Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Har tidigare testat att fylla paprikor, men det är första gången jag testat fylla lök! Det blev faktiskt väldigt gott! Men blev alldeles för mycket fyllning över så fick göra en extra köttfärslimpa vid sidan av.
4 portioner
4 stora gula lökar
500 g blandfärs
1 röd paprika
2 vitlöksklyftor
100 g fetaost
50 g kalamataoliver
1 kvist färsk timjan
1 kvist färsk rosmarin
1 ägg
Ca 1 tsk paprikapulver
1/2 dl olivolja
Salt och peppar
Till servering:
Kokt potatis eller ris
Varm tomatsås
Grekiskt lantbröd eller annat mustigt vitt bröd
Sätt ugnen på 225 grader. Skala lökarna så att de förblir intakta. Det blir de om du inte skär av spetsen alls eller roten alltför mycket. Koka upp lökarna i lättsaltat vatten och låt den sjuda ca 10 minuter tills de börjar kännas mjuka. Låt lökarna svalna så att de kan hanteras. Skär av ganska breda ”hattar” och spara dem. Tryck försiktigt ut så mycket av inkråmet att 3-4 skikt av löken återstår. Ställ lökarna i en smord ugnssäker form.
Hacka inkråmet från lökarna fint. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Dela paprikan och ta ut kärnhuset. Skär den i små bitar. Dela fetaosten i små tärningar. Kärna ur och hacka oliverna. Repa av bladen från timjan- och rosmarinkvistarna. Hacka dem. Blanda ihop alla ingredienser till köttfärssmeten. Salta och peppra. Fyll lökarna med råge och tryck fast hattarna. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter tills lökdolmarna fått riktigt fin färg. Om hattarna ser ut att ta för mycket färg kan du ta bort dem sista minuterna. Servera de fyllda lökarna rykande varma tillsammans med de tillbehör du valt.
Tomatsås
4 portioner
1 finhackad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 dl olivolja
1 burk krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 dl vatten
1 tsk strösocker
1 tsk oregano
Salt och peppar
Skala och finhacka löken. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Fräs löken och vitlöken i olivoljan utan att det tar färg. Tillsätt tomaterna, tomatpurén och vattnet. Rör om ordentligt. Tillsätt socker och oregano. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme 10-15 minuter tills den ser simmig och fin ut. Sila eventuellt såsen genom en grovmaskig sil så blir den extra slät, men det är absolut inte nödvändigt.
Sidor
▼
söndag 27 oktober 2019
Sjömansbiff
Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En klassiker! Gott!
6 portioner
800 g oxkött av biffraden
200 g rimmat, magert sidfläsk
1 kg potatis
2 stora gula lökar
1 purjolök (det vita)
1 tsk kryddpeppar
1 tsk vitpeppar
2 kryddnejlikor
Smör till stekning
1/2 msk mjöl
6 lagerblad
5 dl köttbuljong
1 flaska öl (33 cl)
Salt
Till servering:
Saltgurka
Nybakat bröd eller knäckebröd
Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär den inga 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva lökarna fint, ansa och skär purjon i tunna ringar. Skiva oxköttet och fläsket i tunna skivor. Finstöt alla kryddor utom lagerbladen i en mortel. Bryn köttet, löken och potatisskivorna som hastigast var för sig i smör utan att det går färg. Varva i en smord form eller en gjutjärnsgryta potatisskivor, kött, fläsk och lök. Börja och avsluta med potatis. Salta och krydda mellan varven, pudra över lite mjöl och lägg i lagerbladen. Häll i buljongen och ölet. Låt grytan puttra under lock ca 1 1/2 timme i ugnen. Prova med en sticka att allt är mört och färdigt. Servera genast med gurka och nybakat bröd eller ett knaprigt knäckebröd.
6 portioner
800 g oxkött av biffraden
200 g rimmat, magert sidfläsk
1 kg potatis
2 stora gula lökar
1 purjolök (det vita)
1 tsk kryddpeppar
1 tsk vitpeppar
2 kryddnejlikor
Smör till stekning
1/2 msk mjöl
6 lagerblad
5 dl köttbuljong
1 flaska öl (33 cl)
Salt
Till servering:
Saltgurka
Nybakat bröd eller knäckebröd
Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär den inga 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva lökarna fint, ansa och skär purjon i tunna ringar. Skiva oxköttet och fläsket i tunna skivor. Finstöt alla kryddor utom lagerbladen i en mortel. Bryn köttet, löken och potatisskivorna som hastigast var för sig i smör utan att det går färg. Varva i en smord form eller en gjutjärnsgryta potatisskivor, kött, fläsk och lök. Börja och avsluta med potatis. Salta och krydda mellan varven, pudra över lite mjöl och lägg i lagerbladen. Häll i buljongen och ölet. Låt grytan puttra under lock ca 1 1/2 timme i ugnen. Prova med en sticka att allt är mört och färdigt. Servera genast med gurka och nybakat bröd eller ett knaprigt knäckebröd.
Laxpudding
Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En utav min pappas favorit rätter så jag passade på att göra det nu när han är på besök! Det är ju gott, men en favorit är det inte för min del...
4-5 portioner
800 g skivad lax
2 gula lökar
Smör till stekning
800 g fast, kokt kall potatis
1 knippe dill
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl grädde
Salt och peppar
Till servering:
Ca 150 g smör
2 tsk Slotts kaviar
1 msk ansjovisspad
1 bunt grön sparris
Dillkvistar
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och strimla löken, stek den gyllenbrun i smör på svag värme. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Skär dillen men spara ett par kvistar till garnering. Smörj en form med löstagbar kant och klä den med ett lager lax. Låt skivorna hänga ut över kanten. Varva sedan potatis, lök, dill och lax. Salta lätt och peppra mellan varven. Vik över laxskivorna i sista lagret och tryck till lite. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, salta lätt och peppra och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Prova med en sticka att den är färdig.
Bryn smöret i en kastrull och smaksätt med kaviar och ansjovisspad. Koka sparrisen. Skär semi bitar och lägg på laxpuddingen. Garnera med några dillkvistar. Servera allt rykande hett med smöret vid sidan om.
4-5 portioner
800 g skivad lax
2 gula lökar
Smör till stekning
800 g fast, kokt kall potatis
1 knippe dill
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl grädde
Salt och peppar
Till servering:
Ca 150 g smör
2 tsk Slotts kaviar
1 msk ansjovisspad
1 bunt grön sparris
Dillkvistar
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och strimla löken, stek den gyllenbrun i smör på svag värme. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Skär dillen men spara ett par kvistar till garnering. Smörj en form med löstagbar kant och klä den med ett lager lax. Låt skivorna hänga ut över kanten. Varva sedan potatis, lök, dill och lax. Salta lätt och peppra mellan varven. Vik över laxskivorna i sista lagret och tryck till lite. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, salta lätt och peppra och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Prova med en sticka att den är färdig.
Bryn smöret i en kastrull och smaksätt med kaviar och ansjovisspad. Koka sparrisen. Skär semi bitar och lägg på laxpuddingen. Garnera med några dillkvistar. Servera allt rykande hett med smöret vid sidan om.
Räksallad
Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Upptäckte sen att den egentligen är tänkt att vara som tillbehör till en fiskrätt, så den var ganska så rinnig... men det var gott!
4 portioner
100 g skalade räkor
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 tsk dijonsenap
2 msk fint skuren dill
2 msk fint skuren gräslök
Salt och peppar
Blanda ihop dressingen först genom att noga blanda alla ingredienser utom räkorna. Dela räkorna om de är stora och vänd ned dem i såsen. Ställ kallt några timmar före servering.
4 portioner
100 g skalade räkor
1 dl majonnäs
1 dl gräddfil
1 tsk dijonsenap
2 msk fint skuren dill
2 msk fint skuren gräslök
Salt och peppar
Blanda ihop dressingen först genom att noga blanda alla ingredienser utom räkorna. Dela räkorna om de är stora och vänd ned dem i såsen. Ställ kallt några timmar före servering.
torsdag 24 oktober 2019
Pumpasoppa
Ett recept jag hittade på ICA’s hemsida. Helt okej soppa!
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g skalad, urkärnad pumpa (gärna butternut)
2 msk smör eller margarin
5 dl kycklingfond eller grönsaksfond (vatten och buljongtärning eller fond)
2 1/2 dl grädde
salt och peppar
1 citron
Skala lök och vitlök. Skär lök och pumpa i bitar. Finhacka vitlöken.
Fräs pumpa, lök och vitlök i matfettet i en kastrull på låg värme. Låt det smälta ihop.
Tillsätt buljong och koka sakta ca 15 minuter. Mixa soppan med mixerstav, tillsätt grädden och koka upp. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. Servera gärna gott bröd till.
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
500 g skalad, urkärnad pumpa (gärna butternut)
2 msk smör eller margarin
5 dl kycklingfond eller grönsaksfond (vatten och buljongtärning eller fond)
2 1/2 dl grädde
salt och peppar
1 citron
Skala lök och vitlök. Skär lök och pumpa i bitar. Finhacka vitlöken.
Fräs pumpa, lök och vitlök i matfettet i en kastrull på låg värme. Låt det smälta ihop.
Tillsätt buljong och koka sakta ca 15 minuter. Mixa soppan med mixerstav, tillsätt grädden och koka upp. Smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft. Servera gärna gott bröd till.
Pasta med trattkantareller och rökt kalkon
Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Enkelt och gott vardagsrecept.
4 portioner
200 g färska trattkantareller eller 20 g torkade
1 rödlök
1 msk + 1 msk smör
400 g skivad rökt kalkon
300 g pasta, tex linguine
1 påse bladspenat (80 g)
2 dl grovriven parmesanost
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Rensa färsk svamp eller blötlägg torkad i 2 dl vatten minst 15 minuter. Skala och strimla löken. Stek färsk eller avrunnen svamp tillsammans med lök i 1 msk smör ca 5 minuter. Strimla kalkonköttet. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt pastan rinna av och blanda den sedan med stekt svamp och lök, kalkon, spenat och hälften av parmesanosten. Rör i 1 msk smör. Krydda med salt och peppar. Toppa med resten av osten före servering.
4 portioner
200 g färska trattkantareller eller 20 g torkade
1 rödlök
1 msk + 1 msk smör
400 g skivad rökt kalkon
300 g pasta, tex linguine
1 påse bladspenat (80 g)
2 dl grovriven parmesanost
1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Rensa färsk svamp eller blötlägg torkad i 2 dl vatten minst 15 minuter. Skala och strimla löken. Stek färsk eller avrunnen svamp tillsammans med lök i 1 msk smör ca 5 minuter. Strimla kalkonköttet. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt pastan rinna av och blanda den sedan med stekt svamp och lök, kalkon, spenat och hälften av parmesanosten. Rör i 1 msk smör. Krydda med salt och peppar. Toppa med resten av osten före servering.
Lammfrestelse
Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Enkelt att göra och gott! Faktiskt mycket godare än jag hade förväntat mig! Perfekt vardagsmat.
6 portioner
1,2 kilo potatis
1 stor gul lök
1 msk smör
600 g lammfärs
1 msk torkad timjan
2 1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
5 dl grädde
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och strimla potatisen. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör ca 2 minuter. Tillsätt färsen och låt den steka med tills den fått färg. Krydda med timjan, 1 1/2 tsk salt och peppar. Lägg hälften av potatisstrimlorna i en smord ugnssäker form. Strö över 1/2 tsk salt och fördela färsen ovanpå. Lägg på resten av potatisen och strö över 1/2 tsk salt. Häll på grädden. Tillaga mitt i ugnen 45-60 minuter, tills potatisen är mjuk.
6 portioner
1,2 kilo potatis
1 stor gul lök
1 msk smör
600 g lammfärs
1 msk torkad timjan
2 1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
5 dl grädde
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och strimla potatisen. Skala och hacka löken. Fräs löken i smör ca 2 minuter. Tillsätt färsen och låt den steka med tills den fått färg. Krydda med timjan, 1 1/2 tsk salt och peppar. Lägg hälften av potatisstrimlorna i en smord ugnssäker form. Strö över 1/2 tsk salt och fördela färsen ovanpå. Lägg på resten av potatisen och strö över 1/2 tsk salt. Häll på grädden. Tillaga mitt i ugnen 45-60 minuter, tills potatisen är mjuk.
lördag 12 oktober 2019
Risotto
Var så himla länge sen jag gjorde risotto så fick ett plötsligt infall att göra det i förra veckan. Blev lite ”tar vad vi har hemma” till.
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
8-9 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
2 msk smör
2 dl riven parmesanost
Salt och peppar
Garnering:
Knaperstekt bacon
Cocktailtomater
Smörstekta kantareller
Edamamebönor
Skala och hacka lök och vitlök. Koka upp buljongen. Fräs lök och vitlök i olivoljan. Tillsätt riset och fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det nästan koka in i riset. Späd med varm buljong vart efter under omrörning. Låt det koka sakta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Rör ner smör och parmesanost. Späd ev med mer buljong. Risotton ska vara ganska lös och krämig i konsistensen. Smaksätt med salt och peppar. Servera direkt med valfritt tillbehör!
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
8-9 dl hönsbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
2 msk olivolja
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
2 msk smör
2 dl riven parmesanost
Salt och peppar
Garnering:
Knaperstekt bacon
Cocktailtomater
Smörstekta kantareller
Edamamebönor
Skala och hacka lök och vitlök. Koka upp buljongen. Fräs lök och vitlök i olivoljan. Tillsätt riset och fräs tills det är glansigt. Häll på vinet och låt det nästan koka in i riset. Späd med varm buljong vart efter under omrörning. Låt det koka sakta. Riset är färdigkokt efter 15-20 minuter. Ta upp några riskorn och smaka. Rör ner smör och parmesanost. Späd ev med mer buljong. Risotton ska vara ganska lös och krämig i konsistensen. Smaksätt med salt och peppar. Servera direkt med valfritt tillbehör!
Rimmad oxbringa med potatissallad
Ett recept från boken Mannerströms Husmanskonster av Leif Mannerström. Väldigt god och fräsch sallad!
500-600 g mager kokt rimmad oxbringa
Potatissallad:
2 råa rödbetor
1 liten rödlök
2 salladslökar
8-10 kalla kokta potatisar (ca 800 g)
2 nävar späd sallad, tex bladspenat, rucola eller mangold
Salt och peppar
Vinägrett:
1 1/2 msk dijonsenap
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl vatten
1 riven vitlöksklyfta
2 dl mild olivolja
Salt och peppar
Rör ihop samtliga ingredienser utom oljan till vinägretten i en skål, tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Skala rödbetorna och skiva dem så tunt du kan, använd gärna en mandolin. Lägg skivorna i iskallt vatten så blir de extra krispiga. Skala rödlöken och skiva den tunt, strimla salladslöken. Skiva potatisen och lägg den i en skål tillsammans med löken. Slå över vinägretten, men spara lite till servering. Häll av rödbetorna i ett durkslag och blanda ner dem och salladen precis innan servering. Smaka av med salt och peppar. Skiva oxbringan tunt och tvärs över fibrerna. Lägg upp potatissalladen på ett serveringsfat och toppa med skivad bringa. Ringla lite extra vinägrett över.
500-600 g mager kokt rimmad oxbringa
Potatissallad:
2 råa rödbetor
1 liten rödlök
2 salladslökar
8-10 kalla kokta potatisar (ca 800 g)
2 nävar späd sallad, tex bladspenat, rucola eller mangold
Salt och peppar
Vinägrett:
1 1/2 msk dijonsenap
1/2 dl rödvinsvinäger
1/2 dl vatten
1 riven vitlöksklyfta
2 dl mild olivolja
Salt och peppar
Rör ihop samtliga ingredienser utom oljan till vinägretten i en skål, tillsätt oljan i en tunn stråle under vispning. Skala rödbetorna och skiva dem så tunt du kan, använd gärna en mandolin. Lägg skivorna i iskallt vatten så blir de extra krispiga. Skala rödlöken och skiva den tunt, strimla salladslöken. Skiva potatisen och lägg den i en skål tillsammans med löken. Slå över vinägretten, men spara lite till servering. Häll av rödbetorna i ett durkslag och blanda ner dem och salladen precis innan servering. Smaka av med salt och peppar. Skiva oxbringan tunt och tvärs över fibrerna. Lägg upp potatissalladen på ett serveringsfat och toppa med skivad bringa. Ringla lite extra vinägrett över.
Smörgåstårta med italienska smaker
Gjorde denna smörgåstårtan förra helgen när vi firade min sambos födelsedag. Så god smörgåstårta!! Rekommenderas!
24 skivor formfranska
Tomat- och yoghurtfyllning:
2 1/2 dl turkisk yoghurt
6 soltorkade tomater i olja
Salt och peppar
Basilika- och pinjenötsfyllning:
1 kruka basilika
2 msk olivolja
1 1/2 dl creme fraiche
50 g pinjenötter
1/2 tsk örtsalt
Garneringskräm:
3 dl turkisk yoghurt
Finrivet skal från 1 liten citron
Salt och peppar
Garnering:
150 + 75 g salami i skivor
300 g melon
3 färska fikon
Några svarta oliver
100 g avrunna mozzarellabollar
Basilikablad
6 st cocktailtomater
Kör lite av yoghurten med de soltorkade tomaterna i en matberedare eller med en stavmixer. Tillsätt resten av yoghurten, salt och peppar och blanda (kör inte mer med mixern). Mixa basilikablad och olivolja med en stavmixer. Blanda de mixade basilikabladen och creme fraiche i en skål. Stöt pinjenötterna i en mortel och tillsätt dem till basilikaröran. Smaka av med örtsalt. Kantskär alla brödskivor. Lägg en brödbotten på en bricka och bred på tomat- och yoghurtfyllningen. Täck med en brödbotten och bred på basilika- och pinjenötsfyllningen. Avsluta med den sista brödbottnen. Blanda yoghurt, finrivet citronskal, salt och peppar till en röra och bred den runt om hela smörgåstårtan. Garnera den stora mängden salamiskivor som du placerar omlott runt om hela tårtan. Skär melonen i tärningar och tomater och fikon i klyftor. Garnera med melon, fikon, resterande salamiskivor, oliver, mozzarellabollar, basilikablad och tomater.
24 skivor formfranska
Tomat- och yoghurtfyllning:
2 1/2 dl turkisk yoghurt
6 soltorkade tomater i olja
Salt och peppar
Basilika- och pinjenötsfyllning:
1 kruka basilika
2 msk olivolja
1 1/2 dl creme fraiche
50 g pinjenötter
1/2 tsk örtsalt
Garneringskräm:
3 dl turkisk yoghurt
Finrivet skal från 1 liten citron
Salt och peppar
Garnering:
150 + 75 g salami i skivor
300 g melon
3 färska fikon
Några svarta oliver
100 g avrunna mozzarellabollar
Basilikablad
6 st cocktailtomater
Kör lite av yoghurten med de soltorkade tomaterna i en matberedare eller med en stavmixer. Tillsätt resten av yoghurten, salt och peppar och blanda (kör inte mer med mixern). Mixa basilikablad och olivolja med en stavmixer. Blanda de mixade basilikabladen och creme fraiche i en skål. Stöt pinjenötterna i en mortel och tillsätt dem till basilikaröran. Smaka av med örtsalt. Kantskär alla brödskivor. Lägg en brödbotten på en bricka och bred på tomat- och yoghurtfyllningen. Täck med en brödbotten och bred på basilika- och pinjenötsfyllningen. Avsluta med den sista brödbottnen. Blanda yoghurt, finrivet citronskal, salt och peppar till en röra och bred den runt om hela smörgåstårtan. Garnera den stora mängden salamiskivor som du placerar omlott runt om hela tårtan. Skär melonen i tärningar och tomater och fikon i klyftor. Garnera med melon, fikon, resterande salamiskivor, oliver, mozzarellabollar, basilikablad och tomater.
Äppelkaka
En supergod äppelkaka som jag blev bjuden på förra veckan. Väldigt saftig samtidigt som den är lite seg och knaprig på toppen. Så god!!
2 ägg
3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
100 g smält smör
Garnering:
2 äpplen
Kanel och socker
Blanda ihop alla ingredienserna. Tryck ut i en pajform. Skala och skiva äpplena i klyftor och tryck ut dem i ett fint mönster. Strö över kanel och socker. Grädda i 180 grader ca 20 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås. För en ugnsplåt är dubbel sats perfekt.
2 ägg
3 dl vetemjöl
3 dl strösocker
1/2 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
100 g smält smör
Garnering:
2 äpplen
Kanel och socker
Blanda ihop alla ingredienserna. Tryck ut i en pajform. Skala och skiva äpplena i klyftor och tryck ut dem i ett fint mönster. Strö över kanel och socker. Grädda i 180 grader ca 20 minuter. Servera med vaniljglass eller vaniljsås. För en ugnsplåt är dubbel sats perfekt.
Knaprig kyckling kryddad som i provence
Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Ett enkelt och supergott recept!
900 g kycklinglår med skinn
1 tsk salt
3 krm nymald svartpeppar
1 tsk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 msk pressad citron
150 g haricots verts
1/2 msk olivolja
2 tomater
4 rosmarinkvistar
100 g fetaost
Ugnsstekt potatis:
750 g potatis
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Tillbehör:
Citron i klyftor
Sätt ugnen på 225 grader. Krydda lårbitarna med salt, peppar och rosmarin. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs kycklingen på hög värme ca 1 minut på varje sida. Lägg över dem med skinnsidan upp i ugnssäker form. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Lägg dem runt om kycklingbitarna i formen. Pressa över citron och stek kycklingen mitt i ugnen ca 25 minuter. Skölj, skrapa och dela potatisen i mindre bitar. Blanda potatis, olja, salt och peppar i en ugnssäker form. Stek potatisen samtidigt som kycklingen, ca 25-30 minuter. Rör om efter halva tiden. Ansa och dela haricots verts. Tärna tomaterna. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs bönorna ca 1 minut. Blanda ner tomaterna och stek ca 1/2 minut. Lägg bönor och tomater i formen tillsammans med kycklingen. Lägg på rosmarinkvistar och smulad fetaost. Stek mitt i ugnen ytterligare ca 10 minuter, tills osten smält till hälften. Servera genast tillsammans med potatis, citron och tzatziki.
900 g kycklinglår med skinn
1 tsk salt
3 krm nymald svartpeppar
1 tsk olivolja
4 vitlöksklyftor
1 msk pressad citron
150 g haricots verts
1/2 msk olivolja
2 tomater
4 rosmarinkvistar
100 g fetaost
Ugnsstekt potatis:
750 g potatis
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
Tillbehör:
Citron i klyftor
Sätt ugnen på 225 grader. Krydda lårbitarna med salt, peppar och rosmarin. Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs kycklingen på hög värme ca 1 minut på varje sida. Lägg över dem med skinnsidan upp i ugnssäker form. Skala och halvera vitlöksklyftorna. Lägg dem runt om kycklingbitarna i formen. Pressa över citron och stek kycklingen mitt i ugnen ca 25 minuter. Skölj, skrapa och dela potatisen i mindre bitar. Blanda potatis, olja, salt och peppar i en ugnssäker form. Stek potatisen samtidigt som kycklingen, ca 25-30 minuter. Rör om efter halva tiden. Ansa och dela haricots verts. Tärna tomaterna. Hetta upp olja i en stekpanna och fräs bönorna ca 1 minut. Blanda ner tomaterna och stek ca 1/2 minut. Lägg bönor och tomater i formen tillsammans med kycklingen. Lägg på rosmarinkvistar och smulad fetaost. Stek mitt i ugnen ytterligare ca 10 minuter, tills osten smält till hälften. Servera genast tillsammans med potatis, citron och tzatziki.