Sidor

lördag 31 januari 2015

Klassisk fisksoppa

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Väldigt god soppa! Gör!!


1 finstrimlad purjolök
2 skivade vitlöksklyftor
1 kuvert (0,5 g) saffran
1/2 tsk hela fänkålsfrön
3 msk vetemjöl
1,2 liter vatten
2 fiskbuljongtärningar
3 färska, flådda tomater
1,5 dl grädde
400-500 g fiskfilé (gärna gös)
Persilja
Citron
500 g räkor med skal

Skala räkorna och ställ åt sidan så länge. Fräs löken och vitlöken i lite smör i en stor kastrull. Lägg i saffran och fänkål, strö över mjölet och rör om. Späd med vatten, lägg i buljongtärningarna och koka 8-10 minuter. Häll i grädden. Lägg i de fint hackade tomaterna. Koka upp på nytt. Dela fiskfiléerna i mindre bitar, koka dem i soppan ca 5 minuter. Lägg i räkorna och smaka av med citron. Strö över hackad persilja. Servera gärna med aioli och baguette. 




Svamp till pasta

Ett recept jag hittade i boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Tänkte att det lät lätt att göra.. Men det va ingen hit, riktigt tråkig rätt. Hade varit mycket godare om man haft i crème fraiche eller grädde.. Och gärna lite chili och vitlök. Då hade det varit en helt annan sak.
Men här kommer receptet i alla fall..


Ca 4 port

400 g svamp
5-6 scharlottenlökar 
Smör att steka i
1 kruka persilja
Pasta
Parmesanost
Salt och peppar

Skär svampen i bitar. Skala och hacka löken. Hetta upp en stekpanna och lägg i smör, stek sedan svamp och lök på stark värme. Rör om flitigt och salta lätt. Rör mot slutet ner fint hackad persilja. Servera till pasta. Ställ dessutom fram färskriven parmesanost och pepparkvarnen. 

lördag 24 januari 2015

Grönsaksröra med curry och räkor

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Väldigt enkelt och gott!


500 g räkor med skal
1 gul lök
1 purjolök
4 stjälkar blekselleri
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1 liten morot

100 g skivade champinjoner
3 tsk curry
2 dl grädde

Skala räkorna, ställ åt sidan så länge. Skär fina strimlor eller stavar av lök, selleri, paprika och morot. Fräs allt detta i en wok i ca 1 msk olja. Dofta över curry och rör om. Lägg över skivade champinjoner. Slå över grädde och låt puttra under lock i ca 5 minuter. Lägg i de rensade räkorna. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite sambal oelek. Servera genast med nudlar eller pasta.

Lenas spaghettisås

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Helt ok, men saknade något till så stekte på ett par korvar till..
3 stora hackade lökar
1-2 msk smör eller olivolja
2 burkar (á 400 g) krossade tomater
1 kg skalade, grovrivna morötter
1/2-1 tomatburk vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
3 msk tomatpuré
2 tsk oregano
1 burk crème fraiche
Hackad persilja

Börja med att fräsa löken i olja eller smör i en stor gryta. Lägg i krossade tomater, grovt rivna morötter, buljongtärningar, tomatpuré och oregano. Späd med vatten. Koka allt under lock i ca 30 minuter. Rör ner crème fraiche, koka upp och smaka av med salt eller örtsalt. Servera såsen med mycket hackad persilja över. 

Den godaste kladdkakan ever

Fick detta tipset för ett tag sedan, men har tyvärr glömt från vem.. Men hur som helst så var denna kladdkakan grymt god!! Rekommenderar den verkligen! Faktiskt den godaste kladdkakan jag nånsin ätit! Så namnet stämmer ju :)

Bilden blev inte så frestande.. Men jag lovar att den är outstanding! 
Här fanns receptet: 
http://jennysmatblogg.damernasvarld.se/2014/04/02/den-godaste-kladdkakan-ever/
Där är även bättre bilder om du vill kolla.. 


 3 ägg
3 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
4- 5 msk kakao
2 dl vetemjöl
150 gram smält smör
1 burk med karamelliserad mjölk
( eller kondenserad sötad mjölk som kokat i tre timmar )

Topping : Rice crispies + 120 gram mjölkchoklad

 Gör så här:
Den karamelliserade mjölken hittar ni i vissa affärer vid bakprodukterna , annars går det bra att koka egen. Om du anv dig av kondenserad mjölk så ta bort pappret runt och koka den oöppnade konservburken i en stor gryta med mycket vatten , vattnet ska hela tiden täcka burken. Efter att den kokat i tre timmar kyler du ner burken.  Detta  moment kan förberedas redan dagen innan, förvara den kokta burken i kylskåp sen.
Nu kan du börja med kladdkakan : Ställ ugnen på 175 grader.  Smält smöret och låt svalna något. Rör ihop ägg och socker, blanda de torra ingredienserna, och rör ner i smeten, rör sist ner smöret. Man vispar inte kladdkakesmet då kan det bli för mycket luft i och den kan bli torr.Smöra och bröa en rund form med avtagbara kanter,   Börja med att breda på ut hälften av kladdkakssmeten  i den, och  klicka ut kolakrämen i smeten och toppa sist med resten kladdkakesmeten. Ställ in i ugnen i cirka 20-30 minuter. Den ska fortfarande vara lite lös i mitten – den stannar till sig i kylskåpet. Smält mjölkchokladen över vattenbad och rör ner ett par dl rice crispies och bred över den crispiga chokladtoppingen över kladdkakan och ställ svalt fram till servering.

Soppa på trattkantareller

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Enkel god soppa! 

1 dl torkade trattkantareller
2 finhackade scharlottenlökar
3-4 msk smör
3-4 msk vetemjöl
1,2 liter vatten
2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche
1 msk tomatpuré
Salt och svartpeppar
Ca 1 msk pressad citron
Finskuren gräslök

Smula sönder de torra svamparna med handen. Låt eventuellt några vara hela. Lägg svampen i en liten skål, slå på ca 2 dl vatten (av vattenmängden till den blivande soppan) och låt stå 1/2-1 timme. Häll sedan genom en sil - men spara även spadet. Fräs den finhackade löken i smör på ganska svag värme ca 5 minuter. Lägg i den blötlagda, avrunna svampen ( men vänta med spadet) och låt allt fräsa 5-10 minuter. Dofta över vetemjölet och rör om. Häll på lite av vattnet men bara ett par dl, och rör runt så att mjölet verkligen löser sig. Häll sedan på resten av vattnet. Smula ner buljongtärningarna. Koka soppan på ganska svag värme i ca 20 minuter. Vispa ner crème fraiche och tomatpuré. Smaksätt med lite citron, salt och nymald svartpeppar. Strö över finskuren gräslök.


Italiensk köttfärsröra

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Smakade helt ok, men ingen favorit... 

2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
50 g rotselleri
400 g köttfärs
1 burk tomater (400 g)
1 buljongtärning
Ca 1 dl vatten
1 tsk italiensk salladskrydda (dragon, basilika, timjan)
2-3 msk tomatpuré
1 lagerblad
1-2 tsk smulad oregano eller basilika
1/2 dl rött eller vitt vin

Skala och finhacka löken och sellerin. Fräs i lite smör eller olja i en rymlig stekpanna. Lägg efter 5 minuter i köttfärsen. Smula sönder färsklumpen med tex en trägaffel. Blanda i tomater, buljong, vatten, söndersmulat lagerblad, tomatpuré och italiensk salladskrydda. Koka såsen sakta med locket på glänt i 1 till 1 1/2 timme. Späd med lite mer vatten om det ser ut att behövas. Smaksätt mot slutet av koktiden med smulad oregano eller basilika. Rör då ner vin och koka 5-10 minuter till. 

torsdag 15 januari 2015

Den goda köttsoppan

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Att döpa receptet till den goda köttsoppan lurar lite... För så himla god va den faktiskt inte...inte äcklig, men rätt trist faktiskt.


Ca 500 g högrev
1,5 liter vatten
Ca 1,5 tsk salt
1 gul lök
2 morötter
1 purjolök
1 bit kålrot
1 palsternacka
Ca 150 g rotselleri
3 medelstora potatisar
1 lagerblad
Ca 1/2 tsk mald vitpeppar
1 zucchini 
1 rejäl bunt slätbladig persilja

Koka upp vatten och salt i en stor gryta, lägg ner köttet. Koka under lock ca 1 timme. Skumma om det behövs. Skala eller ansa och skölj alla grönsakerna. Skär dem i bitar. Grovhacka löken, skär morötterna i tunna skivor, kålroten och rotsellerin i stavar, palsternacka och potatisar i stora kuber. Grovstrimla purjon, ta undan 1/3 så länge. När köttet kokat färdigt, lägg ner allt förutom den sparade purjon, zucchinin och persilja. Krydda med lagerblad och peppar, låt soppan koka upp och låt sedan småkoka mycket sakta och fint under lock i 1-2 timmar. Den längsta tiden ger en soppa där en del av grönsakerna kokar sönder och reder soppan. Lägg ner strimlad zucchini när ca 15 minuter återstår av koktiden. Lägg då också i den sparade purjon. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med hackad bladpersilja med gott bröd och ost till.

Snabblagad köttsås

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Påminner om den köttfärssås jag brukar göra.. Men jag brukar ha tomatpuré istället för krossade tomater.


1 stor gul hackad lök
2 hackade vitlöksklyftor
300 g köttfärs
1 burk krossade tomater (400 g)
1 buljongtärning
1 tsk mejram
Salt och svartpeppar

Fräs hackad gul lök och vitlök i så lite fett som möjligt i en stekpanna. Lägg i köttfärsen och mosa sönder den med en trägaffel. Slå på tomaterna, smula i buljongtärning samt mejram. Koka allt under lock i 5 minuter, sedan utan lock i ca 10 minuter. Smaka av såsen med salt och nymald svartpeppar. Strö gärna över hackad persilja innan såsen serveras med spaghetti. 

Pasta med spenat och svamp

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Helt ok vardagsmat.. Inget märkvärdigt direkt.

250 g pasta
150-200 g färska champinjoner
150-200 g färsk spenat
75-100 g nyriven parmesanost
1 vitlöksklyfta

Ca 3 port:

Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Laga det övriga medan pastan kokar nätt och jämnt mjuk. Skär champinjonerna i bitar. Fräs dem i en wok eller stor stekpanna över måttlig värme. Skölj under tiden spenaten. Låt rinna av väl, strimla bladen rätt grovt med en vass kniv på rymligt skärbräde. Lägg ner det gröna i stekpannan, pressa över vitlöken och stek allt i några minuter på rätt stark värme under lock. Blanda sedan genast med väl avrunnen nykokt pasta och nyriven parmesanost. Servera direkt.

Saffranspinnar med apelsinsmörfyllning

Kom på att jag missat att lägga ut detta receptet.. Nu är visserligen julen över, men kanske nåt du vill testa till nästa jul?


50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
2 pkt saffran (á 0,5 g)
1,5 dl strösocker
1/2 tsk salt
Ca 17 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
Rivet skal av en apelsin
1 msk koncentrerad apelsinjuice

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till Max 37°C. Häll över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Ta upp degen på en mjölad bänk. Kavla den till en rektangel ca 40x35 cm. Rör ihop smör, socker, apelsinskal och juice. Bred det över degen. Vik degen dubbel i 30 smala remsor. Vrid dem några varv och lägg på bakplåtspapper på plåtar. Låtjäsa 20-30 min. Sätt ugnen på 225°C. Grädda i övre delen av ugnen i 8-10 min. Låt dem kallna på galler.

söndag 11 januari 2015

Pinnbröd

Berättade för min kollega att jag hade eldat och grillat korv ute på landet. Då berättade hon att hon brukar göra pinnbröd med sina barn när de grillar. Pinnbröd! Det hade jag glömt bort att man kan göra. Sist måste vara 15 år sen skulle jag gissa.. Vid någon lägereld med scouterna. Härliga minnen!
Tänkte, Att jag också måste göra pinnbröd nästa gång vi grillar! Och idag blev det av!



5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk salt
2 dl vatten

Blanda samman alla ingredienserna till en deg. Lägg i en påse och ta med på utflykten.
Ta sedan en lagom stor degklump som du rullar till en lång korv, rulla sedan upp den på en pinne och baka över glöden. Alternativt kan du rulla degen runt en korv, så får du en inbakad korv med gott nybakat korvbröd runt. 

lördag 10 januari 2015

Hederlig svensk gryta

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Grymt god gryta! Köttet blir sådär härligt mört, och såsen riktigt god den också. Rekommenderar verkligen detta receptet!

Jag bytte visserligen ut blandsvampen mot torkade kantareller som jag la i blöt och sen bara la i grytan. Plus att jag inte hade grädde hemma så jag tog crème fraiche istället. Men det spelar ingen roll, det blir nog ungefär samma resultat ändå. 


Ca 4 port.

400-500 g högrev i bitar
Lite smör att steka i
2 stora hackade lökar
2 små morötter
5 enbär
1 liter blandsvamp
Salt, vitpeppar
3 msk vetemjöl
Ca 2 dl + 8 dl vatten 
1 msk oxbuljong
2 dl mellangrädde (eller crème fraiche) 
Lite persilja

Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Lägg efter hand över bitarna i en gryta. Fräs sedan grovhackad lök, så att löken kan få lite färg utan att bli det minsta hårdstekt. Pudra över mjölet och lägg i krossade enbär, salt och peppar. Rör om innan allt hälls över i köttgrytan. Vispa ur stekpannan med 2 dl vatten och häll skyn över köttet. Blanda i resten av vattnet och buljongen. Koka upp men sänk sedan värmen. Låt allt sjuda sakta och fint under lock i 45-60 minuter eller tills köttet känns helt mört. Lägg i morotsslantarna när ungefär halva koktiden har gått. Skär under tiden färsk svamp i bitar och fräs den först utan fett tills svampen inte vätskar sig mer. Lägg då i en klick smör och fräs i några minuter. Häll svamp och grädde i den för övrigt färdiga grytan och sjud nu ca 8 minuter till. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och gärna lite hackad persilja strödd över grytan. 

Vår bästa lasagne

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Väldigt god vegetarisk lasagne om jag ska vara ärlig! Blev en härligt god krispig yta uppe på, det gillar jag!

Ca 4 port.

250 g färsk spenat
300 g keso
Lite riven muskot
Salt + vitpeppar
10-12 lasagneplattor
2 gula hackade lökar
3 hackade vitlöksklyftor
1 burk (400 g) hela tomater
Ca 1 tsk torkad basilika eller oregano
Ca 3 dl lagrad nyriven ost
Ca 2,5 dl vanlig mjölk

Koka spenaten i lättsaltat vatten ca 5 minuter. Låt dem svalna något, krama ur vattnet noga och skär bladen grovt. Krydda med salt, peppar och lite riven muskotnöt. Blanda ner keson och ca 2 dl av den rivna osten. Ställ åt sidan.

Tomatsås:
Fräs lök och vitlök i lite olja eller smör. Lägg i tomaterna och krydda med basilika eller oregano. Koka i 10-15 minuter utan lock. Rör om då och då. Smaka av.

Varva spenatfyllningen med lasagneplattor och tomatsås i smord ugnsform. Underst den gröna fyllningen, överst tomatsås. Slå till sist mjölken runt formens kanter och fördela resten av den rivna osten över det hela. Gratinera i 225 grader i 30-35 minuter. Servera gärna med gott bröd och en fräsch sallad. 

Pasta med wokad spenat och bacon

Ett recept ur boken Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Enkelt och gott recept!


250 g pasta
1 pkt bacon (á 100 g)
150-200 g färsk spenat
75-100 g nyriven parmesanost
1 vitlöksklyfta

Ca 3 port:

Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Laga det övriga medan pastan kokar nätt och jämnt mjuk. Klipp bacon i småbitar. Fräs dem i en wok eller stor stekpanna över måttlig värme. Skölj under tiden spenaten. Låt rinna av väl, strimla bladen rätt grovt med en vass kniv på rymligt skärbräde. Lägg ner det gröna i stekpannan, pressa över vitlöken och stek allt i några minuter på rätt stark värme under lock. Blanda sedan genast med väl avrunnen nykokt pasta och nyriven parmesanost. Servera direkt.

Champinjonsoppa

Ett recept ur Nya Annas Mat av Anna Bergenström. Lätt att göra och god!


Ca 4 port.
400-500 g färska champinjoner
4 st scharlottenlökar
4 msk smör
1-2 msk pressad citronsaft
1 dl vetemjöl
1,5 liter hönsbuljong
Ev lite salt
Nymald vit- eller svartpeppar 
2 dl vispgrädde
2 äggulor
Rikligt med gräslök

Skala och finhacka schalottenlökarna. Skölj bara svampen om det absolut behövs, skiva den sedan, gärna med grov skiva i food processor. Men lämna i så fall några champinjoner hela - de ska skivas längre fram och bli garnityr i den färdiga soppan. Fräs löken i ca hälften av smöret i en stor kastrull eller gryta på svag värme. Fräs ca 5 minuter, lägg sedan i svamp + citronsaft och låt svampen puttra utan lock i 15-20 minuter. Lägg i resten av smöret. Strö över allt vetemjöl och rör om noga! Späd lite i sänder med buljongen och rör om. Koka sedan upp soppan och låt den puttra ca 5 minuter. Salta och peppra lätt. Hit kan soppan förberedas.
Vispa grädden lätt och blanda med äggulorna. Vänd ner detta i den heta soppan som sedan inte får koka mer. Lägg i tunt skivade råa champinjoner och häll upp soppan i värmd soppterrin. Strö över rikligt med finskuren gräslök och servera.

torsdag 8 januari 2015

Kerstins bananpaj

Fick detta tipset av en kollega på jobbet. Superlätt att göra och grymt gott!! Krispig och god yta, påminner mycket om de friterade bananerna som ofta finns på Kina restauranger. Rekommenderar verkligen att du testar! 


3 st bananer
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
Ca 100 g smör
Vaniljglass och ljus sirap

Skiva bananerna och lägg i en smord form. Blanda mjöl och socker och strö över bananerna. Hyvla över smör så att det täcker. Sätt in i ugnen på 200°C i ca 20 minuter. Servera med vaniljglass och ringlad sirap över.


måndag 5 januari 2015

Rödbetsbiffar med bulgurpilaff och crème fraiche och fetaostsås

Har inte fått in så många tips på recept på sistone, så började bläddra lite i min kokbok Nya Annas mat av Anna Bergenström och hittade detta som lät gott!
Och det var det också, men tyvärr blev biffarna lite väl mjuka..


Rödbetsbiffar:
5 medelstora kokta rödbetor
5 medelstora kokta potatisar
1 stor gul lök
2 msk ströbröd
1 ägg
Ca 1,5 tsk örtsalt

Koka rödbetorna och potatisarna och låt dem svalna. Skala, finhacka och fräs löken. Skala både rödbetor och potatis och riv dem rätt fint genom råkostkvarn eller mal och blanda i food processor/matberedare. (Eller riv rödbetorna och mosa potatisarna) Blanda det rivna i en skål tillsammans med den frästa löken och övriga ingredienser. Låt smeten stå och svälla 10-15 minuter. 
Smält lite smör i en stekpanna. Klicka ut smeten glest och stek små platta "biffar". Stek ett par minuter på varje sida över rätt svag värme.

Sås:
2 dl crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1 pkt fetaost
Salt och peppar

Smula fetaosten i en bunke, pressa i vitlöken och blanda i crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.

Bulgurpilaff:

1 finhackad gul lök
2 finhackade röda lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 fint tärnad zucchini (ca 250 g)
1/2 gul + 1/2 röd fint tärnad paprika
4 dl bulgurvete
6-7 dl buljong eller vatten
Ca 1/2 tsk timjan
Salt och peppar

Förbered alla grönsakerna, skär dem för hand i små tärningar och så prydligt som möjligt, det blir vackrare så.
Fräs lök och vitlök varsamt i olja och smör. Lägg efter ett par minuter i zucchini och paprikatärningar och rör om. Lägg i bulgurvetet och låt det också fräsa en aning. Späd med buljong eller vatten, salta och peppra och smula ner lite timjan. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt stå under lock på minsta möjliga värme i ca 10 minuter. Rör om ett par gånger under tiden och se efter om det behövs mer vätska (häll i så fall i lite mer vatten eller buljong). Ställ pannan åt sidan och låt vila i ca 10-15 min innan servering.