Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 6 augusti 2018

Knäckig rabarberpaj med havre

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. På bilden i hans bok så såg det väldigt knäckigt och gott ut, men tycker att min inte alls blev likadan... men visst blev den ändå god.


6-8 portioner

150 g smör

2 dl vetemjöl

2 dl socker

2 dl havregryn

1 dl ljus sirap

1 nypa salt


Fyllning:

500 g skalad späd rabarber

3/4- 1 dl strösocker

1 msk potatismjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret, mät upp övriga ingredienser i en bunke och tillsätt smöret. Rör ihop allt till en smulig massa, med fingrarna eller en träslev. Skala och skär rabarbern i ca 1 cm långa bitar. Lägg dem i en smord pajform, strö över potatismjöl och socker och blanda väl. Bred ut havresmulet över rabarbern och grädda ca 30 minuter i mitten av ugnen. Servera pajen ljummen vaniljsås eller gräddglass.

Vaniljsås

1 vaniljstång

2 dl mjölk

3 äggulor

1/2 dl strösocker

2 dl grädde

Skåra vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp mjölken med vaniljstång, vaniljfrön och socker. Låt stå och dra några minuter. Tillsätt äggulorna och sjud såsen tills den tjocknar (85 grader). Den får inte koka, då blir den grynig. Häll upp såsen i en skål och låt kallna. Vispa grädden fluffig men ej för hård. Fiska upp vaniljstången och vänd ned grädden i den kalla vaniljsåsen. Servera såsen kall till pajen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar