Sidor

tisdag 16 april 2019

Salta biten med brynta rötter

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Blev förvånad över hur gott det var! Trodde att det skulle kännas torrt och saknas sås, men icke. Det var supergott!

4 portioner

1 kg rimmad oxbringa
6-8 vitpepparkorn
2-3 morötter
1 kålrot
2 kålrabbi
800 g potatis
Smör till stekning
Florsocker
Salt och peppar

Till servering:
Riven eller raspad pepparrot

Lägg köttet i en rimlig gryta och slå på rikligt med vatten. Koka upp och ta av grytan efter 1 min. Spola hastigt av köttet och gör rent grytan. Lägg tillbaka köttet och slå på nytt vatten. Låt koka upp och lägg i pepparkornen. Låt sjuda ca 2 timmar. Smaka av om buljongen behöver ytterligare sälta, salta biten får inte smaka mesigt! Låt köttet svalna i buljongen om du kokar det i förväg. Skala och ansa rotsakerna, skär dem i ca 2 cm stora kuber. Skala potatisen och koka buljongen från köttgrytan. Koka rotsakerna mjuka i buljong från köttgrytan. Häll av buljongen (spara den gärna till en god grönsakssoppa senare). Låt rotsakerna ånga av och bryn dem sedan i smör  i en stekpanna tills de fått lite färg. Salta och peppra. Strö över ett par nypor florsocker så att de blir aningen karamelliserade. Värm köttet i buljongen. Om du tycker att det är enklare kan du skära det i ganska tjocka skivor medan det är kallt. Riv eller raspa ordentligt med pepparrot under tiden. Lägg upp det färdiga köttet på ett varmt uppläggningsfat, lägg rotsaker och potatis runt om och strö pepparrot över köttet. Servera det som blir över i en skål bredvid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar