Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

lördag 10 augusti 2019

Boeuf bourguignon

Ett recept från boken Husmanskost av Allt om mat. Var länge sedan jag gjorde sån här, men det är ju väldigt gott med långkok!

8 portioner

1,2 kilo högrev eller märgpipa
2 msk + 1 msk smör
1 dl + 5 dl vatten
2 gula lökar
1/2 dl vetemjöl
2 msk tomatpuré
3 vitlöksklyftor, pressade
1 tsk salt
5 svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan
2 lagerblad
2 mörka ox- eller köttbuljongtärningar
4 dl rött vin
2 msk kinesisk soja
Tillbehör:
200 g steklök
100 g champinjoner
2 msk smör
150 g rimmat fläsk

Garnering:
Färsk timjan

Skär köttet i mindre bitar. Skär bort synligt fett och senor. Hetta upp smöret i stekpannan och bryn köttet i omgångångar. Lyft över det till en stekgryta efter hand. Vispa ur stekpannan med 1/2 dl vatten efter halva stekningen och 1/2 dl när allt kött är brynt. Häll vattnet över köttet i grytan. Skala, klyfta och stek löken på svag värme ca 5 minuter. Lägg löken i grytan. Pudra över mjölet. Tillsätt tomatpuré, vitlök, salt, svartpeppar, timjan och lagerblad. Smula i buljongtärningarna. Späd med vin, 5 dl vatten och soja. Blanda väl och låt grytan koka upp. Låt grytan sjuda på lägsta värme, med locket lite på glänt, 1 1/2 - 2 timmar. Köttet är färdigt när det nästan faller sönder.
Skala och fräs hel steklök i smör 2-3 minuter på medelvärme under omrörning. Låt löken sjuda med i grytan de sista 10 minuterna. Fräs även svampen i smör och rör ner den i grytan. Skär fläsket i mindre bitar. Bryn i stekpanna och strö det över grytan före servering. Garnera med färsk timjan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar