Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

onsdag 23 maj 2018

Gödkyckling med currysås

Ett recept från boken Mannerströms Husmanskonster av Leif Mannerström. Det här var en annorlunda variant på kyckling i curry... aldrig haft i banan och nötter förut. Det var helt okej, men tyvärr inte den bästa varianten.


4 portioner

1 färsk eller fryst och tinad gödkyckling

2 gula lökar

1 bit rotselleri, ca 100 g

1 morot

2 lagerblad

1/2 tsk salt

10 vitpepparkorn

2 msk koncentrerad kycklingbuljong eller 1 tärning


Currysås:

1 liten gul lök

1 halvt grönt äpple

1 halv banan

2-3 tsk curry

1/2 msk riven färsk ingefära

4 dl buljong från kycklingen

1 1/2 dl grädde

Salt och peppar

2 msk smör


Till servering:

Kokt ris

Finstrimlat syrligt äpple

Rostade nötter


Skär kycklingen i två halvor och lägg dem i en gryta, slå på vatten så att det täcker. Koka upp vattnet och skumma av noga. Ta upp kycklingen och spola av den, lägg tillbaka den i rengjord gryta. Skala lök och rotfrukter och skär dem i grova bitar, lägg ner dem i grytan tillsammans med kryddor och kycklingbuljong. Slå på vatten så att det täcker, koka upp och skumma av om det behövs. Småkoka på medelvärme ca 30 minuter tills köttet börjar lossna från benet. Ta upp kycklingen och sila buljongen genom en finmaskig sil. Dra av skinnet från kycklingen och skär eller bryt loss köttet från benen. Håll köttet varmt i lite av buljongen. 

Skala löken till såsen och hacka den fint, skär äpple och banan i små bitar. Fräs lök och äpple i smör. Tillsätt ingefära och curry. Det är viktigt att fräsa curryn ordentligt i smöret så att smaken utvecklas. Tillsätt bananen och späd med het kycklingbuljong, låt sjuda några minuter. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. Mixa såsen slät, så att den får en krämig och len konsistens. Lägg upp kycklingköttet i en djup serveringsskål, slå rykande varm sås över. Toppa med finstrimlat äpple och rostade nötter. Servera gärna med kokt ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar