Sidor

söndag 27 oktober 2019

Laxpudding

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En utav min pappas favorit rätter så jag passade på att göra det nu när han är på besök! Det är ju gott, men en favorit är det inte för min del...

4-5 portioner

800 g skivad lax
2 gula lökar
Smör till stekning
800 g fast, kokt kall potatis
1 knippe dill
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl grädde
Salt och peppar

Till servering:
Ca 150 g smör
2 tsk Slotts kaviar
1 msk ansjovisspad
1 bunt grön sparris
Dillkvistar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och strimla löken, stek den gyllenbrun i smör på svag värme. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Skär dillen men spara ett par kvistar till garnering. Smörj en form med löstagbar kant och klä den med ett lager lax. Låt skivorna hänga ut över kanten. Varva sedan potatis, lök, dill och lax. Salta lätt och peppra mellan varven. Vik över laxskivorna i sista lagret och tryck till lite. Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, salta lätt och peppra och häll i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Prova med en sticka att den är färdig.
Bryn smöret i en kastrull och smaksätt med kaviar och ansjovisspad. Koka sparrisen. Skär semi bitar och lägg på laxpuddingen. Garnera med några dillkvistar. Servera allt rykande hett med smöret vid sidan om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar