Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

måndag 5 december 2016

Rimmad oxbringa med stuvade grönsaker

Ett recept ur Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Helt ärligt så är det första gången nånsin som jag ens köpt rimmad oxbringa, har aldrig ens noterat att det finns förut. Men jag kan ju säga att det var verkligen gott! Köttet riktigt smälter i munnen, så mört och gott!


4-6 portioner

1 kg rimmad oxbringa
1 bit rotselleri
1 gul lök
1 morot
1 purjolök, den vita delen
15 pepparkorn
2 lagerblad
Smör till stekning

Stuvade grönsaker:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl mjölk
1 dl vispgrädde
Salt och peppar
Lite riven muskotnöt
1 morot
1 liten gul lök
100 g vitkål
1 bit purjolök
Några sparrisknoppar
2 dl gröna ärter
Persilja till garnering

DAG 1:
Lägg köttet i en kastrull och häll på vatten så att det täcker. Koka upp och häll av vattnet. Skala och skär rotsaker, lök och purjolök i bitar. Koka upp köttet igen med nytt vatten, nu med grönsakerna och kryddorna. Koka i 2-3 timmar under lock. Köttet ska släppa från gaffeln, nästan falla isär, när det är klart. Ta upp köttet och lägg det i press med en tyngd ovanpå i kylen över natten.

DAG 2:
Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet. Vispa tills mjölet löst sig. Tillsätt mjölk och grädde och vispa så att detblir slätt och fint. Låt sjuda på svag värme i 5-10 minuter. Vispa eller rör ofta så att det inte bränner fast i botten. Smaka av med salt, peppar och riven muskotnöt. Skala och skiva moroten. Skala lök och skär den och vitkålen i bitar. Slitsa purjolöken på längden, skölj den ordentligt och skär den i bitar. Koka morot, lök, vitkål och sparrisknoppar några minuter i lättsaltat vatten. Lägg i purjolöken mot slutet. Låt allt rinna av och lägg ner det tillsammans med ärterna  i såsen. Låt koka ytterligare 2-3 minuter på svag värme. Skär oxbringan i tunna skivor och fräs dem hastigt i smör i en stekpanna. Servera med de stuvade grönsakerna och kokt potatis. Strö över persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar