Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 24 maj 2018

Minestrone med kyckling

Ett recept från boken Mannerströms husmanskonster av Leif Mannerström. En helt okej soppa, men jisses vad mycket det blev. Det står 4 portioner, men skulle snarare säga att det blev 10 portioner. Helt galet mycket mat. 


4 portioner (eller snarare 10)

Buljong:

1 hel gårdskyckling

1 morot

1 gul lök

1 liten bit rotselleri

1/2 purjolök

2 vitlöksklyftor

1 kvist färsk timjan

2 lagerblad

Några vitpepparkorn


Soppgarnityr:

En bit rökt sidfläsk (ca 80 g)

1 gul lök

1 morot

2 potatisar av fast sort

3 färska tomater

1 klyfta vitkål

3 selleristjälkar

1/2 purjolök

2 vitlöksklyftor

1 knippe färsk persilja

2 msk tomatpuré 

1 dl vitt vin

1 msk koncentrerad kycklingfond

1 kantbit parmesanost

1 dl små pastakuddar

1 dl kokta borlottibönor

1 dl kokta små vita bönor

Salt och peppar

Olivolja


Till servering:

Finriven parmesanost

Lantbröd


Ta fram en rejäl och rymlig gryta och dela kycklingen i två halvor. Dela purjolöken i två bitar, spar den fina späda delen till soppan och använd den grova till kycklingkoket. Skala och grovhacka grönsakerna till buljongen, krossa vitlöksklyftorna. Lägg kycklingen i grytan och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och skumma av ytan noga. Sänk värmen och lägg ner grönsaker, timjan och kryddor i grytan. Låt grytan stå och småputtra tills köttet börjar lossna från benen. Räkna med att det tar en timme. 

Fintärna sidfläsket under tiden, skala och finhacka löken. Skala potatis och rotfrukter och skär dem i fina tärningar. Kärna ur tomaterna och tärna köttet. Finstrimla vitkål, selleri och den späda delen på purjolöken. Skala och finhacka vitlöken, finhacka även persiljan. Ta upp kycklingen ur grytan och sila buljongen. Plocka loss köttet från benen och skär det i mindre bitar. Lägg kycklingköttet med lite buljong i en bunke och täck med plastfolie så att det inte torkar. 

Sätt tillbaka grytan på spisen och häll i en skvät olivolja, lägg ner fläsket i grytan och fräs tills det börjar få färg. Tillsätt lök, vitlök, potatis, rotfrukter och tomatpuré. Låt allt fräsa i fettet från fläsket och tillsätt selleri, purjolök, vitkål och tomatkött. Slå på vitt vin och kycklingbuljong, späd med lite vatten om det behövs. Du behöver ca 1 1/2 liter vätska i soppan. Tillsätt 1 msk koncentrerad kycklingfond. Lägg ner parmesanbiten och låt den koka med, den ger god sälta och fyllighet. Koka soppan på medelhög värme och tillsätt pastan.

Lägg i bönorna när pastan är nästan klar. Smaka av soppan med salt och peppar och lägg ner kycklingköttet. Pressa ner ytterligare en vitlöksklyfta om du vill ha lite extra sting. Strö över finhackad persilja precis innan servering. Servera gärna soppan med ett gott lantbröd och riven parmesanost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar