Sidor

tisdag 16 april 2019

Hökarepanna

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Det skulle egentligen vara gödkalvnjure i, men hoppade över det... njure i mat är inte riktigt min grej!

4 portioner

(1 gödkalvnjure)
800 g utskuren fläskkotlettrad
2 stora gula lökar
1 kg stora potatisar
Smör till stekning
3 lagerblad
3 dl ljus köttbuljong
1 flaska köttbuljong (33 cl)
Några kvistar timjan
1 morot
1/2 purjolök (det vita)
Salt och peppar

(Putsa njuren från överflödigt fett och skär den i ca centimetertjocka skivor. Koka den hastigt i lättsaltat vatten.) Skala och skär löken i skivor. Skala potatisen och skär den i va centimetertjocka skivor. Skär kotlettraden i lika tjocka skivor. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn i tur och ordning potatis, (njure), lök och kött. Varva alla ingredienser i en stor gryta, börja och sluta med potatis. Lägg i lagerbladen mellan varven. Salta och peppra. Slå över buljongen och ölet och stick  ned timjankvistarna. Låt puttra på svag värme under lock i ca 1 timme. Skaka grytan några gånger men lyft inte på locket utom då du smakar av sältan och kryddningen. Skala och skiva moroten fint. Ansa och skiva det vita på purjolöken. Fördela grönsakerna över grytan och låt dem koka med några min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar