Sidor

tisdag 16 april 2019

Köttbullar a la Lilian

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Väldigt goda köttbullar!

10 portioner

800 g nötfärs
800 g blandfärs
2 dl gräddmjölk ( 1 1/2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)
2 dl ströbröd
2 ägg
1 dl vatten
4 medelstora kokta potatisar
2 stora gula lökar
1 tsk farinsocker
2 msk ansjovisspad
4 msk konc. Kalvfond
2 msk kikkomansoja
Smör till stekning
Salt och peppar

Till servering:
Potatismos
Rårörda lingon
Pressgurka
Brunsås

Rör ihop gräddmjölken, ströbröd, ägg och vatten till en lös smet. Ställ åt sidan att svälla en stund. Mosa potatisen fint med en gaffel. Skala lökarna. Riv den ena, finhacka och stek den andra gyllenbrun (detta ger en godare färs med två sorters löksmak). Blanda ihop alla ingredienser hastigt till en smidig smet. Salta och peppra. Provstek en klick för att smaka av kryddningen. Forma så runda bullar det nånsin går och stek dem gyllenbruna i smör i omgångar. Servera köttbullarna med potatismos, rårörda lingon, pressgurka och brunsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar