Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 6 augusti 2018

Sallad Nicoise

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. Så himla gott! Rekommenderar verkligen denna salladen!


4 portioner

2 färska rödbetor

200 g haricoverts

(200 g vaxbönor)

2 ägg

1 rödlök

5 små tomater

1 litet huvud romansallad

400-500 g färsk tonfisk

8-10 sardellfiléer

1 näve bladspenat

1/2 dl kapris

20 svarta oliver med kärna

1 citron

Salt och peppar

Olja till stekning


Dressing:

1 msk dijonsenap

1/2 msk rödvinsvinäger

1 dl olivolja

1 pressad vitlöksklyfta

1 msk vatten

Salt och peppar


Krutonger:

4 skivor vitt formbröd

Smör till stekning

Koka rödbetorna mjuka i lättsaltat vatten. Koka upp en rejäl kastrull med lättsaltat vatten till bönorna. Ansa bönorna i ändarna och blanchera dem snabbt i det kokade vattnet. Ta upp dem med en hålslev och skölj dem i kallt vatten. Skär bönorna på längden. Koka äggen i 7-8 minuter, tills de fortfarande har en krämig gula. Skala och skiva rödlöken tunt och dela tomaterna på mitten. Skölj romansalladen och bryt den i bitar, låt den rinna av på en handduk. Kantskär formbrödet och skär det i tärningar. Stek krutongerna frasiga och gyllenbruna i smör. 

Hetta upp en panna med lite olja till tonfisken. Halstra tonfisken på hög värme runt om, den ska fortfarande ha en rosa kärna i mitten. Krydda med salt och peppar. Låt tonfisken vila en stund innan den skärs upp i tunna skivor. Skala rödbetorna och skär dem i tunna strimlor. Skala äggen och dela dem i klyftor. Blanda samtliga ingredienser till dressingen, smaka av med salt och peppar. Lägg bönorna i en bunke, slå dressingen över och blanda ner rödlök, tomater, romansallad, spenat, kapris och oliver. Lägg upp salladen på ett serveringsfat och toppa med tonfisk. Garnera med sardeller, äggklyftor, rödbetsstrimlor och krutonger. Skär citronen i klyftor och servera den till salladen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar