Sidor

tisdag 30 november 2021

Skinkstek

Ett recept från köket.se. Hade en skinkstek hemma och tog bara första bästa receptet jag hittade, och det blev toppen!


6 portioner

1 kg skinkstek benfri
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
ca 5 dl vatten
6 dl sky
0,5-1 köttbuljongtärning
1 dl vatten, kallt
2 msk vetemjöl
1 dl vispgrädde
2 msk soja
2 msk svartvinbärsgelé
salt
vitpeppar
ev ädelost (eller annan blåmögelost efter smak)

Servering
potatis, kokt
svartvinbärsgelé
haricots verts

Sätt ugnen på 175 grader. Gnid in köttet med salt och peppar, lägg det i en ugnssäker form och fyll på med vatten så att ungefär en tredjedel av steken ligger i vatten. Stick in en termometer i köttet och ställ formen på ett galler mitt i ugnen. Ta ut steken när termometern visar 74 grader och svep in den i aluminiumfolie.
Sila skyn och häll den i en kastrull, det ska vara cirka 6 dl. Hetta upp den tills den sjuder och lägg i en halv buljongtärning, det är viktigt att det inte kokar utan bara sjuder. Blanda vatten och mjöl till en jämn smet, häll den i den heta skyn tillsammans med grädde. Låt såsen sjuda i ca 5 min, tillsätt soja och gelé. Smaka av med en liten bit till av buljongtärningen, salt, peppar och eventuellt lite ädelost. Skär steken i tunna skivor och servera den med kokt potatis, svartvinbärsgelé och haricots verts.


Citroner inlagda i olja

 Ett recept från en Allt om mat tidning. Tyckte att det såg så tjusigt ut i burken och så stod det att det passar till kött, så tänkte att det kan ju vara kul att prova! Plus att oljan sen passar perfekt att ha till dressing. Jag gjorde däremot en liten ändring, tog persilja istället för koriander. Hur som helst så blev det gott!



1 stor burk (till 25 pers):

5 citroner

4 msk salt

Färska korianderblad eller persilja

3 färska chilifrukter 

3 stora lätt stötta vitlöksklyftor 

Ca 7 dl olivolja eller så det täcker

Tvätta citronerna och skär dem i ca 5 mm tjocka skivor och ta bort kärnorna. Strö över rikligt med salt på båda sidor av citronskivorna och lägg dem att rinna av i en sil 24 timmar. Skölj av citronskivorna och torka av dem. Lägg dem i en ren torr burk och lägg korianderblad, chilifrukt och vitlöksklyftor på sidorna medan du fyller på burken. Häll över olivolja tills citronerna är täckta. Snurra på burken så att alla luftbubblor försvinner och se till att inget sticker upp över ytan. Låt stå och dra i en vecka innan servering.

Madam Vongs fläsk med plommon och mandel



Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och väldigt gott! 


4 portioner

400 g benfri fläskkarré
299 g kärnfria katrinplommon
4 salladslökar
100 g skållad sötmandel
1 msk rapsolja
2 pressade vitlöksklyftor
2 krm salt
2 krm svartpeppar
2 msk japansk soja
2 dl vatten
2 msk riven färsk ingefära
100 g färsk spenat

Tillbehör:
Basmatiris
Mango chutney


Strimla köttet och hacka katrinplommonen grovt. Strimla salladslöken och rosta mandeln i en torr stekpanna.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wok. Bryn köttet och efterstek ca 10 minuter på medelvärme,
Tillsätt plommon, vitlök, salt, peppar, soja, och vatten. Rör om och låt koka några minuter utan lock så att vätskan dunstar.
Vänd ner salladslök, ingefära och mandlar och låt koka ytterligare några minuter.
Rör ner spenaten och låt den bara bli varm så att den inte tappar sin färg. Servera med basmatiris och mango chutney.

Lammbullar i currysås

Ett recept från en Allt om mat tidning, såg så gott ut på bilden så kände bara att jag ville testa! Köttbullarna blev väldigt kompakta men i övrigt var det gott!



4 portioner

400 g lammfärs

3 krm salvia

3 krm basilika

1 1/2 tsk salt

3 krm svartpeppar 

1 liter köttbuljong

Sås:

2 msk smör

3 tsk curry

3 msk vetemjöl

6 dl av buljongen

1 dl creme fraiche

1 dl finhackad persilja

1 strimlad röd paprika

Tillbehör:

Kokt ris, broccoli

Koka upp buljongen. Blanda färs, salvia, basilika, salt och peppar. Forma bullar och koka dem i buljongen ca 10 minuter. Fräs smöret och curry, rör ner mjölet och späd med buljong. Vispa ner creme fraiche och persilja. Lägg i lammbullarna och den strimlade paprikan och låt allt koka i såsen några minuter. 

Lasagne med aubergine och ricotta



Ett recept från Ica.se, lätt att göra och gott!



(500 kcal)
4 portioner

2 auberginer
salt
2 paprikor
1 msk olivolja
svartpeppar
1 rödlök
2 förp finkrossade tomater med vitlök (à 390 g)
2 tsk torkad rosmarin
1 msk rödvinsvinäger
1 förp färska lasagneplattor (à 200 g)
250 g ricottaost

Tomatsallad:
1 förp kokta stora vita bönor (à 380 g)
1 silverlök
4 tomater
1/2 kruka basilika
1 msk olivolja
1 msk balsamico- eller rödvinsvinäger 

Sätt ugnen på 250°C.

Lasagne: Skär auberginen i ca 1 cm tjocka skivor. Salta dem och låt stå i rumstemperatur ca 10 minuter. Dela, kärna ur och skär paprikorna i mindre bitar.

Torka av aubergineskivorna med hushållspapper. Blanda dem, paprikabitarna och olivoljan i en bunke. Krydda med peppar. Lägg alltsammans på en plåt och ställ in i övre delen av ugnen ca 20 minuter eller tills grönsakerna börjar få färg. Ta ut grönsakerna och sänk ugnstemperaturen till 225°C.

Skala och skiva löken. Koka upp tomaterna, löken och rosmarinen i en kastrull. Smaksätt med salt, peppar och vinäger.

Lägg lite av såsen i botten på en ugnssäker form. Varva lasagneplattorna, grönsakerna och såsen i formen. Klicka på ricottan. Sätt in formen mitt i ugnen ca 25 minuter eller tills lasagneplattorna är tillagade och ricottan är gyllenbrun.

Tomatsallad: Häll bönorna i ett durkslag, skölj dem med kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt. Skala löken, skiva den och tomaterna tunt. Strimla basilikan. Blanda samtliga ingredienser till tomatsalladen och smaksätt med salt och peppar.

Servera lasagnen med tomatsalladen.

Spaghetti à la fontana

Ett recept från en Allt om mat tidning. Fastnade för detta receptet då det var med mycket muskot i, har nämligen inte gjort något sådant förut. Men tyvärr så tycker jag att smaken av muskot mer eller mindre försvann. Men det var ändå gott!



8 portioner

2 burkar hela tomater

1 stor gul lök

400 g färska champinjoner

300 g kokt skinka

2-4 msk olivolja

1 dl finhackad persilja

1 1/2 tsk salt

2 krm nymalen svartpeppar 

1 1/2 tsk nymalen muskot

1/2 dl vispgrädde

40 g riven parmesanost 

600 g okokt spaghetti

Till servering:

80 g riven parmesanost

Krama sönder tomaterna i en stor kastrull. Spara ungefär hälften av spadet, till spädning. Hacka löken, skiva champinjonerna, finstrimla skinkan och finhacka persiljan. Bryn försiktigt i oljan, först löken sedan champinjonerna och därefter skinkan. Lägg efter hand över i tomatgrytan. Tillsätt persilja, salt, peppar, muskot och grädde. Låt småputtra ca 10 minuter på svag värme. Späd eventuellt med tomatspadet. Smaka av. Koka under tiden spaghettin enligt beskrivning på förpackningen. Blanda den kokta spaghettin med såsen och tillsätt samtidigt parmesanosten. Servera omedelbart med extra parmesan.


Orientaliska räkor

Ett recept från en Allt om mat tidning, väldigt gott!



4 portioner

1 kilo räkor med skal

2 msk olja

1/2 liter vatten

1 stor gul lök

2 msk smör

2 tsk curry

1-2 vitlöksklyftor

1 msk vetemjöl

3 dl räkspad

2 msk tomatpuré 

4 droppar tabasco

1 stor röd paprika

1 stor grön paprika

2 dl creme fraiche

Ev 1 msk konjak

Till servering:

Kokt pasta, sallad

Skala räkorna och ställ dem kallt. Fräs räkskalen i en kastrull med 2 msk olja tills skalen ser torra ut och börjar vitna. Slå på vatten och låt skalen koka av i 6-7 minuter. Sila spadet. Hacka löken. Fräs smöret i en gryta tillsammans med curryn och sätt till löken. Låt den fräsa tills den mjuknar. Pressa i vitlöken. Strö över vetemjölet och rör om. Späd med räkspadet, koka upp under omrörning och sätt till tomatpuré och tabasco. Låt sjuda 5-6 minuter. Kärna ur och strimla paprikorna fint. Rör ner creme fraiche. Lägg i paprika. Sjud i 4-5 minuter. Smaksätt eventuellt med konjak. Tillsätt räkorna och låt dem bli varma. Obs: de ska inte koka, då blir de sega.

Kyckling med gult ris

Ett recept från en Allt om mat tidning. Lätt att göra och gott!



4 portioner

2 vitlöksklyftor 

900 g kycklinglår med skinn

Saften av 1 citron

1 1/2 tsk salt

2 krm nymald vitpeppar

2 gula lökar

1 grön paprika

1/2 dl olivolja

1 kuvert saffran (0,5 g)

2 lagerblad

1 hönsbuljongtärning

6 dl vatten

1 dl torrt vitt vin

3 dl långkornigt ris

Hacka vitlöken. Lägg kycklinglåren i en skål och vänd ihop med vitlök och pressad citron. Krydda med salt och peppar. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet 2-3 timmar. Skala och hacka löken,  strimla paprikan. Klappa kycklinglåren torra, hetta upp oljan i en stor gryta och bryn dem runt om. Lägg i lök och paprika och stek under omrörning några minuter tills löken mjuknat. Häll i citronsaft och vitlök från marinaden, rör i saffran och lagerbladet. Lägg i buljongtärning, häll på vatten och vitt vin. Koka upp. Koka 5 minuter, rör i riset och låt koka under lock tills riset är kokt och kycklinglåren färdiga. Servera direkt ur grytan. 

Kräftgratinerad fisk

 Ett recept från en Allt om mat tidning. Kul att testa ett nytt sätt att tillaga fisk på, men blev tyvärr inte jätteimponerad.



4 portioner

500 g fiskfilé, t ex torsk 

1 tsk salt

100 g kokta, skalade kräftstjärtar 

1-2 msk hackad krondill eller 1 tsk torkad dillfrö + 1 msk hackad dill

1 pkt Kelda tomat- och paprikasås (2 1/2 dl)

1 dl riven lagrad ost

Tillbehör:

Kokt potatis eller ris

Sätt ugnen på 225 grader. Salta fiskfiléerna och vik dem dubbla om de är tunna. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö över kräftstjärtar och hackad krondill. Häll över såsen och strö över osten. Stek fisken i mitten av ugnen ca 20 minuter. Garnera ev med dill.

torsdag 11 november 2021

Söndagsstek med gräddsås



Köpte picnicbog i bit på nedsatt pris och så googlade jag fram första bästa recept. Blev himla gott!


4 portioner 

2 gula lökar
4 morötter
ca 1 kg picnicbog (gärna rapsgris)
1 msk smör
salt och svartpeppar
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
15 hela svartpepparkorn
7 dl köttbuljong (vatten och tärning eller fond)
3 dl vispgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
1 msk soja
1 tsk majsstärkelse

Till servering:
kokt potatis
inlagd gurka (pressgurka)
gelé
kokta grönsaker
huvudsallad
persilja (till garnering) 


Sätt ugnen på 150˚C.
Skala och skär lök och morötter i grova bitar.
Bryn köttet runt om i smöret i en gryta, helst gjutjärn. Krydda köttet runt om med salt och peppar under tiden det bryns.
Tillsätt grönsakerna, kryddorna och buljongen. Koka upp, sätt på ett tätslutande lock och sätt in grytan i nedre delen av ugnen ca 2 timmar eller tills köttets innertemperatur är 75˚C.
Linda in köttet i ett fuktat smörpapper och lägg det på ett fat.
Sila buljongen i en kastrull och koka ihop den ca 10 minuter (spara morötterna).
Tillsätt grädden och koka ihop ca 15 minuter. Rör ner gelén och sojan. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och red av såsen under omrörning och låt den koka några minuter. Smaksätt med salt och peppar.
Skiva köttet och lägg det på ett varmt fat. Häll lite sås över skivorna. Garnera med persilja.
Till servering: Servera resten av såsen i en såsskål vid sidan om tillsammans med inlagd gurka, gelé, potatis, sallad och kokta grönsaker (gärna morötterna som tillagats med köttet).

tisdag 9 november 2021

Het chiligryta



Ett recept från en Allt om mat tidning. Väldigt gott! 



4–8 personer

700 g nötfärs - eller lammfärs
500 g rotfrukter - t ex rotselleri och morot
2 lökar - gula
2 vitlöksklyftor
2 chili - gröna, t ex spansk peppar
2 tsk oregano
2 tsk spiskummin - hel
1 tsk chili - anchostyle
0,5 dl olivolja
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar - nymald
2 burkar tomater - finkrossade, (à 400 g)
3 dl öl - mörkt, t ex porter
3 msk tomatpuré
2 msk kakao
2 msk oxfond - konc
2 msk honung
2 burkar bönor - vita, (à 400 g)


Skala rotfrukterna och skär i riktigt små bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka chilin.
Fräs rotfrukter, lök, vitlök och chili med oregano, spiskummin och chilipeppar i olja i en gryta ca 2 min.
Stek färsen i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Blanda ner färsen i grytan.
Tillsätt tomater, öl, tomatpuré, kakao, fond och honung. Låt sjuda på svag värme under lock ca 40 min. Rör om då och då.
Skölj bönorna i kallt vatten och vänd ner dem i grytan.
Servera hälften av grytan med önskade tillbehör.

Toscansk soppa med kyckling



Ett recept från Arla.se, superlätt att göra och gott! Perfekt vardagsmat.



4 portioner

300 g kycklingfilé eller kalkonfilé

1 purjolök eller några sommarlökar

1 liter Kelda toscansk tomatsoppa

Tillbehör:

1 dl creme fraiche

Bröd


Strimla kyckling och purjolök. Fräs kycklingen i smör. 
Koka upp soppan under omrörning. Lägg i kyckling och purjolök. Låt koka 2–3 min. Servera med crème fraiche och bröd.

Viveca Lärns fisksoppa

Ett recept från en Allt om mat tidning. En väldigt god soppa!



8 port
2 kg hel havsfisk, t.ex. torsk eller kolja
2 nät blåmusslor
2 stora gula lökar
5 vitlöksklyftor
50 g rotselleri
2 msk osaltat smör
6 dl torrt vitt vin
1 l vatten
pepparkorn och salt efter smak
5 medelstora potatisar
5 morötter
5 dl vispgrädde
hackad dill och gräslök, persilja och färsk rosmarin
2 äggulor
ev. havskräftstjärtar och räkor

Rensa och filea fisken. Spara skrovet. Borsta musslorna och släng dem som inte stänger sig när man knackar på skalet. Skala och finhacka lök, vitlök och rotselleri. Fräs detta hack med smöret snabbt i en gryta. Tillsätt musslor, vin och vatten, persilja, rosmarin, pepparkorn och salt.
Koka 5 minuter under lock. Ta upp musslorna och kasta dem som inte öppnat sig.
Lägg ner fiskskrovet i buljongen och koka 10 minuter. Sila och spara fonden. ( Detta är ett viktigt moment. Jag vill inte berätta hur många gånger jag ställt ett durkslag över diskhon och glatt hällt buljongen i silen. Mindre glad och mycket häpen har jag sett fonden rinna ut i vasken. Alltså:kärl under! ) Skala potatis och morötter och skär dem i små bitar. Koka upp fonden. Lägg i potatisbitarna och koka 5 minuter. Rör ner grädden, försiktigt. Tillsätt morötter och fisk. Låt sjuda 5 minuter. Rör ner gräslök och dill. Rör ner äggulorna.
Ta grytan av spisen och låt den stå under lock på en tjock ekplanka. Lägg i musslorna. Tillsätt ev. havskräftstjärtar och rensade räkor.

lördag 6 november 2021

Ris med kräftstjärtar

Ett recept från en Allt om mat tidning. Väldigt annorlunda smakkombination som jag aldrig testat förut! Blev positivt överraskad över hur gott det var.
4 portioner 

 170 g kräftstjärtar 
4 dl långkornigt ris 
1 burk kokosmjölk (400 g) 
1 pressad vitlöksklyfta 
2 msk stark curry 
1 msk gurkmeja 
1 tsk salt 
1/2 dl hackad basilika och persilja 

tillbehör: sallad 

Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda kokosmjölk, vitlök, curry, gurkmeja och salt. Blanda ner kokosmjölksblandningen i riset. Låt kräftstjärtarna rinna av och rör ner dem i riset. Tillsätt basilika och persilja. Servera med sallad.

torsdag 4 november 2021

Krämig rostbiffspasta

Ett recept från en Allt om mat tidning, superlätt att göra och gott!
4 portioner 250 g rostbiff - stekt i tunna skivor 150 g sockerärter - färska 2 pkt tagliatelle - färsk (à 250 g) 1 burk grillad paprika - (200 g) 2 dl crème fraiche - lätt 0,5 tsk salt - + 0,5 tsk 1 krm svartpeppar - nymald + 2 krm Strimla rostbiffen. Ansa och strimla sockerärterna. Koka pastan enligt förpackningens anvisning. Låt paprikan rinna av, men spara 2 msk av oljan. Mixa paprika med creme fraiche och smaka av med 1/2 tsk salt och 1 krm svartpeppar. Stek rostbiff och sockerärter i oljan från paprikan. Krydda med 1/2 tsk salt och 2 krm svart­peppar. Låt pastan rinna av och blanda med paprikasåsen. Fördela pastan

Coq au vin blanc

Ett recept från en Allt om mat tidning. Väldigt gott! Jag köpte en hel majskyckling på nedsatt pris så bilden stämmer inte riktigt med receptet, men det blev himla gott i alla fall!
4 portioner 2 majskycklingfiléer - med skinn, (à 350 g) 1 msk rapsolja 1 tsk salt 2 krm svartpeppar - nymald 100 g rökt fläsk 250 g schalottenlök 150 g champinjoner - små 3 dl vitt vin - torrt 1 msk konc kycklingfond 1 msk japansk soja 2 tsk majsstärkelse (Maizena) Skär kycklingfiléerna i fyra bitar vardera. Bryn dem runt om i olja i en stekpanna tills de fått fin färg. Krydda med salt och peppar och ta upp kycklingen på ett fat. Strimla fläsket. Skala löken. Ansa champinjonerna. Stek fläsket i en stekpanna tills det är knaprigt och har fin färg. Ta upp fläsket. Stek lök och champinjoner i fettet efter fläsket tills det fått fin färg. Koka upp vin, fond och soja i en traktörpanna. Lägg i kyckling, fläsk, lök och svamp och låt puttra under lock ca 10 min, tills kycklingen är genomkokt. Blanda ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och rör ner i skyn. Låt koka upp. Servera med klyftpotatis.