till 200 grader (varmluft) eller 225 grader (vanlig). Finhacka vitlök och lägg i en bunke. Blanda ner japansk soja, olivolja, torkad oregano, chili flakes (kan uteslutas), lite nymald svartpeppar och kyckling minutfilé. 

Klyfta potatisen. Dela morötter i bitar. Lägg allt i en smord långpanna. Blanda med olivolja, salt och lite nymald svartpeppar. Tillaga mitt i ugnen 20-25 minuter,  tills potatisen är klar. 

Finhacka bananscharlottenlök och vitlök. Grovhacka tomater. Lägg allt i en kastrull och tillsätt torkad basilika, lite olivolja, balsamvinäger och salt. Sjud 8-10 minuter, rör om med jämna mellanrum. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. 

Hetta upp smör i en stekpanna. Bryn den marinerade kycklingen tills den fått fin färg. Lägg kycklingen på potatisen i ugnen och laga klart 4-5 minuter, tills den är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). 

Grovhacka persilja. Strö persilja över kyckling och rostade rotsaker precis innan servering. Servera med tomatconcassé och salladsmix.

Frasig fisk med potatismos och citron

 Ett recept från Linas matkasse. Gott!



4 portioner

1 broccoli

250 g morötter 

1 citron

Frasig fisk:

600 g koljafilé 

1 tsk salt

Svartpeppar 

1 dl vetemjöl

2 dl ströbröd 

2 st ägg

1msk smör

Potatismos:

900 g mospotatis

2 dl mjölk

2 msk smör

Salt

Svartpeppar 

Skala och koka mospotatis i en kastrull med lättsaltat vatten. Skär broccoli i buketter och skiva stammen tunt. Koka broccoli i 2-3 minuter i lättsaltat vatten, eller lägg i ett durkslag och låt ånga ovanpå potatisen de sista 4-5 minuterna. Skala och skär morötter i stavar. Klyfta citronen. Frasig fisk: skär koljafilé i bitar. Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Ta fram tre djupa tallrikar. Häll vetemjöl i den ena, ströbröd i den andra och vispa upp ägg i den tredje. Vänd fisken först i vetemjöl, sedan ägg och sist i ströbrödet. Hetta upp smör i en stekpanna och stek fisken 2-3 minuter per sida, tills den är klar. Potatismos: värm mjölk och smör i en liten kastrull. Häll bort vattnet från potatisen och mosa med en potatisstöt eller elvisp. Vispa ner mjölkblandningen. Smaka av med lite salt och nymald svartpeppar. Servera frasig fisk med potatismos, grönsaker och citronklyfta. 

lördag 7 november 2020

Nötfärsbiffar med löksky och kokt potatis

 Ett recept från Linas matkasse. Helt okej vardagsmat! Lingonsylt passar perfekt till tycker jag!



900 g potatis

300 g morot

1/2 frp bladpersilja

Nötfärsbiffar:

500 g nötfärs

1/2 dl ströbröd

1 dl mjölk

1 ägg

2 tsk dijonsenap 

1 tsk salt

Svartpeppar 

Olivolja

Löksky:

2 st gula lökar

1 msk smör

1 tsk socker

2 tsk vetemjöl

4 dl vatten

2 tsk kinesisk soja

Salt

Värm ugnen till 175 grader (varmluft) eller 200 grader (vanlig). Koka potatis i lättsaltat vatten. Nötfärsbiffar: blanda ströbröd, mjölk, ägg, dijonsenap, salt, lite nymald svartpeppar och nötfärs i en bunke. Forma till 4 biffar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och bryn biffarna 2-3 minuter per sida. Lägg över i en ugnsform och tillaga klart mitt i ugnen 6-8 minuter, tills de är helt genomstekt (innertemperatur 72 grader). Spara pannan. 

Löksky: skiva gul lök. Hetta upp smör i den använda stekpannan och bryn löken med socker 2-3 minuter. Pudra över vetemjöl. Rör ner vatten och kinesisk soja. Sjud 5-6 minuter och smaka av med lite salt. Grovriv morot och lägg upp i en skål. Hacka bladpersilja. Servera nötfärsbiffar med löksky, nykokt potatis och rårivna morötter. Toppa med persilja.


Laxpasta med citron och persilja

 Ett recept från Linas matkasse, helt okej vardagsmat.



360 g fusilli

1 citron

1/2 frp bladpersilja

Tomatsås:

1 gul lök

4 st tomater

2 tsk torkad oregano 

1/2 tsk torkad timjan

2 vitlöksklyftor 

2 msk olivolja

2 msk tomatpuré 

1 dl vatten

1 tsk socker

2 krm salt

Svartpeppar

Stekt lax:

600 g laxfilé 

1/2 tsk salt

Svartpeppar 

Olivolja 

Koka fusilli enligt anvisning på förpackningen. Tomatsås: finhacka gul lök och vitlök. Tärna tomater. Hetta upp olivolja i en kastrull. Fräs all lök och tomatpuré hastigt. Tillsätt de hackade tomaterna, vatten, torkad oregano, socker, torkad timjan, salt och lite nymald svartpeppar. Puttra på svag värme 5-6 minuter. Tvätta citron ordentligt i ljummet vatten och finriv skalet. Klyfta den använda citronen. Grovhacka bladpersilja. Lägg allt åt sidan. 

Stekt lax: skär bort skinnet från laxfilé och skär resten i tärningar (ca 2x2 cm). Krydda med salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och stek laxen 3-4 minuter, tills den är klar. Blanda nykokt pasta med tomatsås och toppa med stekt lax, citronskal och bladpersilja. Servera med citronklyfta.

Afrikansk kycklinggryta med ris

 Ett recept från Linas matkasse. Helt okej vardagsmat, men inget jag skulle göra igen.



3 1/2 dl basmatiris

Afrikansk kycklinggryta:

1 gul lök

1 röd paprika

450 g kycklinglårfilé 

2 tsk paprikapulver

(1 tsk malen koriander)

1 tsk malen ingefära

1/2 tsk curry

1 krm malen kanel

1 frp krossade tomater

1 frp kikärtor

2 msk olivolja

2 vitlöksklyftor 

1/2 tsk salt

1 dl vatten

1 msk honung

Grönsaker:

200 g morötter

1 burk majs

Koka basmatiris enligt anvisning på förpackningen. Finhacka gul lök. Tärna paprika. Skär kycklinglårfilé i mindre bitar. Hetta upp olivolja i en stekgryta. Fräs kyckling, lök, pressad vitlök, paprikapulver, (malen koriander), malen ingefära, curry, salt och malen kanel 3-4 minuter på svag värme. Tillsätt krossade tomater, kikärtor, vatten och honung. Låt puttra på svag värme 5-6 minuter, tills kycklingen är helt genomstekt. Tillsätt paprikan och smaka av med salt. Skär morot i stavar och häll av majs. Servera afrikansk kycklinggryta med grönsaker och basmatiris.