Sidor

söndag 27 oktober 2019

Sjömansbiff

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En klassiker! Gott!

6 portioner

800 g oxkött av biffraden
200 g rimmat, magert sidfläsk
1 kg potatis
2 stora gula lökar
1 purjolök (det vita)
1 tsk kryddpeppar
1 tsk vitpeppar
2 kryddnejlikor
Smör till stekning
1/2 msk mjöl
6 lagerblad
5 dl köttbuljong
1 flaska öl (33 cl)
Salt

Till servering:
Saltgurka
Nybakat bröd eller knäckebröd

Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen och skär den inga 1 cm tjocka skivor. Skala och skiva lökarna fint, ansa och skär purjon i tunna ringar. Skiva oxköttet och fläsket i tunna skivor. Finstöt alla kryddor utom lagerbladen i en mortel. Bryn köttet, löken och potatisskivorna som hastigast var för sig i smör utan att det går färg. Varva i en smord form eller en gjutjärnsgryta potatisskivor, kött, fläsk och lök. Börja och avsluta med potatis. Salta och krydda mellan varven, pudra över lite mjöl och lägg i lagerbladen. Häll i buljongen och ölet. Låt grytan puttra under lock ca 1 1/2 timme i ugnen. Prova med en sticka att allt är mört och färdigt. Servera genast med gurka och nybakat bröd eller ett knaprigt knäckebröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar