Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 6 augusti 2018

Stekt torskrygg med krondillssås

Ett recept ur boken Mannerströms husmanskonster. Första gången jag gör krondillssås och måste säga att jag blev positivt överraskad över hur god den var! Den här rätten var verkligen över förväntan!


4 portioner

4 bitar torskrygg a ca 160 g

(1 liter (ca 300 g) färsk karljohanssvamp) jag tog champinjoner istället

Salt och peppar

Olja och smör till stekning


Krondillssås:

2 scharlottenlökar

En liten bunt krondill

2 dl vitt vin

3 dl fiskbuljong

2 dl grädde

2 msk smör

1 liten bunt gräslök

Lite citronsaft

Salt och vitpeppar

Till servering:

Kokt potatis

Börja med såsen, den behöver lite tid att reducera. Skala och finhacka scharlottenlöken, hetta upp en kastrull med 1 msk smör. Fräs löken utan att den tar färg, bryt av stjälkarna på dillen och hacka dem grovt. Lägg ner stjälkarna i kastrullen och slå på vinet, låt det koka ihop lite och slå på fiskbuljongen. Koka ihop tills drygt hälften av vätskan återstår och sila den genom en finmaskig sil. Koka upp såsgrunden och tillsätt grädde, låt såsen sakta koka ner till en krämig konsistens. Montera såsen med en matsked smör under vispning. Finhacka dillkronorna och lägg ner dem i såsen, smaka av med salt, vitpeppar och lite citronsaft. Finhacka gräslöken och lägg ner den i såsen precis innan servering. 

Strö lite salt över torskbitarna. Ansa svamparna och skiva dem i ganska grova bitar, hetta upp en panna med lite olja. Stek svampen tills vätskan har dunstat. Lägg i en klick smör och stek svampen gyllenbrun, krydda med salt och peppar. Håll svampen varm. Stek torskryggen i olja med skinnsidan nedåt. Vänd dem när skinnet börjar släppa från pannan och lägg i en generös klick smör. Stek fisken på medelhög värme och ös den med det varma smöret. Lägg upp torsken på varma tallrikar och ringla krondillssåsen runt, toppa med stekt svamp. Kokt potatis är gott till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar