Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Helt okej recept, men föredrar klassisk lasagne på köttfärs. Men däremot så var det en smidig och god sås! Den ska jag komma ihåg! Mycket lättare att göra än vanlig klassisk ostsås.
6 portioner
400 g färsk eller fryst spenat
1 liten lök
1 msk olivolja
2 krm riven muskot
1/2 citron
400 g kassler
4 dl creme fraiche
1 dl + 1/2 dl riven parmesan
1 dl riven vanlig ost
200 g pastaplattor
1/2 msk oregano
Salt
Svartpeppar
Skölj och rensa färsk spenat. Ta gärna fram fryst så att den hinner tina lite. Skala och hacka löken fint. Värm ugnen till 225 grader. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs löken på rätt låg värme tills den blivit mjuk men inte fått färg. Lägg i spenaten. Färsk får du ta i några omgångar men den vissnar ner och krymper snabbt. Spenaten ska bara bli varm. Fryst tar lite längre tid att smälta men den ska också bara bli varm. Smaka av med riven muskot, pressad citron, salt och peppar. Skiva kasslern ganska tunt, 2 mm skivor ungefär. Riv parmesanen och den andra osten. Blanda crème fraichen med 1 dl riven parmesan och oreganon. Smaka av med salt och peppar. Bottna en ugnssäker form, ca 18 x 25 cm, med spenat. Lägg på ett lager kassler, sedan pastaplattor och så crème fraiche. Upprepa en gång. Toppa med resten av den rivna parmesanen och den vanliga osten. Baka 30 minuter i ugnen eller tills osttäcket fått fin färg. Servera med en tomatsallad.
Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta
torsdag 2 juli 2020
Korv, surkål och frasig lök
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Enkel vardagsmat som är supergod! Rekommenderas!
4 portioner
500 g potatis
2 lökar
3 msk hackad persilja
3 msk smör
1 nypa timjan
1 msk rödvinsvinäger
600 g korvar, tex bratwurst
800 g hemgjord/färdigköpt surkål
Salt
Peppar
Värm ugnen till 225 grader. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Skala och skiva löken. Hacka persiljan. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek löken på medelvärme. Krydda med timjan, salt och peppar. Puttra på tills löken fått färg och blivit lite ”frasig”. Smaka av med rödvinsvinäger och kanske lite salt. Stek korven i ugnen. Värm surkålen i ugnen eller i en kastrull på spisen. Den behöver bara bli ätvarm. Vänd ner persiljan i kålen. Servera med korvarna och löken.
4 portioner
500 g potatis
2 lökar
3 msk hackad persilja
3 msk smör
1 nypa timjan
1 msk rödvinsvinäger
600 g korvar, tex bratwurst
800 g hemgjord/färdigköpt surkål
Salt
Peppar
Värm ugnen till 225 grader. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Skala och skiva löken. Hacka persiljan. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek löken på medelvärme. Krydda med timjan, salt och peppar. Puttra på tills löken fått färg och blivit lite ”frasig”. Smaka av med rödvinsvinäger och kanske lite salt. Stek korven i ugnen. Värm surkålen i ugnen eller i en kastrull på spisen. Den behöver bara bli ätvarm. Vänd ner persiljan i kålen. Servera med korvarna och löken.
onsdag 1 juli 2020
Ugnsbakad broccoli och blomkål med kyckling
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Enkelt att göra och gott!
4 portioner
4 kycklingklubbor
350 g broccoli
350 g blomkål
1 mild chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 lime
3 msk olivolja
2 dl vitt vin eller vatten
Salt
Svartpeppar
Värm ugnen till 200 grader. Dela klubborna i knäleden. Salta och peppra. Skölj broccolin och blomkålen. Dela i stora buketter. Skär stammarna i lite mindre bitar. Ta gärna med fina blad. Skölj chilin. Provsmaka en flisa. Är den stark så dela den och ta bort kärnorna och framför allt de vita hinnorna. Skiva chilin tunt. Skala och hacka vitlöken fint. Tvätta limen och riv skalet. Fram med en långpanna eller stor ugnsform. I med chilin, vitlöken, limeskalet, olivoljan och vinet eller vattnet. Pressa i halva limen. Salta och peppra rejält. Vänd noga runt broccoli- och blomkålsbitarna i den kryddiga soppan. Skuffa ner kycklingbitarna bland grönsakerna. Stek cirka 35 minuter i ugnen. Om du sticker i en kycklingbit ska det sippra fram ofärgad köttsaft. Servera med någon kolhydrat, typ bröd eller ris som kan suga upp såsen.
4 portioner
4 kycklingklubbor
350 g broccoli
350 g blomkål
1 mild chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 lime
3 msk olivolja
2 dl vitt vin eller vatten
Salt
Svartpeppar
Värm ugnen till 200 grader. Dela klubborna i knäleden. Salta och peppra. Skölj broccolin och blomkålen. Dela i stora buketter. Skär stammarna i lite mindre bitar. Ta gärna med fina blad. Skölj chilin. Provsmaka en flisa. Är den stark så dela den och ta bort kärnorna och framför allt de vita hinnorna. Skiva chilin tunt. Skala och hacka vitlöken fint. Tvätta limen och riv skalet. Fram med en långpanna eller stor ugnsform. I med chilin, vitlöken, limeskalet, olivoljan och vinet eller vattnet. Pressa i halva limen. Salta och peppra rejält. Vänd noga runt broccoli- och blomkålsbitarna i den kryddiga soppan. Skuffa ner kycklingbitarna bland grönsakerna. Stek cirka 35 minuter i ugnen. Om du sticker i en kycklingbit ska det sippra fram ofärgad köttsaft. Servera med någon kolhydrat, typ bröd eller ris som kan suga upp såsen.
Minifondue
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. En kompis nämnde att hon tycker att det är gott att värma brieost och dippa bröd i och då kom jag på att det faktiskt finns i min receptbok, så kände att jag borde testa! Det var gott, men väldigt mäktigt, så blev mycket över. Men har man gäster så är det ju perfekt att ta fram som sent tilltugg!
1 hel brieost
Lantbröd
Salami
Lufttorkad skinka
Syltlök
Cornichoner
Värm ugnen till 200 grader. Ställ osten på ett ark folie på en plåt. Baka 15 minuter i ugnen tills innanmätet är varmt och rinnigt. Det ska inte börja bubbla och få färg. Skiva och lägg upp charkuterierna och de andra tillbehören under tiden. Ställ osten mitt på bordet, skär ett kryss tvärs över skalet på ovansidan, vik upp och dippa brödbitar. Ät tillsammans med tillbehören.
1 hel brieost
Lantbröd
Salami
Lufttorkad skinka
Syltlök
Cornichoner
Värm ugnen till 200 grader. Ställ osten på ett ark folie på en plåt. Baka 15 minuter i ugnen tills innanmätet är varmt och rinnigt. Det ska inte börja bubbla och få färg. Skiva och lägg upp charkuterierna och de andra tillbehören under tiden. Ställ osten mitt på bordet, skär ett kryss tvärs över skalet på ovansidan, vik upp och dippa brödbitar. Ät tillsammans med tillbehören.
Fyllda tomater
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Lite kul rätt som min 4 åriga dotter tyckte va supergod! Va faktiskt inte så värst krångligt att göra heller.
4 portioner
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
8 sardellfiléer
400 g lamm- eller nötfärs
3 msk hackad persilja
3 msk strimlad basilika
1 mozzarellaost, 125 g
1 dl riven parmesan
8 stora tomater
1 dl vitt vin
Salt
Svartpeppar
Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs hacket och sardellerna på medelvärme tills de mjuknat utan att ta färg. Höj värmen, ös i färsen och fortsätt fräsa tills den blivit lite brynt. Salta och peppra. Ta av värmen och låt svalna något. Hacka persiljan och strimla basilikan medan färsen fräser. Vänd ner i pannan någonstans på vägen. Skär mozzarellan i 8 bitar. Riv parmesanen. Skär toppen av tomaterna och karva försiktigt ut inkråmet. Släng det inte utan spara på ett bra ställe. (Tomatlocken har du däremot ingen användningar här men de kan ju bli en mycket liten sallad) Värm ugnen till 225 grader. Proppa tomaterna fulla med färsen. Glöm inte att stoppa en bit mozzarella någonstans i mitten på varje. Ställ ut i en ugnssäker form. Salta tomatinkråmet lätt. Häll det tillsammans med vinteride sidan av tomaterna. Strö parmesanen över tomaterna. Gratinera 10-15 minuter i ugnen eller tills osten fått lite färg. Servera med skyn och bröd.
4 portioner
1 lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
8 sardellfiléer
400 g lamm- eller nötfärs
3 msk hackad persilja
3 msk strimlad basilika
1 mozzarellaost, 125 g
1 dl riven parmesan
8 stora tomater
1 dl vitt vin
Salt
Svartpeppar
Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stekpanna. Fräs hacket och sardellerna på medelvärme tills de mjuknat utan att ta färg. Höj värmen, ös i färsen och fortsätt fräsa tills den blivit lite brynt. Salta och peppra. Ta av värmen och låt svalna något. Hacka persiljan och strimla basilikan medan färsen fräser. Vänd ner i pannan någonstans på vägen. Skär mozzarellan i 8 bitar. Riv parmesanen. Skär toppen av tomaterna och karva försiktigt ut inkråmet. Släng det inte utan spara på ett bra ställe. (Tomatlocken har du däremot ingen användningar här men de kan ju bli en mycket liten sallad) Värm ugnen till 225 grader. Proppa tomaterna fulla med färsen. Glöm inte att stoppa en bit mozzarella någonstans i mitten på varje. Ställ ut i en ugnssäker form. Salta tomatinkråmet lätt. Häll det tillsammans med vinteride sidan av tomaterna. Strö parmesanen över tomaterna. Gratinera 10-15 minuter i ugnen eller tills osten fått lite färg. Servera med skyn och bröd.
Tarte flambée
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Har aldrig gjort Tarte flambée förut, hade aldrig ens hört talas om det. Men oj så gott det var! Och sen bara några veckor efter att jag hade gjort detta så nämnde en kompis det. Komiskt! Men då kunde jag ju säga att jag har provat och dela med mig av detta receptet!
4 portioner
2 stora lökar
2 msk olivolja
250 g svamp
250 g rimmat fläsk
100 g riven ost
2 dl creme fraiche
1 krm muskot
1 färdig kyld pizzadeg
Några kvistar färsk timjan
Salt
Svartpeppar
Tomatsallad:
1/2 liten rödlök
1/2 dl strimlad mynta/basilika
400 g körsbärstomater
Ett par nävar gröna blad
1 dl svarta oliver
2 msk olivolja
Skala och skiva lökarna. Stek dem mjuka i olivoljan på låg värme. Använd en stor stekpanna eller kastrull, det är mer som ska få plats. Rensa och skiva svampen. Tärna eller strimla fläsket rätt grovt. Låt svampen och fläsket steka med löken några minuter. Salta och peppra. Värm ugnen till 225 grader. Riv osten om du köpt i bit. Krydda crème fraichen med riven muskot, salt och peppar. Rulla ut pizzadegen på en papprad plåt. Bred på crème fraichen. Lämna någon cm vid kanterna. Fördela lök-, fläsk- och svampblandningen över tarten och strö över osten. Grädda i ugnen i 10-15 minuter eller tills osten fått fin färg. Fixa salladen under tiden: skala och hacka rödlöken. Strimla myntan och basilikan. Skölj och dela tomaterna. Skölj de gröna bladen. Lägg upp på ett stort fat eller i en skål. Salta och peppra. Dräll över oliverna och ringla på olivoljan. Servera till tarten.
4 portioner
2 stora lökar
2 msk olivolja
250 g svamp
250 g rimmat fläsk
100 g riven ost
2 dl creme fraiche
1 krm muskot
1 färdig kyld pizzadeg
Några kvistar färsk timjan
Salt
Svartpeppar
Tomatsallad:
1/2 liten rödlök
1/2 dl strimlad mynta/basilika
400 g körsbärstomater
Ett par nävar gröna blad
1 dl svarta oliver
2 msk olivolja
Skala och skiva lökarna. Stek dem mjuka i olivoljan på låg värme. Använd en stor stekpanna eller kastrull, det är mer som ska få plats. Rensa och skiva svampen. Tärna eller strimla fläsket rätt grovt. Låt svampen och fläsket steka med löken några minuter. Salta och peppra. Värm ugnen till 225 grader. Riv osten om du köpt i bit. Krydda crème fraichen med riven muskot, salt och peppar. Rulla ut pizzadegen på en papprad plåt. Bred på crème fraichen. Lämna någon cm vid kanterna. Fördela lök-, fläsk- och svampblandningen över tarten och strö över osten. Grädda i ugnen i 10-15 minuter eller tills osten fått fin färg. Fixa salladen under tiden: skala och hacka rödlöken. Strimla myntan och basilikan. Skölj och dela tomaterna. Skölj de gröna bladen. Lägg upp på ett stort fat eller i en skål. Salta och peppra. Dräll över oliverna och ringla på olivoljan. Servera till tarten.
Kycklingvingar med dipp
Ett recept från boken Grytor, långkok och lite husman av Jon Hansson och Camilla Lindqvist. Såg så himla gott ut på bilden, så var riktigt taggad på att äta detta. Men blev tyvärr besviken. Tycker inte att det blev alls så gott som jag föreställt mig. Buffalowings från kungsfågel som man hittar i frysdisken är mycket godare!
2 portioner
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
2 stjärnanis
2 dl ostronsås
1 msk sambal oelek
1 kg kycklingvingar
Dipp:
4 dl matlagningsyoghurt
2 msk sesamolja
Grönsaker att dippa:
Gurka
Morötter
Paprika
Blekselleri
Värm ugnen till 225 grader eller tänd grillen. Skala och riv vitlöken och ingefäran ner i en långpanna. Mortla stjärnanisen. Rör ihop med ostronsåsen och sambal oelek. Vänd runt kycklingvingarna i såsen. Var noga så att alla blir väldigt kladdiga. Stek 25 minuter i ugnen eller tills de fått fin färg (eller grilla på ganska hög värme). Rör ihop yoghurten och sesamoljan i en skål. Smaka av med salt. Skölj, ansa och skala grönsakerna. Skär dem i behändiga stavar. Servera kycklingvingarna med grönsakerna och dippen.
2 portioner
2 vitlöksklyftor
2 cm ingefära
2 stjärnanis
2 dl ostronsås
1 msk sambal oelek
1 kg kycklingvingar
Dipp:
4 dl matlagningsyoghurt
2 msk sesamolja
Grönsaker att dippa:
Gurka
Morötter
Paprika
Blekselleri
Värm ugnen till 225 grader eller tänd grillen. Skala och riv vitlöken och ingefäran ner i en långpanna. Mortla stjärnanisen. Rör ihop med ostronsåsen och sambal oelek. Vänd runt kycklingvingarna i såsen. Var noga så att alla blir väldigt kladdiga. Stek 25 minuter i ugnen eller tills de fått fin färg (eller grilla på ganska hög värme). Rör ihop yoghurten och sesamoljan i en skål. Smaka av med salt. Skölj, ansa och skala grönsakerna. Skär dem i behändiga stavar. Servera kycklingvingarna med grönsakerna och dippen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)