Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 24 november 2016

Viltfärsbiffar med svampsås

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Väldigt enkelt att göra och supergott! Men köpte nån påse med frystblandsvamp på ICA....den va ingen hit, så rekommenderar att du köper bara färska champinjoner istället!


4 portioner

500 g viltfärs av dovhjort, älg eller rådjur
1/2 dl ströbröd
2 dl vispgrädde
1 gul lök
Smör till fräsning
1 ägg
5 krossade enbär
2 tsk fransk senap
1 tsk konjak
(1 msk rönnbärsgelé)
Salt och nymalen peppar

Svampsås:
1 liter (300 g) blandsvamp, tex Karljohan, kantareller och skogschampinjoner
1 charlottenlök
Smör till stekning
1 dl viltbuljong
2 dl vispgrädde
1/2 msk rönnbärsgelé
Salt och nymalen peppar

Blanda ströbröd och grädde och låt svälla i minst 10 minuter. Skala löken, riv hälften och hacka och fräs resten mjukt i lite smör. Låt svalna. Blanda färsen med ströbrödsblandningen, lök och ägg. Tillsätt enbär, senap, konjak och eventuellt rönnbärsgelé. Salta och peppra. Forma biffar av färsen och stek dem på medelvärme i ca 5 minuter på varje sida. Lägg dem i en form och håll dem varma under aluminiumfolie. Servera biffarna med svampsås, kokt eller stekt potatis och vinbärsgelé.

Svampsås:
Skiva och lägg den färska eller upptinade svampen i en het stekpanna och låt den ånga ur så att vattnet försvinner. Skala och hacka löken och lägg den i pannan. Stek i smör tills svampen är gyllenbrun, den ska inte bli sladdrig utan bara få lite kropp. Tillsätt buljong, grädde och gelé och koka ihop till simmig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar