Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Tyvärr blev köttet lite torrt, men i övrigt var det gott! Hade helt enkelt köttet lite för länge i ugnen bara. Hm, så 68 grader är nog för mycket, kanske 66 istället? Sen insåg jag efteråt att det va dumt att jag inte snittade svålen i förväg. Det var nämligen skitsvårt att skära den i fina bitar. Men den var såklart god att äta ändå...!
6 portioner
1 kilo benfri kotlettrad
2 msk olivolja
2 smulade lagerblad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk repad färsk timjan
1 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar
Rödbetor:
500 g färska rödbetor
2 msk smör
4-5 kvistar färsk timjan
1/2 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar
Chèvreröra:
200 g chèvre
4 msk matyoghurt
1 msk repad timjan
2 krm salt
1 krm nymald vitpeppar
Tillbehör:
Cocktailkapris
Sallad
Kokt potatis
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda olivolja, lagerblad, vitlök, timjan, salt och peppar. Gnid in köttet med kryddblandningen och lägg det i en ugnssäker form. Sätt in köttermometern och ställ in köttet mitt i ugnen. Skala och dela rödbetorna på mitten. Lägg dem i en smord form. Strö på timjan, salt och peppar. Ställ in rödbetsformen bredvid köttet i ugnen när köttet varit inne i cirka 20 minuter. Stek köttet sammanlagt ca 45 minuter, tills termometern visar 68-70 grader. Rödbetorna får stå inne 20 minuter efter att köttet tagits ut, sammanlagt ca 40 minuter. Ta ut köttet och låt det vila, övertäckt, ca 15 minuter. Mosa ihop chèvre och yoghurt. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Skär köttet i tunna skivor. Servera med rödbetor, chèvreröra, kapris, sallad och potatis.
Sidor
▼
tisdag 16 april 2019
Grillad färsk lax med böcklingsmör
Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Spännande med böcklingsmör, det har jag aldrig gjort förut. Kan tänka mig att det även passar till schnitzel. Men tyvärr var inte rätten så jätteimponerande i övrigt.
4 portioner
4 bitar färsk lax (a ca 200 g)
Grönsaker efter säsong, t ex nypotatis, morötter, lök, rädisor, vaxbönor, gurka, sockerärter
Saft av citron
1/2 knippe finskuren gräslök
En klick smör
Salt och peppar
Böcklingsmör:
1 liten rödlök
Saft av 1 citron
2 böcklingar
2 msk kapris
1/2 knippe finskuren gräslök
100 g rumsvarmt smör
Worcestershiresås
Garnityr:
Citronklyftor
Dillkvistar
Börja med smöret. Skala och hacka rödlöken fint. Koka den med citronsaften tills den kokat in. Låt svalna. Rensa böcklingen väl. Grovhacka kaprisen. Mixa eller blanda smöret med böcklingen. Blanda därefter i rödlöken, gräslöken, kaprisen samt några droppar worcestershiresås. Smaka av med salt och peppar. Forma till fyra ovala bollar med matskedar och ställ dem kallt. Borsta potatisen noga och skär i skivor. Ansa grönsakerna och skär dem i snygga bitar. Koka potatisen och lägg i grönsakerna efter hand så att allt är färdigkokt samtidigt, ungefär i denna ordning: morötter, lök, rädisor, vaxbönor, gurka, sockerärter (som endast kokas några min.). Hetta under tiden upp en grillpanna eller utegrill. Salta och peppra laxbitarna. Grilla eller halstra dem 3-4 min. på varje sida tills de är genomstekta. Ånga av grönsakerna, salta och peppra lätt och vänd dem med en klick smör, gräslöken och lite citronsaft i en panna så att de blir glansiga. Lägg upp grönsakerna på ett varmt fat eller direkt på varma tallrikar med laxen ovanpå. Toppa med böcklingsmöret och servera genast.
4 portioner
4 bitar färsk lax (a ca 200 g)
Grönsaker efter säsong, t ex nypotatis, morötter, lök, rädisor, vaxbönor, gurka, sockerärter
Saft av citron
1/2 knippe finskuren gräslök
En klick smör
Salt och peppar
Böcklingsmör:
1 liten rödlök
Saft av 1 citron
2 böcklingar
2 msk kapris
1/2 knippe finskuren gräslök
100 g rumsvarmt smör
Worcestershiresås
Garnityr:
Citronklyftor
Dillkvistar
Börja med smöret. Skala och hacka rödlöken fint. Koka den med citronsaften tills den kokat in. Låt svalna. Rensa böcklingen väl. Grovhacka kaprisen. Mixa eller blanda smöret med böcklingen. Blanda därefter i rödlöken, gräslöken, kaprisen samt några droppar worcestershiresås. Smaka av med salt och peppar. Forma till fyra ovala bollar med matskedar och ställ dem kallt. Borsta potatisen noga och skär i skivor. Ansa grönsakerna och skär dem i snygga bitar. Koka potatisen och lägg i grönsakerna efter hand så att allt är färdigkokt samtidigt, ungefär i denna ordning: morötter, lök, rädisor, vaxbönor, gurka, sockerärter (som endast kokas några min.). Hetta under tiden upp en grillpanna eller utegrill. Salta och peppra laxbitarna. Grilla eller halstra dem 3-4 min. på varje sida tills de är genomstekta. Ånga av grönsakerna, salta och peppra lätt och vänd dem med en klick smör, gräslöken och lite citronsaft i en panna så att de blir glansiga. Lägg upp grönsakerna på ett varmt fat eller direkt på varma tallrikar med laxen ovanpå. Toppa med böcklingsmöret och servera genast.
Ugnsomelett
Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Att jag inte tänkt på att göra ugnsomelett förut! Jag är nämligen riktigt dålig på att göra omelett i stekpanna... men i ugnen är det ju svårt att misslyckas!
4 portioner
5-6 ägg
3 dl mjölk
Smör till formen
Salt och peppar
Till servering:
Prinskorv, knappt knaperstekt bacon, gräddstuvade kantareller eller stuvad vårlök med tärnad renstek samt stekt nypotatis överströdd med finskuren gräslök
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form som du sedan kan ställa fram på bordet. Värm upp mjölken till nära kokpunkten. Vispa ägg, salt och peppar lätt med visp. Häll i mjölken och vispa ytterligare några tag. Häll smeten i formen. Grädda 15-20 minuter tills omeletten har stannat och börjar få små bruna blåsor på ytan, dvs. Blivit fast men ändå ser krämig ut. Låt den inte stå för länge i ugnen, för då kan den vassla sig.
4 portioner
5-6 ägg
3 dl mjölk
Smör till formen
Salt och peppar
Till servering:
Prinskorv, knappt knaperstekt bacon, gräddstuvade kantareller eller stuvad vårlök med tärnad renstek samt stekt nypotatis överströdd med finskuren gräslök
Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form som du sedan kan ställa fram på bordet. Värm upp mjölken till nära kokpunkten. Vispa ägg, salt och peppar lätt med visp. Häll i mjölken och vispa ytterligare några tag. Häll smeten i formen. Grädda 15-20 minuter tills omeletten har stannat och börjar få små bruna blåsor på ytan, dvs. Blivit fast men ändå ser krämig ut. Låt den inte stå för länge i ugnen, för då kan den vassla sig.
Köttbullar a la Lilian
Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Väldigt goda köttbullar!
10 portioner
800 g nötfärs
800 g blandfärs
2 dl gräddmjölk ( 1 1/2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)
2 dl ströbröd
2 ägg
1 dl vatten
4 medelstora kokta potatisar
2 stora gula lökar
1 tsk farinsocker
2 msk ansjovisspad
4 msk konc. Kalvfond
2 msk kikkomansoja
Smör till stekning
Salt och peppar
Till servering:
Potatismos
Rårörda lingon
Pressgurka
Brunsås
Rör ihop gräddmjölken, ströbröd, ägg och vatten till en lös smet. Ställ åt sidan att svälla en stund. Mosa potatisen fint med en gaffel. Skala lökarna. Riv den ena, finhacka och stek den andra gyllenbrun (detta ger en godare färs med två sorters löksmak). Blanda ihop alla ingredienser hastigt till en smidig smet. Salta och peppra. Provstek en klick för att smaka av kryddningen. Forma så runda bullar det nånsin går och stek dem gyllenbruna i smör i omgångar. Servera köttbullarna med potatismos, rårörda lingon, pressgurka och brunsås.
10 portioner
800 g nötfärs
800 g blandfärs
2 dl gräddmjölk ( 1 1/2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)
2 dl ströbröd
2 ägg
1 dl vatten
4 medelstora kokta potatisar
2 stora gula lökar
1 tsk farinsocker
2 msk ansjovisspad
4 msk konc. Kalvfond
2 msk kikkomansoja
Smör till stekning
Salt och peppar
Till servering:
Potatismos
Rårörda lingon
Pressgurka
Brunsås
Rör ihop gräddmjölken, ströbröd, ägg och vatten till en lös smet. Ställ åt sidan att svälla en stund. Mosa potatisen fint med en gaffel. Skala lökarna. Riv den ena, finhacka och stek den andra gyllenbrun (detta ger en godare färs med två sorters löksmak). Blanda ihop alla ingredienser hastigt till en smidig smet. Salta och peppra. Provstek en klick för att smaka av kryddningen. Forma så runda bullar det nånsin går och stek dem gyllenbruna i smör i omgångar. Servera köttbullarna med potatismos, rårörda lingon, pressgurka och brunsås.
Fläsklägg med rotmospuré och syrad spetskål
Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Det var helt okej, men klassisk fläsklägg med rotmos vinner ändå. Som spetskålen, den lät ju spännande, men var inte nåt särskilt. Tvärtom knölig att göra.
4 portioner
4 bitar rimmad fläsklägg med ben (a 500 g)
2 gula lökar
4 lagerblad
10 hela nejlikor
10 svartpepparkorn
Rotmospuré:
400 g morot
300 g kålrot
100 g potatis
4 dl buljong från läggkoket
2 dl creme fraiche
1 1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Syrad spetskål:
500 g spetskål
1 pkt bacon (140 g)
1 msk pressad citron
1 tsk honung
1/2 dl plockad dill
3 msk strimlad persilja
1 tsk salt
Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl. Skala och klyfta löken. Tillsätt lök och kryddor i grytan. Låt sjuda sakta under lock minst 2 timmar, tills köttet känns riktigt mört. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på buljong. Koka rotfrukterna under lock tills de är mjuka, ca 25 minuter. Sila av vätskan och mixa till en slät puré med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Strimla spetskålen fint. Lägg den i kokande vatten och koka ca 1 minut. Låt den rinna av och kyl snabbt i isvatten. Strimla och knaperstek baconet. Låt det rinna av, men spara 1 msk stekhett till kålen. Stek kålen i baconfettet. Blanda kålen med citronsaft, honung, dill och persilja. Smaka av med salt och tillsätt baconet strax före servering. Servera fläskläggen med rotmospuré och spetskål.
4 portioner
4 bitar rimmad fläsklägg med ben (a 500 g)
2 gula lökar
4 lagerblad
10 hela nejlikor
10 svartpepparkorn
Rotmospuré:
400 g morot
300 g kålrot
100 g potatis
4 dl buljong från läggkoket
2 dl creme fraiche
1 1/2 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
Syrad spetskål:
500 g spetskål
1 pkt bacon (140 g)
1 msk pressad citron
1 tsk honung
1/2 dl plockad dill
3 msk strimlad persilja
1 tsk salt
Lägg köttet i en gryta och häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma väl. Skala och klyfta löken. Tillsätt lök och kryddor i grytan. Låt sjuda sakta under lock minst 2 timmar, tills köttet känns riktigt mört. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Lägg dem i en kastrull och häll på buljong. Koka rotfrukterna under lock tills de är mjuka, ca 25 minuter. Sila av vätskan och mixa till en slät puré med creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Strimla spetskålen fint. Lägg den i kokande vatten och koka ca 1 minut. Låt den rinna av och kyl snabbt i isvatten. Strimla och knaperstek baconet. Låt det rinna av, men spara 1 msk stekhett till kålen. Stek kålen i baconfettet. Blanda kålen med citronsaft, honung, dill och persilja. Smaka av med salt och tillsätt baconet strax före servering. Servera fläskläggen med rotmospuré och spetskål.
Dubbelpanerad gösfilé med remouladsås
Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Väldigt gott! Rekommenderas!
4 portioner
4 gösfiléer (a 150 g)
1 tsk salt
1 1/2 dl finriven parmesanost
1 dl ströbröd
1/2 dl vetemjöl
1 lättvispat ägg
2-3 msk smör
Remouladsås:
2 ättiksgurkor
1/2 dl syltlök
1 dl majonnäs
1 dl turkisk eller grekisk yoghurt (10 %)
1 tsk fransk senap
1 krm salt
Tillbehör:
Kokt färskpotatis
Citron
Fintärna ättiksgurkan. Hacka syltlöken. Blanda samtliga ingredienser till remouladsåsen. Ställ kallt till servering. Salta fiskfiléerna. Blanda parmesanost och ströbröd. Doppa och vänd fisken, först i mjöl, sedan i ägg och sist i ost- och ströbrödsblandningen. Bryn smöret och stek fisken 2-3 minuter på varje sida till vackert gyllenbrun färg. Servera med remouladsås, nykokt potatis och citron.
4 portioner
4 gösfiléer (a 150 g)
1 tsk salt
1 1/2 dl finriven parmesanost
1 dl ströbröd
1/2 dl vetemjöl
1 lättvispat ägg
2-3 msk smör
Remouladsås:
2 ättiksgurkor
1/2 dl syltlök
1 dl majonnäs
1 dl turkisk eller grekisk yoghurt (10 %)
1 tsk fransk senap
1 krm salt
Tillbehör:
Kokt färskpotatis
Citron
Fintärna ättiksgurkan. Hacka syltlöken. Blanda samtliga ingredienser till remouladsåsen. Ställ kallt till servering. Salta fiskfiléerna. Blanda parmesanost och ströbröd. Doppa och vänd fisken, först i mjöl, sedan i ägg och sist i ost- och ströbrödsblandningen. Bryn smöret och stek fisken 2-3 minuter på varje sida till vackert gyllenbrun färg. Servera med remouladsås, nykokt potatis och citron.
Salta biten med brynta rötter
Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Blev förvånad över hur gott det var! Trodde att det skulle kännas torrt och saknas sås, men icke. Det var supergott!
4 portioner
1 kg rimmad oxbringa
6-8 vitpepparkorn
2-3 morötter
1 kålrot
2 kålrabbi
800 g potatis
Smör till stekning
Florsocker
Salt och peppar
Till servering:
Riven eller raspad pepparrot
Lägg köttet i en rimlig gryta och slå på rikligt med vatten. Koka upp och ta av grytan efter 1 min. Spola hastigt av köttet och gör rent grytan. Lägg tillbaka köttet och slå på nytt vatten. Låt koka upp och lägg i pepparkornen. Låt sjuda ca 2 timmar. Smaka av om buljongen behöver ytterligare sälta, salta biten får inte smaka mesigt! Låt köttet svalna i buljongen om du kokar det i förväg. Skala och ansa rotsakerna, skär dem i ca 2 cm stora kuber. Skala potatisen och koka buljongen från köttgrytan. Koka rotsakerna mjuka i buljong från köttgrytan. Häll av buljongen (spara den gärna till en god grönsakssoppa senare). Låt rotsakerna ånga av och bryn dem sedan i smör i en stekpanna tills de fått lite färg. Salta och peppra. Strö över ett par nypor florsocker så att de blir aningen karamelliserade. Värm köttet i buljongen. Om du tycker att det är enklare kan du skära det i ganska tjocka skivor medan det är kallt. Riv eller raspa ordentligt med pepparrot under tiden. Lägg upp det färdiga köttet på ett varmt uppläggningsfat, lägg rotsaker och potatis runt om och strö pepparrot över köttet. Servera det som blir över i en skål bredvid.
4 portioner
1 kg rimmad oxbringa
6-8 vitpepparkorn
2-3 morötter
1 kålrot
2 kålrabbi
800 g potatis
Smör till stekning
Florsocker
Salt och peppar
Till servering:
Riven eller raspad pepparrot
Lägg köttet i en rimlig gryta och slå på rikligt med vatten. Koka upp och ta av grytan efter 1 min. Spola hastigt av köttet och gör rent grytan. Lägg tillbaka köttet och slå på nytt vatten. Låt koka upp och lägg i pepparkornen. Låt sjuda ca 2 timmar. Smaka av om buljongen behöver ytterligare sälta, salta biten får inte smaka mesigt! Låt köttet svalna i buljongen om du kokar det i förväg. Skala och ansa rotsakerna, skär dem i ca 2 cm stora kuber. Skala potatisen och koka buljongen från köttgrytan. Koka rotsakerna mjuka i buljong från köttgrytan. Häll av buljongen (spara den gärna till en god grönsakssoppa senare). Låt rotsakerna ånga av och bryn dem sedan i smör i en stekpanna tills de fått lite färg. Salta och peppra. Strö över ett par nypor florsocker så att de blir aningen karamelliserade. Värm köttet i buljongen. Om du tycker att det är enklare kan du skära det i ganska tjocka skivor medan det är kallt. Riv eller raspa ordentligt med pepparrot under tiden. Lägg upp det färdiga köttet på ett varmt uppläggningsfat, lägg rotsaker och potatis runt om och strö pepparrot över köttet. Servera det som blir över i en skål bredvid.
Ugnsbakad kyckling på grönsaksbädd
Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Helt okej, men blev tyvärr lite torrt. Hade passat perfekt med någon kall sås till, tillexempel tzatziki.
4 portioner
1 kyckling (ca 1,2 kilo)
800 g potatis
2-3 morötter
2 gula lökar
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 tsk salt
Marinad:
2-3 vitlöksklyftor
1 kruka timjan
1 knippa persiljan
1 citron, finrivet skal och saft
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
Marinad:
Krossa vitlöken med knivbladet, skala och grovhacka den. Hacka timjan och persilja. Blanda ihop vitlök, timjan, persilja, citronskal, citronsaft, olivolja och salt i en bunke. Skär kycklingen i mindre bitar. Lägg dem i marinaden i dubbla plastpåsar. Ställ kallt. Sätt ugnen på 250 grader. Skrapa potatisen och skär den i klyftor. Skala morötterna. Skär dem på längden i jämntjocka bitar. Skala och klyfta löken. Kärna ur paprikanoch skär den i mindre bitar. Smörj en ugnssäker form med olja. Lägg i grönsakerna. Salta och rör om. Ugnsbaka grönsakerna mitt i ugnen 15 minuter. Lägg kyckling och marinad ovanpå grönsakerna. Tillaga ytterligare 30-40 minuter, tills kycklingen är genomstekt, 70 grader i innertemperatur. Ös kycklingen efter halva tiden. Kycklingen är färdig när köttsaften som rinner ut är klar (inte rosa). Servera kycklingen med potatis, grönsaker och sallad.
4 portioner
1 kyckling (ca 1,2 kilo)
800 g potatis
2-3 morötter
2 gula lökar
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 tsk salt
Marinad:
2-3 vitlöksklyftor
1 kruka timjan
1 knippa persiljan
1 citron, finrivet skal och saft
1/2 dl olivolja
1 tsk salt
Marinad:
Krossa vitlöken med knivbladet, skala och grovhacka den. Hacka timjan och persilja. Blanda ihop vitlök, timjan, persilja, citronskal, citronsaft, olivolja och salt i en bunke. Skär kycklingen i mindre bitar. Lägg dem i marinaden i dubbla plastpåsar. Ställ kallt. Sätt ugnen på 250 grader. Skrapa potatisen och skär den i klyftor. Skala morötterna. Skär dem på längden i jämntjocka bitar. Skala och klyfta löken. Kärna ur paprikanoch skär den i mindre bitar. Smörj en ugnssäker form med olja. Lägg i grönsakerna. Salta och rör om. Ugnsbaka grönsakerna mitt i ugnen 15 minuter. Lägg kyckling och marinad ovanpå grönsakerna. Tillaga ytterligare 30-40 minuter, tills kycklingen är genomstekt, 70 grader i innertemperatur. Ös kycklingen efter halva tiden. Kycklingen är färdig när köttsaften som rinner ut är klar (inte rosa). Servera kycklingen med potatis, grönsaker och sallad.
Chorizogryta
Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Superlätt att göra och verkligen supergott! Rekommenderar verkligen detta receptet.
4 portioner
4 chorizokorvar (ca 400 g)
1 squash (ca 400 g)
1 gul lök
1 msk smör
2 dl vispgrädde
1/2 dl vatten
3 msk ajvar relish, mild eller stark
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
Ugnsbakad småpotatis:
750 g små potatisar
1 liten röd paprika
1 liten gul paprika
2 msk olivolja
1 tsk salt
Garnering:
Färsk timjan
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skrapa potatisen. Skölj, kärna ur och skär paprikorna i mindre bitar. Blanda potatis, paprika, olja och salt i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen 25-30 minuter. Skär korvarna i 1-2 cm tjocka skivor. Dela squashen på längden och skär den i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och skiva löken. Fräs chorizo, squash och lök i smöret i en gryta tills det fått lite färg. Tillsätt grädde, vatten, ajvar relish och timjan. Låt koka på svag värme ca 10 minuter utan lock, tills grytan kokat ihop något och grönsakerna mjuknat. Smaka av med salt och peppar. Servera med ugnsbakad småpotatis med paprika. Garnera med timjan.
4 portioner
4 chorizokorvar (ca 400 g)
1 squash (ca 400 g)
1 gul lök
1 msk smör
2 dl vispgrädde
1/2 dl vatten
3 msk ajvar relish, mild eller stark
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
Ugnsbakad småpotatis:
750 g små potatisar
1 liten röd paprika
1 liten gul paprika
2 msk olivolja
1 tsk salt
Garnering:
Färsk timjan
Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skrapa potatisen. Skölj, kärna ur och skär paprikorna i mindre bitar. Blanda potatis, paprika, olja och salt i en ugnssäker form. Stek mitt i ugnen 25-30 minuter. Skär korvarna i 1-2 cm tjocka skivor. Dela squashen på längden och skär den i 1/2 cm tjocka skivor. Skala och skiva löken. Fräs chorizo, squash och lök i smöret i en gryta tills det fått lite färg. Tillsätt grädde, vatten, ajvar relish och timjan. Låt koka på svag värme ca 10 minuter utan lock, tills grytan kokat ihop något och grönsakerna mjuknat. Smaka av med salt och peppar. Servera med ugnsbakad småpotatis med paprika. Garnera med timjan.
Hökarepanna
Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Det skulle egentligen vara gödkalvnjure i, men hoppade över det... njure i mat är inte riktigt min grej!
4 portioner
(1 gödkalvnjure)
800 g utskuren fläskkotlettrad
2 stora gula lökar
1 kg stora potatisar
Smör till stekning
3 lagerblad
3 dl ljus köttbuljong
1 flaska köttbuljong (33 cl)
Några kvistar timjan
1 morot
1/2 purjolök (det vita)
Salt och peppar
(Putsa njuren från överflödigt fett och skär den i ca centimetertjocka skivor. Koka den hastigt i lättsaltat vatten.) Skala och skär löken i skivor. Skala potatisen och skär den i va centimetertjocka skivor. Skär kotlettraden i lika tjocka skivor. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn i tur och ordning potatis, (njure), lök och kött. Varva alla ingredienser i en stor gryta, börja och sluta med potatis. Lägg i lagerbladen mellan varven. Salta och peppra. Slå över buljongen och ölet och stick ned timjankvistarna. Låt puttra på svag värme under lock i ca 1 timme. Skaka grytan några gånger men lyft inte på locket utom då du smakar av sältan och kryddningen. Skala och skiva moroten fint. Ansa och skiva det vita på purjolöken. Fördela grönsakerna över grytan och låt dem koka med några min.
4 portioner
(1 gödkalvnjure)
800 g utskuren fläskkotlettrad
2 stora gula lökar
1 kg stora potatisar
Smör till stekning
3 lagerblad
3 dl ljus köttbuljong
1 flaska köttbuljong (33 cl)
Några kvistar timjan
1 morot
1/2 purjolök (det vita)
Salt och peppar
(Putsa njuren från överflödigt fett och skär den i ca centimetertjocka skivor. Koka den hastigt i lättsaltat vatten.) Skala och skär löken i skivor. Skala potatisen och skär den i va centimetertjocka skivor. Skär kotlettraden i lika tjocka skivor. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn i tur och ordning potatis, (njure), lök och kött. Varva alla ingredienser i en stor gryta, börja och sluta med potatis. Lägg i lagerbladen mellan varven. Salta och peppra. Slå över buljongen och ölet och stick ned timjankvistarna. Låt puttra på svag värme under lock i ca 1 timme. Skaka grytan några gånger men lyft inte på locket utom då du smakar av sältan och kryddningen. Skala och skiva moroten fint. Ansa och skiva det vita på purjolöken. Fördela grönsakerna över grytan och låt dem koka med några min.
söndag 14 april 2019
Potatisgratäng a la Johanna
Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En lite annorlunda potatisgratäng som tar lite extra lång tid att göra. Men så värt det! Den var verkligen supergod! Riktigt krämig och härlig! Gör!!
4 portioner
4-5 stora fasta potatisar eller 8-10 mindre
Smör till formen
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
Salt och peppar
Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisarna och dela dem i fyra klyftor på längden om de är stora, annars i halvor längs med. Skiva klyftorna i millimetertjocka skivor. Skölj absolut inte potatisen nu för då försvinner stärkelsen. Den måste vara kvar för att gratängen skall få den rätta, krämiga konsistensen.
Smörj en ugnssäker form med ganska mycket smör. Lägg i potatisskivorna, salta och peppra mellan varven. Blanda mjölken och grädden och häll den över potatisen. Rör om lite med en sked och släta till ytan. Grädda i mitten av ugnen ca 1 1/2 timme tills ytan blivit vackert brun och konsistensen känns fast men ändå krämig.
4 portioner
4-5 stora fasta potatisar eller 8-10 mindre
Smör till formen
1 1/2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
Salt och peppar
Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisarna och dela dem i fyra klyftor på längden om de är stora, annars i halvor längs med. Skiva klyftorna i millimetertjocka skivor. Skölj absolut inte potatisen nu för då försvinner stärkelsen. Den måste vara kvar för att gratängen skall få den rätta, krämiga konsistensen.
Smörj en ugnssäker form med ganska mycket smör. Lägg i potatisskivorna, salta och peppra mellan varven. Blanda mjölken och grädden och häll den över potatisen. Rör om lite med en sked och släta till ytan. Grädda i mitten av ugnen ca 1 1/2 timme tills ytan blivit vackert brun och konsistensen känns fast men ändå krämig.
lördag 13 april 2019
Röd linssoppa med cheddargrillare
Ett recept från min nya bok Husmanskost från Allt om mat. Helt okej lunch eller vardagsmat. Bytte ut korven som egentligen skulle vara chorizo, tog istället cheddargrillare från Flygfyren. De var väldigt köttiga och goda! Gillar när det är lite tuggmotstånd. Och mycket smak. De lyfte hela soppan. Utan korvarna skulle soppan varit supertrist.
Bytte även ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong, kände nämligen på mig att det skulle bli mycket över. Så ställde lite soppa åt sidan innan jag hade i korven, så har jag en helt vegetarisk variant som jag kan ge till mamma.
4 portioner
1 gul lök
5 potatisar (500 g)
1 chili, t ex spansk peppar
3 dl röda linser
2 msk tomatpuré
1 msk olivolja
1 1/2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar (eller hönsbuljongtärningar)
1 tsk salt
2 cheddargrillare (eller chorizo) (200 g)
Garnering:
2 msk hackad timjan
Tillbehör:
Bröd
Skala och hacka löken. Skala och skär potatisen i ca 2 x 2 cm stora kuber. Dela, kärna ur, finstrimla och finhacka chilin. Skölj linserna under kallt rinnande vatten. Stek lök och chili i olja 2-3 minuter under omrörning. Blanda i tomatpurén och stek vidare någon minut. Tillsätt potatis, linser, vatten, buljongtärningar och salt. Sjud soppan 10-12 minuter, tills potatisen och linserna mjuknat. Skär under tiden korven i cm-tjocka skivor. Stek korvslantarna i torr panna 1-2 minuter på varje sida på medelvärme. Servera soppan rykande het med den nystekta korven. Strö över timjan och servera med gott bröd.
Bytte även ut hönsbuljongen mot grönsaksbuljong, kände nämligen på mig att det skulle bli mycket över. Så ställde lite soppa åt sidan innan jag hade i korven, så har jag en helt vegetarisk variant som jag kan ge till mamma.
4 portioner
1 gul lök
5 potatisar (500 g)
1 chili, t ex spansk peppar
3 dl röda linser
2 msk tomatpuré
1 msk olivolja
1 1/2 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar (eller hönsbuljongtärningar)
1 tsk salt
2 cheddargrillare (eller chorizo) (200 g)
Garnering:
2 msk hackad timjan
Tillbehör:
Bröd
Skala och hacka löken. Skala och skär potatisen i ca 2 x 2 cm stora kuber. Dela, kärna ur, finstrimla och finhacka chilin. Skölj linserna under kallt rinnande vatten. Stek lök och chili i olja 2-3 minuter under omrörning. Blanda i tomatpurén och stek vidare någon minut. Tillsätt potatis, linser, vatten, buljongtärningar och salt. Sjud soppan 10-12 minuter, tills potatisen och linserna mjuknat. Skär under tiden korven i cm-tjocka skivor. Stek korvslantarna i torr panna 1-2 minuter på varje sida på medelvärme. Servera soppan rykande het med den nystekta korven. Strö över timjan och servera med gott bröd.