Jag bytte visserligen ut blandsvampen mot torkade kantareller som jag la i blöt och sen bara la i grytan. Plus att jag inte hade grädde hemma så jag tog crème fraiche istället. Men det spelar ingen roll, det blir nog ungefär samma resultat ändå.
Ca 4 port.
400-500 g högrev i bitar
Lite smör att steka i
2 stora hackade lökar
2 små morötter
5 enbär
1 liter blandsvamp
Salt, vitpeppar
3 msk vetemjöl
Ca 2 dl + 8 dl vatten
1 msk oxbuljong
2 dl mellangrädde (eller crème fraiche)
Lite persilja
Bryn köttet i smör i omgångar i en stekpanna. Lägg efter hand över bitarna i en gryta. Fräs sedan grovhackad lök, så att löken kan få lite färg utan att bli det minsta hårdstekt. Pudra över mjölet och lägg i krossade enbär, salt och peppar. Rör om innan allt hälls över i köttgrytan. Vispa ur stekpannan med 2 dl vatten och häll skyn över köttet. Blanda i resten av vattnet och buljongen. Koka upp men sänk sedan värmen. Låt allt sjuda sakta och fint under lock i 45-60 minuter eller tills köttet känns helt mört. Lägg i morotsslantarna när ungefär halva koktiden har gått. Skär under tiden färsk svamp i bitar och fräs den först utan fett tills svampen inte vätskar sig mer. Lägg då i en klick smör och fräs i några minuter. Häll svamp och grädde i den för övrigt färdiga grytan och sjud nu ca 8 minuter till. Smaka av med salt och peppar. Servera med kokt potatis och gärna lite hackad persilja strödd över grytan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar