Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 30 maj 2013

Jeanettes Thai köttfärssås

Väldigt god köttfärsås som min klasskompis tipsade mig om för ett tag sen! Testa gärna! Enkelt att göra!




1 st  gul lök
1-2 msk röd currypasta
1 msk olja
400 g köttfärs
400 ml kokosmjölk
1-2 tsk sambal oelek
2 tsk fisksås
1 tsk råsocker
10 blad babyspenat
1 st röd paprika
1 röd chili

Skala och skär löken i bitar. Fräs den och currypastan i olja 2-3 minuter. Blanda ner färsen och bryn den lätt. Häll i kokosmjölk. Kärna ur och strimla paprikan och chilin. Tillsätt chili, sambal oelek, fisksås och socker. Låt köttfärsen koka på låg värme i cirka 10 minuter. Blanda ner babyspenat och paprika strax före servering.

tisdag 28 maj 2013

Helens Texas Chili Con Carne

Fick detta receptet av min klasskompis för ett tag sen, men har inte hunnit göra det förrän nu.. och egentligen borde jag ha avvaktat ytterligare någon dag, för jag kom hem först vid halv åtta.. men den som väntar på nåt gott..! Långkok är ju faktiskt verkligen värt tiden! Kan erkänna att jag fuskade lite och tog upp lite ur grytan i förväg, blev så himla hungrig, men resten fick puttra vidare till perfekt konsistens. Hoppade över chipotlesåsen, men det gick bra ändå. Säger som jag brukar: Gört!




En klassiker som började säljas av gatuförsäljande "chiliqueens" i San Antonio, Texas.

600 g oxhögrev i små grytbitar, halva kalopsbitar
150 g bacon, strimlat
3 gula lökar, finhackade
2 vitlöksklyfor, finhackade
2 röda paprikor, tärnade
2 flaskor mörkt öl
2 msk finhackad färsk jalapeno eller jalapeno i vinäger
1 msk chipotle paste eller chipotle en adobo
1 nypa mald kanel
1 tsk spiskummin
1 msk oregano
Majs- eller rapsolja
Salt

Tillbehör:
Ris
Gräddfil
Tortillabröd och/eller chips
Riven ost
Rödlök
Isbergssallad

Bryn kött och bacon i lite olja. Tillsätt lök, vitlök och paprika och låt det fortsätta att fräsa på låg värme tills lök och paprika är mjuka. Häll på öl och låt det sakta koka upp. Skumma av väl och tillsätt därefter resten av ingredienserna utom oreganon.
Låt nu grytan småsjuda under lock 2-2½ timme så att köttet nästan faller sönder i sina fibrer. Mot slutet tillsätt oregano. Servera med varma tortillabröd eller chips, riven ost, hackad rödlök, gräddfil, strimlad isbergssallad och ris.

söndag 26 maj 2013

Ört och Lime pasta a la Samuel

Ytterligare ett smarrigt recept från familjen Johansson! Dom levererar alltid så himla goda recept! Detta åt jag med nån ny sorts korv som var med äpple och bacon in, kan inte påstå att jag kände någon smak av det, men god var den i alla fall. Testa nu denna goda pastasalladen, annorlunda och god!


Ca 400 g kokt pasta
2dl Crème fraîche
2dl majonäs
3dl gräddfil
1msk honung
Rivet skal och saft från 1 lime
2-3 msk hackad färsk basilika
2-3 msk hackad färsk dragon
1 liten finhackad purjolök
1 tsk salt
2 krm svartpeppar

Blanda samman allt i en bunke för såsen.
Blanda ner pastan rör om ordentligt och låt gärna stå kallt över natten. Servera med valfritt tillbehör, tex korv, grillat kött eller något vegetariskt alternativ.

lördag 25 maj 2013

Dinkelbröd

Köpte dinkelmjöl här om dagen när jag skulle testa göra dinkelkladdkaka.. tog nu resten av mjölet och knådade ihop lite bröd! Blev supergott! Knaprig och god yta, och sen mjukt o saftigt inuti. Hemmabakat bröd är verkligen underskattat..borde göra det oftare!



2 st. limpor

skållning:
2,5 dl Dinkelmjöl
3 dl vatten, kokande
2 tsk salt

Resten
5 dl vatten

25 gram jäst
850 gram Dinkelmjöl



Mät upp mjölet till skållningen i en degskål. Tillsätt salt och kokande vatten, blanda väl. Låt stå 5-10 minuter. Tillsätt 5 dl kallt vatten. Känn efter att degvätskan inte är varmare än 37°C (fingervarmt). Smula ner jästen. Tillsätt resten av mjölet, men spar ca 2 msk till utbakningen. Arbeta degen ca 4 minuter med maskin eller den dubbla tiden för hand. Smörj 2 st 1½ liters bakformar. Om degen känns lös kan den klickas direkt ner i formarna. Jämna till ytan med en degskrapa och strö över det sparade mjölet. Om degen känns fast kan man ta upp den i det sparade mjölet på bakbordet. Rulla ut till 2 rullar och lägg dem i formarna och platta till. Jäs under bakduk, 50-60 minuter, tills degen kommer upp till kanten på formarna. Sätt under tiden ugnen på 250-275°C. Nagga de färdigjästa bröden med en vattendoppad gaffel. Grädda i nedre delen av ugnen, först 5 minuter på den höga värmen. Sänk sedan till 200°C . Fortsätt att grädda ca 45 minuter, tills bröden är färdiggräddade. (Det ska låta ihåligt när man knackar i dem från undersidan.)
Låt bröden kallna på galler inlindade i bakduk.

fredag 24 maj 2013

Lisas quorngryta

Gott! Bjöd mina vänner på detta här om dagen. Glömde att köpa jordnötter, men det gick bra ändå! Dessutom hoppade jag över allroundkrydda.. det är inget jag brukar använda, tycker att det är för mycket konstiga E nummer i det. 




½ pkt quornbitar
3 dl matlagningsgrädde
(allroundkrydda)
svartpeppar
curry
½ burk majs
ca 100 g färska champinjoner
½ burk ananas
1 röd paprika
1 tärning hönsbuljong

strö över salta jordnötter

Fräs quornbitarna först, och krydda dem. För att de ska bli lite mjukare Låt det koka in lite vatten innan resten åker i. Servera med kokt ris.

torsdag 23 maj 2013

Dinkelkladdkaka

Ett recept ur Mia Öhrns bok Fler kladdkakor. Denna kladdkakan var hur som helst god. Kände inte direkt någon smakskillnad om man jämför denna med vanlig... Så med andra ord känns det totalt onödigt att jag gick och köpte dinkelmjöl...



100 g smör
200 g mörk choklad
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl dinkelfullkornmjöl
1 krm salt

Vispad grädde till servering

 Smörj en rund bokform med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Smält smöret till kakan i en bunke i mikron eller i en kastrull på spisen. Bryt chokladen i mindre bitar och smält försiktigt. Blanda till en jämn smet och låt svalna lite. Vispa upp äggen lätt tillsammans med sockret och rör ner chokladsmeten. Blanda mjöl och salt, vispa ner i smeten och vispa ihop till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15 minuter. Låt svalna helt, kakan kan gärna stå i kylen över natten. Servera med vispad grädde.

onsdag 22 maj 2013

Kassler med pasta

Idag blev det en mix av det jag hade hemma! Men det blev väldigt gott!
2 port.

Pasta
½ bit kassler
ca 10 cocktailtomater
salt, peppar och chiliflakes efter smak
1 ägg
ca 1 dl grädde
ca ½ dl riven parmesan

Koka pastan. Tärna tomaterna och kasslern. Blanda sedan samman allt i en kastrull. Färdigt!