Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 2 juli 2020

Den trallande fisksoppan

Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. En väldigt fräsch och god soppa! Löjrommen och yoghurten uppe på var verkligen pricken över iet! Rekommenderas!

4 portioner

1 kg blåmusslor
1 stor lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
Några kvistar timjan
3 1/2 dl torrt vitt vin
2 små morötter
150 g sockerärtor
4 msk hackad dill
400 g torsk eller sejfilé
3 dl vispgrädde
1 citron
1 dl matlagningsyoghurt
100 g sik-, forell eller löjrom
Salt
Svartpeppar

Skrubba musslorna under kallt vatten. Riv bort skägg mellan skalhalvorna. Knacka hårt på musslorna som inte stänger sig. Släng dem som fortfarande vägrar. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp olivoljan i en stor kastrull eller gryta med lock och fräs hacket tills det mjuknar men inte tar färg. Häll i timjanen och vinet. Låt det hela koka upp så det dånar. I med musslorna, på med locket, skaka runt efter en minut. Stormkoka ett par minuter till. Bort från plattan. Av med locket och låt svalna något. Skala morötter och skär i nätta stavar eller slantar. Skölj sockerärtorna och dela på mitten. Hacka dillen rätt grovt. Skär fisken i stora bitar. Tänk två eller tre bitar per person. Plocka musslorna ur skalen. Släng dem (skalen, duh!) men spara för allt i världen kokspadet. Fiska upp och släng timjanen. Du kan sila spadet men det brukar inte vara nödvändigt. Häll i 2 dl vatten och grädden i spadet. Värm på spisen tills det börjar sjuda. Håll koll - det koka över på det mest slabbiga sätt. Smaka av soppan med pressad citron, salt och peppar. Lägg i morötterna. Sjung en visa (eller duka). Lägg i fisken och sockerärtorna. Fortsätt sjudandet ett par minuter. (Måhända ännu en liten trudelutt under tiden?) Lägg i musslorna och de får bara sjuda med någon minut annars blir de sega. Smaka av igen. Häll upp soppan. Ringla över lite yoghurt, klicka på rom och strö över dill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar