Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 20 april 2017

Plommonspäckad fläskkarré

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Har alltid varit väldigt förtjust i Plommonspäckad fläskkarré så såg fram emot att göra detta receptet. Var väldigt gott med glaze såsen till, men det blev överdrivet mycket. Men det är ju en bra present att ge bort i en fin burk, eller spara till något annat tillfälle. Men vill du bara ha till detta receptet så rekommenderar jag att du gör 1/3 av receptet. 


4 portioner

600 g benfri fläskkarré, i 3-5 grova skivor
Smör

Glaze:
2 burkar krossad tomat
150 g katrinplommon
5 syrliga äpplen, grovskurna
70 g ingefära
2 gula lökar, skivade
1 torkad anchochili, blötlagd och skivad med kärnor
1 röd chili, skivad med kärnor
1 dl japansk soja
1 dl brödsirap
1 dl honung
2 citroner, rivet skal
1/2 dl vitvinsvinäger
Salt

Katrinplommon, lök, potatis och äpple:
1 gul lök, skalad och grovskuren
3 söta äpplen, urkärnade och grovskurna
4 fasta potatisar, skrubbade och kokta
6 katrinplommon, delade
1/2 citron, rivet skal
20 g smör, brynt
Salt

Glaze:
Dunka ner allt till glazen i en kastrull och koka försiktigt under lock 2 timmar. Rör om då och då och kolla så att det inte bränns vid. Ner med allt i en mixer och mixa slätt. Sila inte utan häll upp direkt på väl rengjorda glasburkar.

Kött och katrinplommon:
Pensla köttet med glazen och stek det snabbt i smör i en ugnsfast stekpanna på båda sidor så det får färg. Ös med smöret under tiden. Ta upp köttet. Vänd runt och stek lök, äpple, potatis och katrinplommon i pannan medcitronskal och smör. Lägg köttet på grönsakerna och skjutsa in hela stekpannan i ugnen på 180 graders värme tills köttet är 58 grader i mitten.

Låt köttet vila några minuter på en skärbräda. Skiva köttet supertunt, vänd runt i lite glaze och salta. Lägg grönsakerna i en form och servera det strimlade köttet och extra glaze vid sidan om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar