Ca 500 g högrev
1,5 liter vatten
Ca 1,5 tsk salt
1 gul lök
2 morötter
1 purjolök
1 bit kålrot
1 palsternacka
Ca 150 g rotselleri
3 medelstora potatisar
1 lagerblad
Ca 1/2 tsk mald vitpeppar
1 zucchini
1 rejäl bunt slätbladig persilja
Koka upp vatten och salt i en stor gryta, lägg ner köttet. Koka under lock ca 1 timme. Skumma om det behövs. Skala eller ansa och skölj alla grönsakerna. Skär dem i bitar. Grovhacka löken, skär morötterna i tunna skivor, kålroten och rotsellerin i stavar, palsternacka och potatisar i stora kuber. Grovstrimla purjon, ta undan 1/3 så länge. När köttet kokat färdigt, lägg ner allt förutom den sparade purjon, zucchinin och persilja. Krydda med lagerblad och peppar, låt soppan koka upp och låt sedan småkoka mycket sakta och fint under lock i 1-2 timmar. Den längsta tiden ger en soppa där en del av grönsakerna kokar sönder och reder soppan. Lägg ner strimlad zucchini när ca 15 minuter återstår av koktiden. Lägg då också i den sparade purjon. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med hackad bladpersilja med gott bröd och ost till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar