Snälla ge mig recept som du rekommenderar så att jag kan fortsätta

torsdag 8 oktober 2015

Pärontarte med hasselnötssmulor

Ett recept ur boken Smulpajer - nya och gamla favoriter för smulälskaren av Maria Öhrn. Gjorde denna och tog med till jobbet och bjöd på. Var uppskattad av kollegorna. Själv tycker jag att den var god, men absolut inte den godaste smulpajen jag ätit. En bra smulpaj om man inte gillar när det är så sött.


Pajdeg och smulor:
200 g hasselnötter
4 dl rågsikt
1 krm salt
200 g smör
1 dl råsocker

Fyllning:
3 medelstora päron (ca 400 g)
Lite citronsaft
1 tsk malen ingefära

Hacka hälften av nötterna riktigt fint och resten grovt i en matberedare eller mixer. Blanda de fint hackade nötterna med rågsikt och salt. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och finfördela fettet i mjölblandningen med fingertopparna. Tillsätt sockret och nyp ihop till en smulig deg. Blanda knappt en tredjedel av smuldegen med de grovt mixade hasselnötterna. Denna deg ska vara smultäcke ovanpå tarten. Arbeta snabbt ihop resten av smulorna till en smidig deg och tryck ut degen tunt i en smord och mjölad pajform, ca 28 cm i diameter. Låt både pajformen och den smuliga degen stå kallt i ca 30 minuter. 
Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen i 200 grader i drygt 10 minuter eller tills pajskalet börjar få färg. Halvera päronen, ta bort kärnhuset och skär frukten i ganska tunna skivor. Fördela päronskivorna i pajskalet och stänk över lite citronsaft. Pudra päronen med ingefära och strö över hasselnötssmulorna. Grädda tarten i nedre delen av ugnen i 200 grader i knappt 20 minuter eller tills smultäcket fått färg. Servera ljummen med massor av vaniljsås! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar