Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

fredag 10 januari 2020

Kolagömmor

Dottern ville baka här om dagen och vi hade karamelliserad mjölk hemma, så letade upp detta receptet. De påminner om daimkakor, supergoda!!


Kakdeg:
125 g smör
1 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 st ägg
0,5 tsk salt
3,5 dl (210 g) vetemjöl
Fyllning och garnering:
ca 200 g (ca 0,5 burk à 400 g) karamelliserad mjölk
75 g mörk choklad
ca 3 tsk flingsalt


Fördela små bakformar (3,5 cm i diameter, ca 2 cm höga) på en plåt, 24 st formar om du gör en sats. Mät upp smör, farinsocker och strösocker. Låt stå framme en stund, ca 20 min eller längre i rumstemperatur så att smöret blir mjukt så går det lättare att röra ihop. Rör ihop till en jämn smet. Använd gärna elvisp med vispar. Tillsätt bakpulver, vaniljsocker och salt. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Tillsätt ägg och rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Tillsätt vetemjöl. Rör ihop till en jämn smet, gärna med elvisp. Kör inte längre tid med elvispen än att det är blandat. (Tänk på när du mäter upp vetemjölet att hälla upp det i litermått eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och du tar alldeles för mycket.) Forma degen till bollar och lägg i bakformarna. Grädda mitt i ugnen i 175°C i ca 10-12 minuter. De ska få pyttelite färg. Låt svalna några minuter, tryck sedan ner degen i mitten så det blir en grop, använd gärna baksidan av ett teskedsmått. Fyll groparna nästan hela vägen upp med den karamelliserade mjölken (kolakrämen). När kakorna svalnat helt, smält chokladen och bred den ovanpå. Strö över flingsalt. Ställ in i kylskåp och låt chokladen stelna. Klart!

Kolagömmorna är godast att servera rumstempererade så låt dem gärna stå framme minst 20 minuter före servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar