Sidor

torsdag 22 november 2018

Musselgryta med sötpotatis och kokosgrädde

Ett recept jag sparat från nån Buffétidning från Ica. Hade glömt bort det, så vet inte hur länge det legat. Det blev helt okej, men måste erkänna att jag ändå bleck ute besviken... såg så himla gott ut på bilden. 


4 portioner

700 g sötpotatis

1 stor röd paprika

1-2 tsk röd currypaste

1 burk kokosgrädde (ca 400 ml)

2 msk asiatisk fisksås

1 msk färskpressad limejuice

1 tsk flytande honung

100 g babyspenat

1 burk blåmusslor i lake (360 g)

1 frp frysta, tinade blåmusslor (450 g)

1 kruka thaibasilika 

Rapsolja

Salt och svartpeppar

Kokt basmatiris till servering

Skala och dela sötpotatisen på längden, skär i cm-tjocka skivor. Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar. Hetta upp 1 msk olja i en stor gryta, bryn sötpotatis och paprika hastigt. Tillsätt currypasten och låt fräsa 1 minut under omrörning. Häll i kokosgrädde, fisksås, limejuice och honung. Låt sjuda på svag värme utan lock 15-20 minuter, tills potatisen är mjuk. Lägg i spenaten och låt den sjunka ihop ett par minuter. Lägg i musselkött med laken och blåmusslor med skal och låt sjuda ytterligare ca 5 minuter under lock. Smaka ev av med salt och peppar. Riv över thaibasilika och servera med ris. Bjud mer fisksås till för den som vill ha.

onsdag 21 november 2018

Kokt rimmad fläsklägg med rotmos och senapscrème 

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En riktig klassiker! Supergott! Gillade även senapscrèmen till. Lite extra lyxigt istället för bara vanlig senap.


4 portioner

4 fläskläggar

1 gul lök

10 kryddpepparkorn

4 kryddnejlikor

4 lagerblad

2 kvistar färsk timjan

Senapscrème:

1 knippe gräslök

1 dl creme fraiche

1 tsk Colman’s senapspulver

2 tsk dijonsenap

Rotmos:

1 stor kålrot

2-3 morötter

3-4 potatisar

2 msk smör

Ev. Salt

Mald kryddpeppar och mald kryddnejlika

Till servering:

Ev. Stark senap

Täck läggarna med kallt vatten i en kastrull och koka upp. Låt koka häftigt någon min. Ta upp dem med hålslev och spola av med kallt vatten. Rengör grytan, lägg tillbaka köttet och fyll på med nytt vatten. Skala och skär löken i bitar. Tillsätt löken och kryddorna när vattnet med läggen kokat upp. Sänk värmen och låt köttet sjuda tills det är mört, 1 1/2 - 2 timmar eller tills det släpper från benen. 

Skär gräslöken fint till senapscrèmen. Rör ihop alla ingredienser och ställ kallt. 

Skala och skär rotsakerna till rotmoset i bitar. Koka kålroten och moroten i lite spad från läggkoket (som du smakat av sältan på). Låt koka 1/2 timme. Tillsätt potatisen och koka den mjuk. Passera allt genom en potatispress. Bryn smöret och rör ned det i moset. Smaka av med salt, mald kryddpeppar och mald nejlika. Värm köttet och servera rykande varmt med rotmoset och senapscrèmen. Stark senap är också gott till.

Raggmunk med fläsk

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En riktig klassiker. Gott! 


4 portioner

1 kg potatis

1 ägg

1 msk mjöl

Smör och stekflott till stekning

Salt och peppar

Garnityr:

800 g sidfläsk i skivor

Smör och olja till stekning

Till servering:

Rårörda lingon

Skala och riv potatisen grovt. Krama ur vätskan om det behövs. Vispa ihop ägg och mjöl samt vänd ned den rivna potatisen i smeten. Blanda allt snabbt, salta och peppra. Stek fläsket frasigt och gyllenbrunt, inte för länge för då blir det hårt och torrt. Börja stekningen med lite olja och smör i pannan. När fläsket är klart häller du av flottet men sparar det till stekningen av raggmunkarna. Håll fläsket varmt. Bryn smör och lite fläskflott i en stor stekpanna, klicka ut smeten och platta till så tunt som möjligt. Stek raggmunkarna frasiga och gyllenbruna på båda sidor. Servera rykande varmt med fläsket och rårörda lingon.

Vardagscurry med kyckling

Ett recept jag hittade i nån tidning för längesen. Hade glömt att jag hade sparat receptet, men så hittade jag det här om dagen. Var väldigt lätt att göra och var supergott. Tycker att mango chutney passar bra till!

Jag hoppade över koriandern... men du gör såklart som du vill! 


4 portioner

1 msk malen spiskummin

(1 msk malen koriander)

2 tsk gurkmeja

1 tsk chiliflakes

1 tsk mortlade kardemummakärnor

2 msk olja

2 gula lökar, klyftade

2 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk riven ingefära

2 msk tomatpuré

500 g krossade tomater

400 ml kokosmjölk

Salt och honung

1/2 broccoli (125 g)

2 färdiggrillade kycklinglår eller stekta kycklingfiléer

Till servering:

3 dl ris

(1 kruka koriander, grovhackad)

1 lime, i klyftor

Koka riset. Fräs alla torra kryddor i olja under omrörning tills de börjar dofta. Tillsätt lök, vitlök, ingefära och tomatpuré. Stek någon minut till. Häll i krossade tomater och kokosmjölk. Låt småputtra ca 10 min. Smaka av med salt och honung. Skär broccolin i mindre buketter och dra loss kycklingköttet från benen. Lägg broccoli och kyckling i grytan och koka tills broccolin är något mjuk och kycklingen varm. Servera med ris, koriander och lime. 

Smörstekta äppelringar med kardemummasmulor och vaniljglass

Ett recept från boken Smulpajer av Maria Öhrn. Gick snabbt att göra, så passade perfekt när jag inte hade förberett någon efterrätt.


4-6 portioner

Vaniljglass

Kardemummasmulor:

2 dl havregryn

1 liten nypa salt

1/2 tsk malen eller finstött kardemumma

50 g kallt smör

1/2 dl brun farin

Äppelringar:

3 medelstora äpplen (ca 500 g)

Smör

Brun farin

Kanel

Mät upp havregryn, salt och kardemumma. Tillsätt det kalla smöret skuret i mindre bitar och finfördela smöret i havregrynen med fingertopparna. Tillsätt farinet och arbeta ihop till en smulig massa. Grädda smulorna i en ugnsform i mitten av ugnen i 200 grader i 10-15 minuter eller tills de fått lite färg. Rör runt i smulorna då och då så att de blir jämnt gräddade. Låt svalna. Skala äpplena, kärna ur dem och skär dem i skivor, knappt en halv cm tjocka. Lägg en ordentlig klick smör i stekpannan och låt det bli gyllenbrunt. Strö lite farin och kanel över äppelskivorna och lägg några i taget med den sockrade sidan neråt i stekpannan. Låt dem steka någon minut på medelvarm platta och strö även skivornas ovansida med farin och kanel. Vänd skivorna och stek dem tills de blivit lite mjuka och genomskinliga. Stek resten av skivorna och servera genast med vaniljglass och kardemummasmulor.

lördag 10 november 2018

Linssoppa med lime, vitlöksbröd och parmesan

Ett recept från Linas matkasse. Enkelt att göra och gott! Passade perfekt som lunch.


2 portioner

3 morötter

1 gul lök

Olivolja

250 g cocktailtomater 

4 vitlöksklyftor

2 msk tomatpuré

5 dl vatten

1/2 dl creme fraiche

1 frp röda linser (sköljda o avrunna)

1 tärning grönsaksbuljong

1/2 msk paprikapulver

1 tsk socker

1 tsk sambal oelek

1/2 frp surdegspavé

Flingsalt

1 lime

1 frp bladpersilja

3/4 frp riven parmesan

Skala och slanta morötterna. Tärna löken. Hetta upp 1 1/2 msk olivolja i en stekgryta. Fräs lök, morötter och cocktailtomater och 2 pressade vitlöksklyftor 1-2 min. Tillsätt tomatpuré, vatten, creme fraiche, röda linser, grönsaksbuljong, paprikapulver, socker och sambal oelek. Låt puttra fram till servering. 

Dela bröden på hälften. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och gnid in brödet med 2 pressade vitlöksklyftor, lite olivolja och lite flingsalt. Rosta mitt i ugnen i 6-7 min.

Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt rivet skal och pressad saft från limen. Smaka av med salt. Finhacka bladpersiljan. Toppa linssoppan med parmesan och persilja. Ringla över lite olivolja och servera med vitlöksbröd.


Italienska köttbullar i tomatsås med tripolinepasta och rosmarin

Ett recept från Linas matkasse. Gott och lätt att göra!


180 g tripolinepasta 

1/4 förp. Riven parmesan

2 vitlöksklyftor

1/2 msk torkad oregano

1 tsk torkad timjan

Salt och svartpeppar

250 g nötfärs

Olja

1 burk konserverade körsbärstomater

1/4 dl creme fraiche

1 tsk torkad timjan

1 tsk balsamvinäger

1 tsk honung

1 tomat

1 röd paprika

1 bananscharlottenlök

1/2 frp ruccola

1 tak balsamvinäger

1/2 kruka rosmarin

Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Blanda parmesan, pressad vitlök, oregano, timjan, 2 krm salt och lite nymald svartpeppar och nötfärs i en bunke. Forma färsen till 6-8 köttbullar. Hetta upp lite olivolja i en rymlig stekpanna och bryn köttbullarna runtom 3-4 min. Tillsätt konserverade körsbärstomater, creme fraiche, timjan, 1/2 tsk salt, balsamvinäger och honung i stekpannan. Låt puttra under lock 6-9 min. tills köttbullarna är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader).

Skiva tomaten, paprikan och bananscharlottenlöken. Blanda med ruccola och balsamvinäger. Lägg på ett fat och strö över lite salt och nymald svartpeppar. Grovhacka rosmarinen och strö över italienska köttbullarna och servera med tripolinepasta och sallad.

Kycklingschnitzel med rosmaringremolata, coleslaw och citron

Ett recept från Linas matkasse. Helt okej rätt.


2 portioner

450 g småpotatis

Olivolja

Salt och svartpeppar

1 bananscharlottenlök

1 frp coleslawmix

1/2 dl creme fraiche

2 tsk dijonsenap

1 tsk vitvinsvinäger

1 tsk sambal oelek

1 tsk honung

1 vitlöksklyfta

1/2 kruka rosmarin

1 citron

Ströbröd

300 g minutfilé av kyckling

Värm ugnen till 250 grader. Lägg potatisen i en smord ugnsform. Blanda med lite olivolja och salt. Rosta högt upp i ugnen 20-25 min. Skiva bananscharlottenlöken tunt och lägg i en bunke. Blanda med closlawmixen, vmcremw fraiche, dijonsenap, vitvinsvinäger, sambal oelek, honung, pressad vitlök, 2 krm salt och lite nymald svartpeppar. 

Hacka rosmarinbladen. Finriv skalet från citronen. Blanda på skärbrädan och spara till senare. 

Häll ströbröd på en tallrik. Krydda ca 300 g minutfilé med 1/2 tsk salt och lite nymald svartpeppar. Vänd kycklingen i ströbrödet. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek schnitzlarna på medelvärme 4-6 min per sida tills de är helt genomstekta (innertemperatur 72 grader). Strö gremolatan över schnitzlarna. Klyfta den använda citronen. Servera kycklingschnitzel med coleslaw, rostad potatis och citronklyftor.


Ingefärsstekt torsk med het sallad och sojakräm

Ett recept från Linas matkasse. Helt okej rätt. Men tyvärr är jag inte superimponerad av hennes mat..tycker att de är lite onödigt konstiga grejer...


2 portioner

1 3/4 dl jasminris

1/2 dl creme fraiche

1 tsk soja

1 bit ingefära

1 frp coleslawmix

1/2 frp ruccola

olivolja

1 tsk sambal oelek

1 tsk vitvinsvinäger

2 krm socker

salt och svartpeppar

300 g torskfilé

1 frp. Rädisor

2 msk vatten

1 msk japansk soja

1/2 tsk socker

1 lime

Koka riset enligt anvisning på förpackningen. Lägg creme fraiche i en liten skål och blanda med soja. 

Skala och finriv ingefäran (1-2 msk). Lägg hälften av ingefäran i en skål, spara resten till senare. Blanda med coleslawmix, ruccola, 1 msk olivolja, sambal oelek, vitvinsvinäger, socker och 2 krm salt. Krydda torsken med 2 krm salt och lite nymald svartpeppar. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek fisk och rädisor 2-3 minuter. Tillsätt resten av ingefäran, vatten, soja och socker. Vänd fisken och sjud 1-2 min. tills fisken är klar. Finriv skalet från 1 lime och strö över fisken. Klyfta den använda limen. Servera ingefärsstekt torsk med het sallad, sojakräm, nykokt jasminris och limeklyfta.


Ribbestek med rödkål

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. En utav mina favoriter! Så himla gott! Passade på att göra detta till min pappa som födelsedagsmiddag. Uppskattat av oss alla!

Jag hoppade över grönsakerna i ugnen och tog istället kokt potatis till. Mot slutet fick jag även höja upp steken i ugnen och sätta på grillvärme för att få svålen krispig o fin.



4 portioner

1- 1 1/2 kg ribbestek av fläsk, med svål

4 tsk hel kummin

Ett par nävar smålökar

8-10 späda morötter

700 g småpotatisar

Salt och peppar

Till servering:

Rödkål

2-3 dl äppelmos

2-3 msk rivennpepparrot

Skysås

Sätt ugnen på 200 grader. Tillaga rödkålen, om du vill att den skall vara hemlagad. 

Gnid in köttsidorna med salt, peppar och kummin. Var mycket noga med att varken salt eller kryddor kommer på svålen, då blir den nämligen inte krispig i slutändan. Låt steken vila en stund innan du ställer den i ugnen. Lägg steken med svålen nedåt i en braspanna och fyll på med ca 2 cm vatten. Ställ in pannan i mitten av ugnen ca 30 min. eller tills nästan allt vatten kokat in. Vänd steken och sänk temperaturen till 175 grader. Tillsätt ev. en liten skvätt vatten till om det ser ut att brännas vid. Ställ in i ugnen igen ca 1 1/2 timme. Ös den ofta med vätskan från steken. Ugnsbaka grönsakerna direkt i grytan. Skala lökarna. Skala morötterna. Skala och skiva potatisen. Tillsätt grönsakerna runt steken när ca 30 min. återstår av stektiden. När svålen börjar välla upp närmar sig njutningen. Värm rödkålen så att den är varm när steken är färdig. Blanda pepparroten med äppelmoset. Skiva upp steken, salta och peppra på snittytan och servera med rödkål, äppelmos och skysåsen vid sidan om.


Snapsansjovis

Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. Det var helt okej som en liten förrätt. Gott, men såg mycket godare ut på bilden i kokboken...


4 portioner

2 burkar ansjovisfiléer a 125 g

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1/2 msk rödvinsvinäger

Peppar

Garnityr:

Dillkvistar

Till servering:

Rostat vitt bröd eller rostat knäckebröd

Smör

Lagrad ost

Häll av spadet från ansjovisen och lägg den i en skål. Skala och hacka rödlöken och vitlöken. Rör ihop olivolja och vinäger, peppra. Tillsätt rödlök och vitlök och häll marinaden över ansjovisen. Rör om lite och garnera med dillkvistar. Låt stå och dra något medan du dukar fram de övriga tillbehören. 

Dillkött

Ett recept från boken Husmanskonster av Leif Mannerström. En riktig klassiker! Gott!


6 portioner

1 1/2 kg kalvkött, lammkött eller älgkalvkött, tex rygg, bog eller rev

1 stor gul lök

1 purjolök

2-3 morötter

1 palsternacka

Salt

6-8 vitpepparkorn

8-10 kryddpepparkorn

4 hela kryddnejlikor

4 lagerblad

Dillstjälkarna från såsen

1 tsk timjan

Dillsås:

3 knippen dill

1 msk mjöl

1 msk smör

5 dl mustig buljong från köttkoket

Ev. 1-2 kalvbuljongtärningar

2 dl gräddmjölk (1 1/2 dl mjölk, 1/2 dl grädde)

2 msk ättiksprit (12%)

4 msk socker

Salt och peppar

Till servering:

Kokt mjölig potatis

Skala och skär löken i grova bitar. Ansa och skär purjolöken i sneda bitar. Skala och skär morötter och palsternacka i sneda bitar. Lägg köttet i kallt vatten i en rymlig gryta och låt koka upp. Koka högst 1 min., ta upp köttet med hålslev och spola av det som hastigast. Gör rent grytan och koka upp köttet i nytt vatten (tänk på att det ska finnas plats för grönsakerna också). Mät upp hur mycket vatten du häller i. Tillsätt salt, börja med 1 tsk per liter vatten och smaka av sältan längre fram. När köttet kokat upp lägger du i löken, grönsakerna, dillstjälkarna och kryddorna och låter sjuda max 1 timme. Har du ben med i koket är köttet färdigt när det släpper från benen, annars kan du känna med en provsticka. Efter 1/2 timme plockar du upp morötterna och palsternackan med en hålslev, de skall vara med igen vid servering. Skall köttet serveras samma dag kan du lägga på en kvarts koktid. Om det skall serveras dagen efter låter du det svalna i sitt eget spad. Ta upp köttet och skumma av buljongen till såsen. Kall buljong är lätt att skumma av, om den är varm vill fettet gärna flyta omkring. Men försök i alla fall. Om du har kokat köttet dagen före värmer du det i den buljong du inte behöver till såsen. Skär köttet i bitar. 

Hacka dillen till såsen ganska fint. Fräs mjölet i smöret i en kastrull. Späd med silad buljong och gräddmjölk. Smaka av buljongen, om den inte är tillräckligt kraftig i smaken tillsätter du 1-2 buljongtärningar. Såsen skall vara precis på gränsen mellan simmig och tjock. Börja smaksättningen med 1 msk ättiksprit och 2 msk socker. Smaka av så att det är lagom balans mellan sött och surt. Smaka av med salt och peppar. Behövs det mer syrlighet tillsätter du ytterst lite ättiksprit. När du tycker att balansen är bra vänder du ner dillen. Det skall vara rikligt med dill. Lägg slutligen ned köttet i såsen tillsammans med de sparade grönsakerna från koket och låt allt bli genomvarmt. Servera allt ångande hett med potatis.

Frasiga fläskpannkakor

Ett recept från boken Husmanskonst av Leif Mannerström. Enkelt och gott recept!


4 port.

400 g skivat rimmat sidfläsk

5 ägg

2 dl siktat vetemjöl

3 dl mjölk

2 dl grädde

1/2 tsk strösocker

1/2 tsk salt

1/2 msk smör till stekning

1 dl sodavatten

Till servering:

Rårörda lingon

Vispa äggen fluffiga i en stor bunke. Sikta över mjölet och vispa ihop. Tillsätt mjölken, grädden, sockret och saltet. Vispa till en jämn smet. Om det finns små klumpar kvar, sila den genom en grov sil. Ställ bunken åt sidan och låt smeten svälla lite. Dela fläsket i 2-3 cm stora bitar. Stek dem frasiga i lite smör, låt rinna av på hushållspapper. Spara fettet i pannan. Rör ned sodavattnet i smeten. Hetta upp en pannkakslagg, lägg i 1 tsk stekflott, en liten klick smör och några fläskbitar. Häll i knappt 1 dl smet och fyll ut den i pannan. Stek pannkakorna vackert frasiga och gyllenbruna på båda sidor. Servera bums med rårörda lingon.

söndag 4 november 2018

Bondsoppa med ruccolaolja 

Ett recept från Linas matkasse. En helt okej soppa, men inget jag kommer att göra igen. 


Ca 4 portioner

1 bakpotatis

1 morot

1/2 purjolök (mörkgröna delen)

Olivolja

2 vitlöksklyftor

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad oregano

1 msk vitvinsvinäger

7 dl vatten

1 tärning grönsaksbuljong

1 frp vita bönor

Ev lite citronsaft

Ruccolaolja:

1/2 frp ruccola

1 citron

1 msk vatten

1 1/2 msk olivolja

2 krm chili flakes

2 krm salt

Till servering:

1 dl matyoghurt 

Skala och tärna potatisen och moroten. Strimla purjolöken. Hetta upp olivolja i en stekgryta. Fräs potatis, grönsaker och pressad vitlök. Tillsätt timjan, oregano, vitvinsvinäger, vatten och buljong. Sjud 10-12 min, tills potatisen är mjuk. Häll av och skölj bönorna. Rör ner i grytan och sjud 1-2 min. Smaka av med lite citronsaft och salt. Ringla ruccolaolja över soppan. Servera med matyoghurt.

Ruccolaolja:

Grovhacka sköljd ruccola och lägg i en mixerbunke. Tillsätt finrivet skal och pressad saft från 1 citron, vatten, olja, chili flakes och salt. Mixa slät med stavmixer.