Fick två påsar med vörtbrödskryddor (Santa Maria) av en kollega, så det blev till att baka i helgen! Det blev väldigt gott, men tyvärr ganska så kompakt. Tycker att det alltid blir det när jag försöker baka bröd...
Vörtbröd (1 stor limpa)
3 dl öl eller vatten
25 g jäst
2/3 dl mörk sirap
1 påse Santa Maria Vörtmix
4,5 dl (270 g) vetemjöl
4,5 dl (225 g) rågsikt
25 g smör, mjukt
ev 1/2 dl russin
Häll öl/vatten i en kastrull och värm till degvätskan blir ljummen (ca 37 °C).
Finfördela jästen i en degbunke.
Tillsätt vätskan, sirap och vörtkryddorna. Blanda till en jämn smet och tillsätt vetemjöl, rågsikt, smör och eventuellt russin.
(P.S. Eventuellt behövs det tillsättas mer mjöl)
Arbeta degen i ca 5 minuter med maskin eller 8 minuter för hand.
Låt degen jäsa i cirka 45 minuter på en dragfri plats.
Forma degen till en limpa och lägg i en brödform. Låt jäsa till nästan dubbel storlek i ca 40 minuter.
Grädda i 175 °C i 30-40 minuter till limpan är gyllenbrun.