Sidor

tisdag 16 april 2019

Helstekt kotlettrad med ugnsbakade rödbetor och chèvreröra

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Tyvärr blev köttet lite torrt, men i övrigt var det gott! Hade helt enkelt köttet lite för länge i ugnen bara. Hm, så 68 grader är nog för mycket, kanske 66 istället? Sen insåg jag efteråt att det va dumt att jag inte snittade svålen i förväg. Det var nämligen skitsvårt att skära den i fina bitar. Men den var såklart god att äta ändå...!


6 portioner

1 kilo benfri kotlettrad
2 msk olivolja
2 smulade lagerblad
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk repad färsk timjan
1 tsk salt
2 krm nymald vitpeppar

Rödbetor:
500 g färska rödbetor
2 msk smör
4-5 kvistar färsk timjan
1/2 tsk salt
1 krm nymald vitpeppar

Chèvreröra:
200 g chèvre
4 msk matyoghurt
1 msk repad timjan
2 krm salt
1 krm nymald vitpeppar

Tillbehör:
Cocktailkapris
Sallad
Kokt potatis

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda olivolja, lagerblad, vitlök, timjan, salt och peppar. Gnid in köttet med kryddblandningen och lägg det i en ugnssäker form. Sätt in köttermometern och ställ in köttet mitt i ugnen. Skala och dela rödbetorna på mitten. Lägg dem i en smord form. Strö på timjan, salt och peppar. Ställ in rödbetsformen bredvid köttet i ugnen när köttet varit inne i cirka 20 minuter. Stek köttet sammanlagt ca 45 minuter, tills termometern visar 68-70 grader. Rödbetorna får stå inne 20 minuter efter att köttet tagits ut, sammanlagt ca 40 minuter. Ta ut köttet och låt det vila, övertäckt, ca 15 minuter. Mosa ihop chèvre och yoghurt. Smaksätt med timjan, salt och peppar. Skär köttet i tunna skivor. Servera med rödbetor, chèvreröra, kapris, sallad och potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar