Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 6 november 2016

Kåldolmar

Ett recept från Per Morbergs bok Morberg lagar husmanskost. Det tar tid och är lite omständigt att göra kåldolmar, men det är ju himla gott!


4 portioner

1 vitkålshuvud, ca 1 1/2 kg

Fyllning:
1/2 dl rundkornigt ris
2 dl mjölk
200 g fläskfärs + 200 g nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
2 krm nymalen vitpeppar
1 knivsudd kryddpeppar
1 dl mjölk + 1 dl vispgrädde
2 msk smör till stekning 
2 msk sirap

Gräddsås:
1 gul lök
1/2 morot
1 msk smör
2 dl köttbuljong
3-4 dl vispgrädde
Tamarisoja
Salt och nymalen vitpeppar

Skär bort en bit av stocken på kålhuvudet och lägg det i kokande vatten. Låt koka tills bladen lossnar lätt när de plockas av ett och ett. Koka inte för länge så att bladen blir för mjuka. Det går åtta till tio blad. Koka under tiden riset mjukt i mjölken, ca 20 minuter, och låt det svalna. Värm ugnen till 225 grader. Blanda färsen med ägg och salt. Tillsätt ris, kryddor och gräddmjölk och rör ihop. Lägg en klick med smet på varje vitkålsblad, vik in kanterna och rulla ihop. Bryn dolmarna i smör i en panna. Vispa ur den med vatten och spara skyn. Lägg dolmarna med skarven ner i en smord ugnsform. Ringla över sirapen. Ställ formen i ugnen och stek kåldolmarna i 30 minuter. Ös då och då med den sparade skyn. Täck med aluminiumfolie om dolmarna får för mycket färg. Servera med kokt potatis, gräddsås och rårörda lingon. 

Gräddsås:
Skala och hacka lök och morot. Fräs det gyllenbrunt i smör i en kastrull. Tillsätt buljongen och grädden. Låt sjuda tills såsen tjocknat något. Sila såsen och smaka av med soja, salt och peppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar