Ett recept från en Allt om mat tidning. Tog lång tid att göra men blev väldigt gott! Helt klart en utav de godaste risottona jag nånsin gjort.
6 portioner
1 kyckling - (ca 1,3 kilo)
4 l vatten
1 gul lök
200 g rotselleri
1 bit purjolök - (ca 10 cm)
2 morötter
2 vitlöksklyftor
0,5 timjan - kruka
5 persiljestjälkar
2 lagerblad
8 - 10 vitpepparkorn
Risotto:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
150 g körsbärstomater - + 150 g gärna både röda och gula
3 dl arborioris
2 dl vitt vin - torrt
7 - 8 dl buljong - från kycklingkoket
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar - nymald
2 dl svecia - riven, vällagrad (jag tog parmesan istället)
3 msk smör
0,5 kruka körvel
Lägg kycklingen i en gryta. Häll på vatten så att det täcker och låt koka upp. Skumma väl.
Skala lök och rotselleri och skär i bitar. Ansa och skär purjolöken i tjocka skivor. Skala och skär morötterna i bitar.
Lägg rotfrukter och kryddor i grytan. Låt kycklingen sjuda under lock ca 1 timme.
Ta upp kycklingen och låt svalna. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i stora bitar.
Koka under tiden ihop buljongen tills ca 10 dl återstår. Sila buljongen och skumma bort fettet från ytan.
Risotto: Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olja. Tillsätt 150 g tomater och ris och fräs på medelvärme ytterligare 1–2 min. Häll över vinet och låt det koka in i riset.
Häll på den varma buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset är mjukt och risotton är krämig och lös. Blanda ner kycklingköttet och 150 g tomater. Krydda med salt och peppar. Rör ner ost och smör och eventuellt lite extra buljong. Strö över körveln och servera direkt.
1 kyckling - (ca 1,3 kilo)
4 l vatten
1 gul lök
200 g rotselleri
1 bit purjolök - (ca 10 cm)
2 morötter
2 vitlöksklyftor
0,5 timjan - kruka
5 persiljestjälkar
2 lagerblad
8 - 10 vitpepparkorn
Risotto:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
150 g körsbärstomater - + 150 g gärna både röda och gula
3 dl arborioris
2 dl vitt vin - torrt
7 - 8 dl buljong - från kycklingkoket
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar - nymald
2 dl svecia - riven, vällagrad (jag tog parmesan istället)
3 msk smör
0,5 kruka körvel
Lägg kycklingen i en gryta. Häll på vatten så att det täcker och låt koka upp. Skumma väl.
Skala lök och rotselleri och skär i bitar. Ansa och skär purjolöken i tjocka skivor. Skala och skär morötterna i bitar.
Lägg rotfrukter och kryddor i grytan. Låt kycklingen sjuda under lock ca 1 timme.
Ta upp kycklingen och låt svalna. Ta bort skinn och ben från kycklingen och skär köttet i stora bitar.
Koka under tiden ihop buljongen tills ca 10 dl återstår. Sila buljongen och skumma bort fettet från ytan.
Risotto: Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs löken i olja. Tillsätt 150 g tomater och ris och fräs på medelvärme ytterligare 1–2 min. Häll över vinet och låt det koka in i riset.
Häll på den varma buljongen, lite i taget, under omrörning tills riset är mjukt och risotton är krämig och lös. Blanda ner kycklingköttet och 150 g tomater. Krydda med salt och peppar. Rör ner ost och smör och eventuellt lite extra buljong. Strö över körveln och servera direkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar