Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

söndag 18 oktober 2020

Smörgåstårta med kyckling, bacon och syrad rödlök

 Ett recept från boken Älskade smörgåstårtor av Kristina Eriksson och Anna Clarén. Min sambo som älskar smörgåstårtor fick boken i present av mig för ett par år sen, så nu får han välja en ny smörgåstårta till varje födelsedag. I år blev det denna, och jag kan säga att den blev väldigt smarrig! 



Ca 10 portioner

18 skivor formfranska

Syrad rödlök:

1/2 dl ättiksprit

1 dl strösocker

1 dl vatten

2 små rödlökar (det blir snyggast om rödlökarna är små)

Kyckling- och baconfyllning

1/2 grillad kyckling

1 pkt bacon

2 tomater

1 dl majonnäs

1 dl turkisk yoghurt

1 msk svensk senap

1 msk dijonsenap

1/2 dl finhackad gräslök

Salt och peppar

Syrad lök- och philadelphiafyllning 

1/2 dl finhackad syrad lök

150 g philadelphiaost 

1 dl turkisk yoghurt

Salt och peppar

Garneringskräm:

250 g philadelphiaost 

1 1/2 dl turkisk yoghurt

Garnering:

1/2 grillad kyckling

1 pkt bacon

200 g cocktailtomater 

Syrade rödlöksringar 

100 g rucola 

Börja med rödlöken. Blanda ättiksprit, socker och vatten i en kastrull och låt det koka upp. Ställ kastrullen åt sidan. Skala och skär rödlökarna i tunna skivor. Lägg rödlöksringarna i ett trångt kärl och häll lagen över. Låt löken och lagen kallna. 

Rensa kycklingen och skär köttet i små bitar. Dela baconet i bitar och stek det, hälften åt gången. Skär tomaterna i små bitar. Lägg kycklingkött, bacon, tomat, majonnäs, turkisk yoghurt, svensk senap, dijonsenap, gräslök, salt och peppar i en bunke och blanda. 

Ta 1/2 dl av den kalla syrade löken och hacka den fint. Blanda syrad lök, philadelphiaost och turkisk yoghurt till en röra. Salta och peppra.

Skär bort kanterna på brödet och lägg ut tre skivor på längden och två på bredden på en bricka. Bred kyckling- och baconfyllningen över brödskivorna och täck med ett lager brödskivor. Lägg brödskivorna så att de täcker skarvarna på föregående lager(som när man lägger tegel på ett hus). Bred på syrad lök- och philadelphiafyllning och täck med sista brödskivorna. Blanda philadelphiaost och turkisk yoghurt i en skål och bred över hela smörgåstårtan. Rensa och skär kycklingen i tärningar. Dela baconet i bitar och stek det så nära serveringstillfället som möjligt. Baconet och smörgåstårtan blir snyggast så. Delatomaterna i skivor eller halvor och lägg dem ovanpå tårtan tillsammans med kyckling, bacon och syrade rödlöksringar. Dekorera med rucola runt om kanterna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar