Sidor

torsdag 20 juli 2017

Inkokt lax

Ett recept ur boken Husman av Stefan Ekengren. Har testat göra inkokt lax en gång förut och tycker att det är en ganska så halvtråkig rätt. Men det går absolut att äta.


4 portioner

Lax och lag:
500 g lax
1 msk salt
1 liter vatten
3/4 dl rödvinsvinäger
1 gul lök
1 morot, skalad och skivad
1/2 fänkål, ansad och skuren i bitar
2 nejlikor
1 lagerblad

Dillmajonnäs:
2 dl rapsolja
1/2 knippe dill
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
1 citron, rivet skal och ev saft
Salt

Lax och lag: strö saltet på laxbitarna och rimma under plast i rumstemperatur 2 timmar. Koka upp resten av ingredienserna. Torka av laxen och lägg den i en form med hög kant. Slå den kokande lagen över laxen och sjud tills laxen är precis klar med lite kärna (37° i mitten). De större bitarna kan behöva mer värme för att bli klara. Ställ i så fall formen i ugnen på 175 grader när du har hällt lagen över laxen. Kontrollera laxen så den inte blir torr. Låt laxen kallna i lagen fram till servering.

Dillmajonnäs: mixa olja och dill med stjälkar och allt i en blender cirka 5 minuter. Vispa ihop äggulor, senap, vinäger och citronskal i en bunke. Tillsätt dilloljan i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och eventuellt citronsaft för extra syra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar