Ett recept från boken Husmanskonst av Kristina Eriksson och Åsa Dahlgren. Väldigt gott! Rekommenderas! Att steka potatisen sådär har jag nog aldrig gjort förut, det kommer jag garanterat göra fler gånger även till andra tillbehör.
4 portioner
4 isterband
Stuvade rotfrukter:
4 morötter
1 palsternacka
150 g rotselleri
2 msk smör eller rapsolja
2 msk vetemjöl
3 - 4 dl mjölk
Salt och peppar
Småpotatis stekt i ströbröd:
1 kg kokta, gärna lite ljumma småpotatisar
Smör eller rapsolja att steka i
Ströbröd
Salt
Servering:
Senap
Garnering:
Hackad rödlök
Fint skuren salladslök
Skala morot, palsternackspuré rotselleri och dela dem i jämnstora bitar. Förväll rotfrukterna i lättsaltat vatten i 10-15 minuter, rotfrukterna ska vara mjuka. Låt rotfrukterna rinna av i ett durkslag. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjöl och rör så att mjölet löser sig i smöret. Tillsätt mjölken och rör samtidigt som såsen kokar. Låt såsen koka i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Avsluta med att vända ner rotfrukterna. Stek potatisen i smör eller rapsolja så att den blir varm och får färg. Strö på ströbröd och låt potatisen steka i ytterligare någon minut. Salta. Skär små snitt i isterbanden (skär man för djupa snitt går isterbanden sönder när man steker dem). Stek isterbanden, 2 åt gången, i en stekpanna. Servera isterbanden med stuvade rotfrukter, stekt potatis och senap. Garnera med hackad rödlök och salladslök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar