Sidor

måndag 5 januari 2015

Rödbetsbiffar med bulgurpilaff och crème fraiche och fetaostsås

Har inte fått in så många tips på recept på sistone, så började bläddra lite i min kokbok Nya Annas mat av Anna Bergenström och hittade detta som lät gott!
Och det var det också, men tyvärr blev biffarna lite väl mjuka..


Rödbetsbiffar:
5 medelstora kokta rödbetor
5 medelstora kokta potatisar
1 stor gul lök
2 msk ströbröd
1 ägg
Ca 1,5 tsk örtsalt

Koka rödbetorna och potatisarna och låt dem svalna. Skala, finhacka och fräs löken. Skala både rödbetor och potatis och riv dem rätt fint genom råkostkvarn eller mal och blanda i food processor/matberedare. (Eller riv rödbetorna och mosa potatisarna) Blanda det rivna i en skål tillsammans med den frästa löken och övriga ingredienser. Låt smeten stå och svälla 10-15 minuter. 
Smält lite smör i en stekpanna. Klicka ut smeten glest och stek små platta "biffar". Stek ett par minuter på varje sida över rätt svag värme.

Sås:
2 dl crème fraiche
1-2 vitlöksklyftor
1 pkt fetaost
Salt och peppar

Smula fetaosten i en bunke, pressa i vitlöken och blanda i crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.

Bulgurpilaff:

1 finhackad gul lök
2 finhackade röda lökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 fint tärnad zucchini (ca 250 g)
1/2 gul + 1/2 röd fint tärnad paprika
4 dl bulgurvete
6-7 dl buljong eller vatten
Ca 1/2 tsk timjan
Salt och peppar

Förbered alla grönsakerna, skär dem för hand i små tärningar och så prydligt som möjligt, det blir vackrare så.
Fräs lök och vitlök varsamt i olja och smör. Lägg efter ett par minuter i zucchini och paprikatärningar och rör om. Lägg i bulgurvetet och låt det också fräsa en aning. Späd med buljong eller vatten, salta och peppra och smula ner lite timjan. Koka upp och sänk sedan värmen. Låt stå under lock på minsta möjliga värme i ca 10 minuter. Rör om ett par gånger under tiden och se efter om det behövs mer vätska (häll i så fall i lite mer vatten eller buljong). Ställ pannan åt sidan och låt vila i ca 10-15 min innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar