Ett recept från boken Husmanskost av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Kalops är verkligen en utav mina favoriträtter, så blir alltid lika glad när jag hittar ett nytt recept på det så att jag ”får” göra det igen. Detta receptet var verkligen en hit! En sån enkel sak att göra potatismos istället för att bara ha vanlig kokt potatis höjde verkligen rätten! Min sambo var helt salig över den picklade rödlöken, jag var inte lika imponerad, men helt klart gott. Däremot kändes ugnsrostade morötterna onödiga då det redan är morötter i grytan.
4 portioner
1 gul lök
600 g högrev
3 ganska stora morötter
Smör eller olja att steka i
Salt och peppar
2 msk vetemjöl
Ca 9 dl vatten
1 msk kalvfond
3 lagerblad
10 kryddpepparkorn
En liten burk ansjovis
Picklad rödlöksröra:
1 liten rödlök
1 1/2 dl vatten
3/4 dl socker
1/2 dl ättika
2 dl creme fraiche
Salt och peppar
Ugnsrostade morötter:
400 g morötter
Smör eller rapsolja att klicka eller ringla över
Salt
1/2 finhackad chili
2 msk finhackad gräslök
Potatismos:
1 kg mjölig potatis
1 msk smör eller rapsolja
1/2 - 1 dl mjölk
Salt och peppar
Börja med rödlöksröran. Hacka rödlöken. Koka upp vatten, socker och ättika i en liten kastrull. Lägg i rödlöken och låt den svalna. Ta upp rödlöken ur sin lag och blanda den med lätt creme fraiche, salt och peppar. Ställ röran kallt.
Hacka löken till kalopsen och dela köttet i ganska stora tärningar, 2x2 cm. Skala och skär morötterna i breda slantar. Stek löken i en gryta så att den blir mjuk och glansig. Lägg löken åt sidan. Stek köttet i omgångar i grytan, köttet ska få färg. Salta och peppra och lägg det åt sidan allteftersom. Tillsätt all lök och allt kött. Strö över mjölet och rör om. Tillsätt 7 dl vatten, kalvfond, lagerblad, kryddpepparkorn och ansjovisen i sitt spad (du behöver inte finfördela den) till grytan. Rör om då och då, se till att det finns vatten så att det täcker köttet hela tiden. Låt kalopsen koka tills köttet är mört, det tar 2 - 2 1/2 timmar.
Skala eller tvätta morötterna och dela dem i skivor. Lägg morötterna i en långpanna och klickade lite smör eller ringla rapsolja över och salta. Rosta i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 40 minuter. Strö över chili och gräslök.
Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, det tar ca 25 minuter. Häll bort vattnet och rör ner smör eller rapsolja och lite mjölk. Rör med en elvisp till ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar. Servera kalopsen med potatismos, ugnsbakade morötter och picklad rödlöksröra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar