Sidor

tisdag 16 april 2019

Ugnsbakad kyckling på grönsaksbädd

Ett recept från boken Husmanskost från Allt om mat. Helt okej, men blev tyvärr lite torrt. Hade passat perfekt med någon kall sås till, tillexempel tzatziki.


4 portioner

1 kyckling (ca 1,2 kilo)
800 g potatis
2-3 morötter
2 gula lökar
1 röd paprika
2 msk olivolja
1 tsk salt

Marinad:
2-3 vitlöksklyftor
1 kruka timjan
1 knippa persiljan
1 citron, finrivet skal och saft
1/2 dl olivolja
1 tsk salt

Marinad:
Krossa vitlöken med knivbladet, skala och grovhacka den. Hacka timjan och persilja. Blanda ihop vitlök, timjan, persilja, citronskal, citronsaft, olivolja och salt i en bunke. Skär kycklingen i mindre bitar. Lägg dem i marinaden i dubbla plastpåsar. Ställ kallt. Sätt ugnen på 250 grader. Skrapa potatisen och skär den i klyftor. Skala morötterna. Skär dem på längden i jämntjocka bitar. Skala och klyfta löken. Kärna ur paprikanoch skär den i mindre bitar. Smörj en ugnssäker form med olja. Lägg i grönsakerna. Salta och rör om. Ugnsbaka grönsakerna mitt i ugnen 15 minuter. Lägg kyckling och marinad ovanpå grönsakerna. Tillaga ytterligare 30-40 minuter, tills kycklingen är genomstekt, 70 grader i innertemperatur. Ös kycklingen efter halva tiden. Kycklingen är färdig när köttsaften som rinner ut är klar (inte rosa). Servera kycklingen med potatis, grönsaker och sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar